10 πολύ χρήσιμα αξεσουάρ για κάθε χρήστη 3D εκτυπωτή

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/10 πολύ χρήσιμα αξεσουάρ για κάθε χρήστη 3D εκτυπωτή

10 πολύ χρήσιμα αξεσουάρ για κάθε χρήστη 3D εκτυπωτή

Παρόλο που η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα για τη δημιουργία σχεδόν κάθε είδους αντικειμένου, πολλές φορές τα πιο χρήσιμα αξεσουάρ, κατασκευασμένα από έναν 3D εκτυπωτή, αφορούν τη διευκόλυνση της γενικότερης διαδικασίας και τον εμπλουτισμό του οικιακού «εργαστηρίου» τρισδιάστατης εκτύπωσης. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 10 αξιοποιήσιμα αξεσουάρ, σχεδιασμένα από διάφορους χρήστες της ιστοσελίδας Thingiverse, για να κάνετε πιο εύκολη και πρακτικότερη τη διαδικασία των μελλοντικών σας εκτυπώσεων. Κάνοντας κλικ στον αρχικό τίτλο του κάθε αντικειμένου θα μεταβείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενέστερα για το κάθε ένα ξεχωριστά και να κατεβάσετε τα απαραίτητα αρχεία σε μορφή STL για να το κατασκευάσετε.

Καλές εκτυπώσεις!

 

Πολυεργαλείο δοκιμής 3D εκτυπωτή:

Μόλις αποκτήσατε τον καινούργιο σας 3D εκτυπωτή και θέλετε να κάνετε μερικές δοκιμές όσον αφορά τις δυνατότητές του πριν ξεκινήσετε τις νέες σας δημιουργίες? Το «Allinone» είναι ένα εργαλείο που θα εξυπηρετήσει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Σχεδιασμένο από τον χρήστη

[majda107], περιλαμβάνει μια σειρά από διάφορα τεχνικής φύσεως παραδείγματα, ενσωματωμένα σε ένα ενιαίο μοντέλο, που αφορούν την κλίμακα, τις προεξοχές, τη διάμετρο, τις γεφυρώσεις και τις διάφορες οπές που μπορεί να δημιουργήσει το νέο σας απόκτημα. Εκτυπώστε το μοντέλο με πλήρωση 100% και θα μπορέσετε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ικανότητες του 3D εκτυπωτή σας.

Πρακτικό κλιπ στήριξης του νήματος:

Όσο απλό και ενδεχομένως αδιάφορο μπορεί να ακούγεται, άλλο τόσο απαραίτητο και χρήσιμο είναι για κάποιον που παίρνει στα σοβαρά τις 3D εκτυπωμένες δημιουργίες του. Πόσες φορές έχετε έρθει αντιμέτωποι με τον πονοκέφαλο που προκαλεί ένα ξετυλιγμένο και μπερδεμένο νήμα, ειδικά σε περιπτώσεις που έχετε περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή σας? Τέλος στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει το 3D εκτυπωμένο κλιπ στήριξης νήματος. Σχεδιάστηκε από τον χρήστη [walter] και είναι κατάλληλο για νήματα διαμέτρου 1,75 mm και ο τρόπος χρήσης του είναι κάτι παραπάνω από εύκολος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ασφαλίσετε το κλιπ πάνω στην άκρη μιας μπομπίνας και να τοποθετήσετε μέσα στην ειδική οπή το άκρο του νήματος ώστε να παραμένει σταθερό και να μην ξετυλίγεται.

Μοντέλο απεικόνισης των τεχνικών ορολογιών της 3D εκτύπωσης:

Οι έμπειροι χρήστες ίσως και να μην αισθάνονται την ανάγκη ενός τέτοιου εξαρτήματος. Οι αρχάριοι όμως και οι διδάσκοντες της 3D εκτύπωσης το πιο πιθανό είναι πως θα διευκολυνθούν από τη χρήση ενός μοντέλου οπτικής απεικόνισης των βασικών ορολογιών. Σχεδιασμένο από τον χρήστη [okayauco], δείχνει με κατανοητό τρόπο τι ακριβώς είναι τα γεφυρώματα, τα υποστηρίγματα, το πάχος του κελύφους και τις πρακτικές διαφορές ανάμεσα στα ποσοστά της πλήρωσης.

Σταθμός συγκόλλησης:

Απαραίτητο για τον χώρο εργασίας κάθε προχωρημένου χρήστη.  Αυτός ο σταθμός συγκόλλησης σχεδιασμένος από τον [ProteanMan], είναι μια εξαιρετικά πρακτική DIY υλοποίηση  που θα σας επιτρέψει να συγκολλήσετε και να συνδέσετε με ακρίβεια τα επιμέρους τμήματα, ακόμα και των πιο περίπλοκων δημιουργιών σας. Συνιστάται η χρήση ισχυρών νημάτων για την 3D εκτύπωση του συγκολλητικού σταθμού, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα στα κινητικά του μέρη. Μάλιστα διαθέτει και ενσωματωμένο ανεμιστήρα.

Έξυπνη εργαλειοθήκη:

Ένας απαιτητικός χρήστης δεν μπορεί να έχει διάσπαρτα τα εργαλεία που σχετίζονται με τη χρήση του 3D εκτυπωτή του. Χρειάζεται μια πρακτική λύση για να τα έχει όλα μαζί συγκεντρωμένα, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο όταν κληθεί να χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά. Ο χρήστης [rndste002] μας παρουσιάζει τη δική του πρόταση με την 3D εκτυπωμένη εργαλειοθήκη, σχεδιασμένη να κρατά συγκεντρωμένα τα πριτσίνια, την πένσα, το μυτοτσίμπιδο, ένα ψηφιακό παχύμετρο, μια ξύστρα, ένα πινέλο, ένα γυάλινο βάζο και διάφορα άλλα, ανάλογα με την επιθυμία του εκάστοτε χρήστη.

Κουτί συλλογής μικρο – εξαρτημάτων:

Αντίστοιχη υλοποίηση με την εργαλειοθήκη που προαναφέραμε, αποτελεί η δημιουργία του χρήστη [crusher]. Ένας αποθηκευτικός χώρος σε μορφή κουτιού, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα συρτάρια και πολλαπλά ξεχωριστά διαμερίσματα. Μια ιδανική κατασκευή για τη συλλογή και τη φύλαξη των μικρο – εξαρτημάτων, όπως είναι τα διάφορα καρφιά, οι βίδες και γενικά τα οποιουδήποτε μικρού μεγέθους αντικείμενα που επιθυμεί να έχει στην κατοχή του συγκεντρωμένα με έναν πρακτικό και όμορφο τρόπο, ο χρήστης ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Βάση στήριξης για την μπομπίνα ενός νήματος:

Ένα πολύ απλό, αλλά απείρως χρήσιμο αξεσουάρ που πρέπει να υπάρχει σε κάθε χώρο 3D εκτύπωσης, είναι μια λειτουργική βάση στήριξης για την μπομπίνα του νήματος. Αυτή, η συγκεκριμένη εκδοχή του χρήστη [filamentry], γνωστή ως TUSH, υπόσχεται εύκολη εξάπλωση του νήματος και χρίζεται από την απόλυτη σταθερότητα στη ροή του. Αποτελείται από μια βάση στήριξης με τέσσερα ενσωματωμένα ρουλεμάν, τα οποία επιτρέπουν στον κύλινδρο να περιστρέφεται με ευκολία.

Κάλυμμα για την προφύλαξη του νήματος:

Αν εργάζεστε σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία, το πιο πιθανό είναι πως θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με περιπτώσεις αλλοίωσης των νημάτων σας. Ο χρήστης [SpannerHands]  σχεδίασε ένα περίπλοκο σύστημα φύλαξης για τις μπομπίνες σας που όχι μόνο φιλοξενεί στο εσωτερικό του και προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες τον κύλινδρο του νήματος μέσα σε ένα εντελώς κλειστό περίβλημα, αλλά παρέχει και τη δυνατότητα στήριξής του στον τοίχο για μεγαλύτερη ευκολία.

Ειδικό φίλτρο και λιπαντικό νήματος:

Αποτελεί ένα σημαντικό αξεσουάρ, αρμόδιο για την καλύτερη τροφοδοσία του νήματος, με τις ταυτόχρονα απορρυπαντικές και λιπαντικές ιδιότητές του. Σχεδιασμένο από τον χρήστη [CreativeTools], η μικρού μεγέθους κατασκευή κυλινδρικού σχήματος, ενσωματώνει στο εσωτερικό της ένα σφουγγαράκι προκειμένου να αφαιρεί τη σκόνη από την επιφάνεια του νήματος καθώς αυτό διέρχεται μέσα από το εσωτερικό της. Επίσης, με την εφαρμογή μερικών σταγόνων οικιακού ορυκτέλαιου στην πορώδη επιφάνεια του σφουγγαριού, επιτυγχάνεται η λίπανση του νήματος, βελτιώνοντας την κίνησή του προς τον εξωθητή του 3D εκτυπωτή.

Πλατφόρμα 3D σάρωσης:

Τελευταία αλλά διόλου ασήμαντη είναι η πρόταση του χρήστη [daveyclk]. Αφορά μια πλατφόρμα 3D σάρωσης αποτελούμενη από μια χειροκίνητα περιστρεφόμενη βάση, που έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί με επιτυχία ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Όπως εξηγεί ο δημιουργός, «Η ιδέα είναι ότι χρησιμοποιείτε τις κάμερες των τηλεφώνων σας για να τραβήξετε τις διαδοχικές, 50 σε αριθμό, λήψεις που απαιτούνται για τη δημιουργία του τρισδιάστατου εικονικού μοντέλου καθώς περιστρέφετε χειροκίνητα τη βάση της συσκευής».

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος