Βιο-εκτυπωτής 3D, τυπώνει “ζωντανούς” ιστούς

//Βιο-εκτυπωτής 3D, τυπώνει “ζωντανούς” ιστούς

Βιο-εκτυπωτής 3D, τυπώνει “ζωντανούς” ιστούς

incredible-3d-bioprinter-can-create-transplantable-human-ear-muscles-and-bone-tissues-1  Βιο-εκτυπωτής 3D, τυπώνει “ζωντανούς” ιστούς incredible 3d bioprinter can create transplantable human ear muscles and bone tissues 1Πρόσφατα, ερευνητές – επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία να εκτυπώσουν ζωντανούς ιστούς. Κατασκεύασαν έναν νέο εκτυπωτή 3D, βελτιωμένο σε σχέση με τους προκάτοχούς του, ικανό να φέρει εις πέρας δύσκολες και απαιτητικές βιο – εκτυπώσεις. Οι επιστήμονες εκτύπωσαν ιστούς αυτιών, μυών, χόνδρων και οστών, με σκοπό να βρουν εφαρμογή σε  μεταμοσχεύσεις οργάνων και σε αντικαταστάσεις κατεστραμμένων χόνδρων και οστών.  Ένα επίτευγμα που αναμφισβήτητα φέρνει τα πάνω κάτω και ανοίγει νέους δρόμους στην αναγεννητική ιατρική.

 

incredible-3d-bioprinter-can-create-transplantable-human-ear-muscles-and-bone-tissues-2  Βιο-εκτυπωτής 3D, τυπώνει “ζωντανούς” ιστούς incredible 3d bioprinter can create transplantable human ear muscles and bone tissues 2Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις 3D εκτυπωμένων ιστών πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα και με έκπληξη οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όχι μόνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν τους απέρριψε, αλλά ενσωματώθηκαν στο σώμα και εξελίχθηκαν σε πλήρως λειτουργικούς ιστούς, αναπτύσσοντας κανονικό σύστημα αιμοφόρων αγγείων και νεύρων. Προς το παρόν οι 3D εκτυπωμένοι ιστοί και όργανα έχουν μεταμοσχευθεί μόνο σε πειραματόζωα. Με την κατασκευή όμως του νέου βιο – εκτυπωτή, έχουν ήδη ξεπεραστεί τα περισσότερα τεχνικά εμπόδια, καθώς μπορεί να εκτυπώσει ιστούς έτοιμους να τροφοδοτηθούν με οξυγόνο από το σώμα και να διατηρηθούν ζωντανοί, αμέσως μετά το πέρας της  μεταμόσχευσης.

 

140320162510-spc-vital-signs-3d-printing-grandfather-00021817-story-top  Βιο-εκτυπωτής 3D, τυπώνει “ζωντανούς” ιστούς 140320162510 spc vital signs 3d printing grandfather 00021817 story topΗ βιο – μηχανική ιστών είναι ένας τομέας της ιατρικής και της επιστήμης, εξελισσόμενος με γοργούς ρυθμούς και αποσκοπώντας στην οριστική λύση του προβλήματος της έλλειψης επαρκών οργάνων προοριζόμενων για μεταμοσχεύσεις. Το παραπάνω πρόγραμμα αναπτύχθηκε μετά από μια δεκαετία συνεχούς έρευνας και ασταμάτητων δοκιμών μέχρι να φτάσει στη σημερινή του, σχεδόν τελική φάση. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την 3D εκτύπωση “ζωντανών” ιστών είναι βιο – διασπώμενα πολυμερή, τα οποία δεν προκαλούν καμία βλάβη στα κύτταρα και τα μέχρι τώρα πειράματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μέρα που θα γίνει η πρώτη μεταμόσχευση σε άνθρωπο είναι πολύ κοντά.

 

Είναι σίγουρα μια επαναστατική μέθοδος που θα βοηθήσει και θα σώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Θα καταργήσει τις ατελείωτες λίστες αναμονής ευρέσεως συμβατών οργάνων και τις όποιες αποτυχημένες προσπάθειες που ακολουθούνται από την απόρριψη του μοσχεύματος, εφόσον ο οργανισμός δεν το δεχτεί. Όλα αυτά τα προβλήματα στο προσεχές μέλλον τείνουν να εκλείψουν, με τους ασθενείς να μπορούν να έχουν μια ποιοτικότερη ζωή και να απαλλαχθούν σωματικά και ψυχολογικά από τις διάφορες οργανικές βλάβες που ίσως κληθούν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

2018-07-31T13:53:16+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος