Τεράστια ποικιλία υλικών στην 3D εκτύπωση: Γνώρισε τις δυνατότητές σου!

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Τεράστια ποικιλία υλικών στην 3D εκτύπωση: Γνώρισε τις δυνατότητές σου!

Τεράστια ποικιλία υλικών στην 3D εκτύπωση: Γνώρισε τις δυνατότητές σου!

Κάθε λίγο και λιγάκι, ενώ βρίσκονται υπό συζήτηση τα πλεονεκτήματα και οι τεχνικές του 3D printing, θα εμφανίζεται όλο και κάποιος που προφανώς δεν θα έχει μελετήσει καλά (καθόλου απρόσμενο!) και απλά θα θέσει θέμα προς συζήτηση λέγοντας “OK, το μοναδικό πράγμα που κάνετε είναι ένα μάτσο από πλαστικά πράγματα. Τι μέλλον να έχει αυτό τώρα;”

Αυτό ανοίγει πολλές συζητήσεις, προφανώς, καθώς υπάρχει μία πληθώρα χρωμάτων προς επιλογή σε μία μεγάλη ποικιλία υλικών – για να μην αναφέρω κάποια υπερβολικά εκπληκτικά υλικά. Για παράδειγμα, η ProtoCyler, ανακάλυψε την ικανότητα για άλεσμα, εξώθηση και 3D εκτύπωση με ανακυκλώσιμες κούπες καφέ. (Για τους δύσπιστους…αξίζει μία δοκιμή!)

Ενώ κάποιος μπαίνει στην διαδικασία να δοκιμάσει όλα τα υλικά, αλήθεια αποτελεί το γεγονός πως οι ενθουσιασμένοι με την 3D εκτύπωση ξοδεύουν τον χρόνο τους με το να ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά των υλικών ABS ή PLA, και συχνά δεν υπάρχει περιθώριο καμίας επιλογής λόγω του αντικειμένου ή του πρωτοτύπου που χρειάζεται να κατασκευαστεί. Οι 3D printers μπορούν να εκτυπώνουν σε μια ποικιλία υλικών παρόλο που υπάρχουν τόσα πολλά μηχανήματα διαθέσιμα. Κάποιοι 3D printers μπορούν και επιτρέπουν στον χρήστη να πηγαίνει μπρος-πίσω ανάμεσα στις ρυθμίσεις και τα υλικά, καθιστώντας τις οικογένειες 3D printers των εταιριών Zortrax και BQ από τους πιο κοινούς εκτυπωτές που εκτυπώνουν διάφορα υλικά.

3d-printer-table-2 3D εκτύπωση Τεράστια ποικιλία υλικών στην 3D εκτύπωση: Γνώρισε τις δυνατότητές σου! 3d printer table 2

Ενώ μπορείς να εκτυπώσεις χρησιμοποιώντας μέταλλο, άμμο, σοκολάτα, αλάτι και μια ποικιλία από άλλες ασυνήθιστες επιλογές, παραδοσιακά πρέπει να αξιολογείς τις επιλογές σου αναφορικά με τα υλικά τα οποία και παρατίθενται στα γραφήματα εδώ.

Γενικά, κάποιος μπορεί να επιθυμεί να μετρήσει την αντοχή εφελκυσμού η οποία αναφέρεται στο πόση πίεση ένα υλικό μπορεί να αντέξει προτού σπάσει. Παρόλα αυτά, η αντοχή εφελκυσμού ίσως να μην είναι η μοναδική πρόβλεψη σε ό,τι ψάχνει κανείς αναφορικά με την αντοχή καθώς εξαρτάται από το τι εκτυπώνεις τρισδιάστατα. Ενώ κάποια υλικά έχουν αντοχή εφελκυσμού, είναι αναγκαίο να δούμε την γενικότερη εικόνα που αυτό σημαίνει να λάβουμε επίσης υπόψη μας την σκληρότητα.

Πολλά υλικά έχουν υψηλά ποσοστά αντοχής εφελκυσμού, όπως το γυαλί ή το ατσάλι, αλλά στερούνται την ανθεκτικότητα που υπάρχει σε άλλα υλικά όπως το αλουμίνιο το οποίο και δεν θα κομματιαστεί ή λυγίσει στις περισσότερες περιπτώσεις.-ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί η ανθεκτικότητα και η σκληρότητά τους ακόμη και σε σφαίρες.

Κατόπιν έρχονται οι θερμοκρασίες τήξης. Τι; Έχει κι άλλα ακόμη; Μιας και θέλεις να επιβεβαιώσεις πως το υλικό επιλογής σου δεν θα είναι υπεύθυνο στο να κάνει ένα αντικείμενο το οποίο λιώνει να σε “αφήσει στα κρύα του λουτρού” – ναι, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου την απόκλιση θερμότητας η οποία αποτελεί δείκτη ως προς σε ποια θερμοκρασία ένα υλικό λιώνει για να παραμορφωθεί σε μία συγκεκριμένη προδιαγραφή, κυρίως στη χρήση της μορφοποίησης με λιωμένη απόθεση (FDM).

3d-printer-table 3D εκτύπωση Τεράστια ποικιλία υλικών στην 3D εκτύπωση: Γνώρισε τις δυνατότητές σου! 3d printer table

Καθώς η 3D εκτύπωση αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές και αίγλη και η αγορά υλικών και αξεσουάρ μεγαλώνει θεαματικά, οι χρήστες πιθανόν να χρειαστεί να κινούνται όλο και πιο στρατηγικά στο χώρο της αντοχής, της ανθεκτικότητας, των διαφορών θερμοκρασιών και πως αυτά ανταποκρίνονται και δουλεύουν καλύτερα βάσει του εκάστοτε 3D printer και της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Βρήκες τις πληροφορίες αυτές χρήσιμες; Ποια είναι τα υλικά που θα προτιμήσεις να χρησιμοποιήσεις στις 3D εκτυπωμένες εργασίες σου; Μοιράσου τις σκέψεις σου και τις εμπειρίες σου μαζί μας!

About the Author: