Εικόνες 2D μετατρέπονται σε 3D μοντέλα υψηλής ανάλυσης

/, Έρευνα & Ανάπτυξη/Εικόνες 2D μετατρέπονται σε 3D μοντέλα υψηλής ανάλυσης

Εικόνες 2D μετατρέπονται σε 3D μοντέλα υψηλής ανάλυσης

Ερευνητές του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, πρόσφατα ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο δημιουργίας 3D εικονικών μοντέλων από μια μοναδική 2D έγχρωμη εικόνα. Η πρωτοποριακή τεχνική ονομάζεται «Ιεραρχική πρόβλεψη επιφάνειας» και συντελείται μέσα από μια διαδικασία κατά την οποία το λογισμικό μπορεί να αντιληφθεί και στη συνέχεια να εντοπίσει με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια τις τρεις βασικές συνιστώσες που θα οδηγήσουν στη μετατροπή της εικόνας σε 3D μοντέλο. Αναφερόμαστε στον ελεύθερο χώρο γύρω από το δισδιάστατο σχέδιο, τον αντίστοιχο κατεχόμενο από την εικόνα και τον προσδιορισμό των ορίων της, δηλαδή το τελικό της περίγραμμα. Η νέα τεχνική ήταν σε θέση να παραγάγει ακριβέστερα 3D εικονικά μοντέλα από την αρχική 2D εικόνα, δίνοντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μετατροπής που έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.

arxiv16abstraction  Εικόνες 2D μετατρέπονται σε 3D μοντέλα υψηλής ανάλυσης arxiv16abstraction

Η παραπάνω έρευνα, όπως προαναφέραμε, πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Berkeley Artificial Intelligence Research, όπου οι ερευνητές με επικεφαλής τον Christian Häne υποστηρίζουν πως η νέα διαδικασία θα μπορούσε κάλλιστα εκτός από την 3D εκτύπωση των τρισδιάστατων μοντέλων να βρει επίσης εφαρμογή στην εικονική πραγματικότητα αλλά και σε άλλους τομείς που ασχολούνται γενικότερα με τη δημιουργία και την αξιοποίηση των εικονικών τρισδιάστατων μοντέλων. «Τα αποτελέσματα της έρευνας και των πειραματισμών μας εντός του εργαστηρίου δείχνουν και αναδεικνύουν τα οφέλη της μεθόδου της «ιεραρχικής πρόβλεψης επιφάνειας» όσον αφορά την ποιότητα και το μέγεθος της ανάλυσης του τελικού 3D μοντέλου» τονίζει ο Häne.

berkeley-ai-team-generates-high-res-3d-models-tiny-2d-images-focusing-surfaces-3  Εικόνες 2D μετατρέπονται σε 3D μοντέλα υψηλής ανάλυσης berkeley ai team generates high res 3d models tiny 2d images focusing surfaces 3

Όσο η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, θα ακολουθούν παράλληλο δρόμο και οι υπολογιστικές μέθοδοι όπως η παραπάνω, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να ξεχωρίζει, να διαχωρίζει και να αντιλαμβάνεται με ακρίβεια έννοιες όπως είναι τα διάφορα μεγέθη και τα όρια των αντικειμένων. Αναμφίβολα υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, όμως η έρευνα σε καμία περίπτωση δεν σταματά και παραδείγματα σαν και αυτό μας κάνουν να περιμένουμε με ανυπομονησία τις τεχνολογικές εξελίξεις, ειδικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την αξιοποίηση των τρισδιάστατων εικονικών μοντέλων και της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης.

2018-07-31T13:53:10+00:00Tags: , |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος