10 μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το 3D printing

//10 μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το 3D printing

10 μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το 3D printing

Έχεις 3D printer; Τότε ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές της B3D για το πως θα ξεκινήσεις να εκτυπώνεις σωστά.

1. Ξεκίνα καλά την 3D εκτύπωση σου

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στο 3D printing είναι να ξεκινήσει η εκτύπωσή σου με πετυχημένες πρώτες “στρώσεις” του υλικού εκτύπωσης (filament). Αυτό δημιουργεί μια σταθερή βάση για το υπόλοιπο του μοντέλου σου και μπορεί να σε γλυτώσει από μελλοντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της 3D εκτύπωσης. Για να σιγουρέψεις καλό ξεκίνημα στην 3D εκτύπωση σου, επιβεβαίωσε ότι η κεφαλή του 3D printer είναι αρκετά κοντά στην επιφάνεια εκτύπωσης. Βεβαιώσου ότι έχεις μια αποτελεσματική προσκόλληση ώστε το μοντέλο να κολλήσει πάνω στην πλατφόρμα.

2. Τσέκαρε τις ρυθμίσεις σου

Όταν εκτυπώνεις κάτι για πρώτη φορά, σιγουρέψου ότι έχεις ρυθμισμένο τον 3D printer σε ρυθμίσεις εκτύπωσης χαμηλής ανάλυσης και ποιότητας εκτός κι αν είσαι 100% σίγουρος ότι όλα λειτουργούν τέλεια. Σε καμία περίπτωση δεν θες να ανακαλύψεις μετά από ώρες εκτύπωσης ότι το αντικείμενο που εκτύπωνες ήταν σε λάθος μέγεθος.

3. Χρησιμοποίησε τα σωστά υλικά

Να είσαι σίγουρος ότι ο τρισδιάστατος εκτυπωτής σου είναι ο σωστός για το υλικό που χρησιμοποιείς καθώς τα περισσότερα χρειάζονται και τις δικές τους ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, αν εκτυπώνετε χρησιμοποιώντας πλαστικό ABS, θυμηθείτε να προθερμάνετε την πλατφόρμα εκτύπωσης στο maximum καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να αποφευχθεί η κάμψη του εκτυπωμένου αντικειμένου στις άκρες του.

bg_prusa_i3_hephestos_kit 3d printing 10 μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το 3D printing bg prusa i3 hephestos kit

 

4. Τσέκαρε το “καλιμπράρισμα”

Ποτέ μην πάρεις ως δεδομένο ότι ο καινούργιος 3D printer σου είναι σωστά καλιμπραρισμένος παραλαμβάνοντάς τον. Κάνε το αναγκαίο τσεκάρισμα πριν ξεκινήσεις, όπως το να είναι στη σωστή θέση η επιφάνεια εκτύπωσης και να έχει την κατάλληλη απόσταση η επιφάνεια εκτύπωσης από την κεφαλή του εκτυπωτή. Ο σωστός εκτυπωτής έχει διαμορφωθεί στο λογισμικό και οι διαστάσεις της επιφάνειας εκτύπωσης είναι επίσης διαμορφωμένες μέσω λογισμικού.

5. Κράτησε τον εκτυπωτή σου καθαρό

Όπως συμβαίνει με όλα τα μηχανήματα, το κλειδί της μακροζωίας είναι η συντήρηση. Το να κρατάς τον 3D printer σου σε καλή κατάσταση θα εξασφαλίσει τέλειες εκτυπώσεις και θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του. Να θυμάσαι να καθαρίζεις τακτικά την επιφάνεια εκτύπωσης για να είσαι σίγουρος ότι το αντικείμενο που εκτυπώνεις κολλάει σωστά. Αυτή είναι μία από τις πιο παραμελημένες πτυχές του 3D printing.

bg_prusa_i3_hephestos_accesorios 3d printing 10 μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το 3D printing bg prusa i3 hephestos accesorios

6. Διασφάλισε ότι το μοντέλο σου είναι “υδατοστεγές”

Όταν δημιουργείς ένα έτοιμο προς εκτύπωση τρισδιάστατο αρχείο, αυτό θα πρέπει να είναι εντελώς κλειστό ή υδατοστεγές. Αν δεν το κάνεις αυτό πριν εξαχθεί αυτό το αντικείμενο ως ένα αρχείο STL (standard tessellation language) και βρεθεί ότι έχει “τρύπες” ή κενά, τότε δεν θα είναι κατάλληλο για 3D printing.

 

7. Ακολούθησε τον κανόνα των 45 μοιρών.

Πολλοί 3D printers δεν εκτυπώνουν με διαλυτά υλικά υποστήριξης, οπότε, όπου είναι δυνατό, θες να αποφύγεις το υλικό υποστήριξης στο σύνολό του. Προεξοχές που είναι μεγαλύτερες των 45 μοιρών θα χρειαστούν supports (υλικά υποστήριξης), γι’ αυτό κράτα την εκτύπωσή σου σε αυτά τα standards ή κόψε το σχέδιο του αντικειμένου σε κομμάτια, εκτύπωσέ τα ξεχωριστά και σε μελλοντικό χρόνο ένωσέ τα.

8. Να θυμάσαι ότι καίει!

Για να κάνει στην πραγματικότητα τη δουλειά του, στο στόμιο της κεφαλής του εκτυπωτή πρέπει να λιώνει το αναλώσιμο (filament), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να θερμανθεί πάνω από τους 180 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία που είναι ικανή να κάψει διάφορα άλλα υλικά και φυσικά την επιδερμίδα μας. Γνωρίζουμε ότι η χρήση ενός 3D printer είναι ενθουσιώδης αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη. Για αυτόν τον λόγο πρέπει πάντα να τσεκάρουμε ότι η κεφαλή έχει κρυώσει πριν κάνουμε τις όποιες ρυθμίσεις χρειάζονται.

9. Κράτα τον αριθμό των πολυγώνων σου χαμηλά.

Όσο λιγότερα πολύγωνα υπάρχουν στο σχέδιό σου, τόσο γρηγορότερα θα εκτυπωθεί. Η παραγωγή αρχείων 3D προς εκτύπωση μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορη αν το 3D μοντέλο σου δεν περιέχει αχρείαστα πολύγωνα. Εάν εκτυπώνεις στέρεα και γεμάτα μοντέλα ή κούφιες αλλά κλειστές κατασκευές όπου η εσωτερική δομή τους δεν είναι ορατή, τότε σιγουρέψου ότι το μοντέλο σου δεν έχει αχρείαστες εσωτερικές επιφάνειες.

10. Να αφαιρείς τα supports προσεχτικά.

Αυτό μπορεί να είναι το προφανές αλλά πάρε τον χρόνο σου όταν αφαιρείς τα υλικά υποστήριξης (supports). Το να βιαστείς κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε ακόμη και να σου καταστρέψει μία κατά τ’ άλλα άψογη εκτύπωση. Μην τραβάς ή χρησιμοποιείς υπερβολική δύναμη, προσπάθησε να χρησιμοποιείς κατάλληλα εργαλεία όπως κοπίδι για να χαράξεις γραμμές στα σημεία ένωσης και να βοηθήσεις στο πιο εύκολο σπάσιμο του υποστηρικτικού υλικού.

About the Author: