Νέο λογισμικό, επιτρέπει την προσαρμογή 3D εκτυπώσιμων μηχανισμών

/, Art/Νέο λογισμικό, επιτρέπει την προσαρμογή 3D εκτυπώσιμων μηχανισμών

Νέο λογισμικό, επιτρέπει την προσαρμογή 3D εκτυπώσιμων μηχανισμών

Στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας (IST) της Αυστρίας, πρόσφατα αναπτύχθηκε ένα «διαδραστικό» λογισμικό 3D σχεδίασης που επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν εύκολα ένα μηχανικό πρότυπο στο αντικείμενο της επιλογής τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τομέα στην 3D εκτύπωση με έντονο το στοιχείο του πειραματισμού και της διασκέδασης, που δεν είναι άλλος από τα κοινά παιχνίδια. Τα 3D σχέδιά τους, είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό διαθέσιμα στο διαδίκτυο συμπεριλαμβάνοντας και τα αντίστοιχα σχέδια των μηχανικών τους εξαρτημάτων. Θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο για έναν αρχάριο ή ακόμα και για έναν μέτριου επιπέδου σχεδιαστή – χρήστη να διαφοροποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο και να καταφέρει με επιτυχία να ταιριάξει έναν μηχανισμό σε ένα αντικείμενο διαφορετικό από εκείνο που ήταν αρχικά σχεδιασμένος να ενσωματωθεί.

new-software-by-ist-austria-allows-users-to-adjust-3d-printable-mechanisms-to-fit-new-shapes-1  Νέο λογισμικό, επιτρέπει την προσαρμογή 3D εκτυπώσιμων μηχανισμών new software by ist austria allows users to adjust 3d printable mechanisms to fit new shapes 1

Μια τέτοια προσπάθεια θα απαιτούσε να γίνουν οι απαραίτητες χειροκίνητες προσαρμογές των επιμέρους στοιχείων με εξαντλητική λεπτομέρεια προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι λειτουργικό, αλλά δυστυχώς το πιο πιθανό είναι όλη αυτή η χρονοβόρος διαδικασία να κουράσει τον χρήστη και εντέλει να χαθεί τελείως η αρχική μαγεία του εγχειρήματος. Τη λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει όπως προαναφέραμε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας (IST Austria) σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Adobe Research. Από κοινού ανέπτυξαν ένα λογισμικό 3D σχεδίασης που θα επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόσουν εύκολα έναν εκτυπώσιμο μηχανισμό σε αντικείμενα διαφορετικά από εκείνα που αποτελούσαν τον αρχικό του προορισμό. Η παρουσίαση του εντυπωσιακού ψηφιακού εργαλείου θα γίνει στο φετινό διάσημο συνέδριο Siggraph, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο με θέμα τις νέες προτάσεις στον χώρο της ψηφιακής σχεδίασης και των διαδραστικών τεχνολογιών.

new-software-by-ist-austria-allows-users-to-adjust-3d-printable-mechanisms-to-fit-new-shapes-3  Νέο λογισμικό, επιτρέπει την προσαρμογή 3D εκτυπώσιμων μηχανισμών new software by ist austria allows users to adjust 3d printable mechanisms to fit new shapes 3

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τρεις Αυστριακοί καλλιτέχνες έχουν ήδη δοκιμάσει το νέο λογισμικό και δήλωσαν ενθουσιασμένοι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ινστιτούτο, χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα επιλέγοντας τον μηχανισμό της αρέσκείας τους, στη συνέχεια τον εισήγαγαν στο επιθυμητό αντικείμενο και άφησαν τους αλγόριθμους του λογισμικού να «παντρέψουν» τα δύο διαφορετικά σχέδια και να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους χρησιμοποιώντας έναν 3D εκτυπωτή. «Με το πρόσφατα αναπτυγμένο εργαλείο μας, η προσαρμογή είναι πολύ εύκολη και συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Ακόμα και οι αρχάριοι χρήστες θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν ένα λειτουργικό μοντέλο, προσαρμόζοντας σχεδόν οποιονδήποτε μηχανισμό στο αντικείμενο της επιλογής τους», τόνισε ο Ran Zhang, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

2018-07-31T13:53:11+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος