Κατασκευάστε τον δικό σας 3D εκτυπωμένο μηχανισμό ασφαλείας, με κλείδωμα συνδυασμού

//Κατασκευάστε τον δικό σας 3D εκτυπωμένο μηχανισμό ασφαλείας, με κλείδωμα συνδυασμού

Κατασκευάστε τον δικό σας 3D εκτυπωμένο μηχανισμό ασφαλείας, με κλείδωμα συνδυασμού

Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες σκηνές σε χολιγουντιανή ταινία περιπέτειας με θέμα μια ληστεία. Οι διαρρήκτες πλησιάζουν στο χρηματοκιβώτιο και έρχονται αντιμέτωποι με τον κλασσικό μηχανισμό κλειδώματος σε κυκλικό σχηματισμό. Η συνέχεια λίγο πολύ είναι γνωστή. Οι ληστές θα επιστρατεύσουν ολόκληρο το πνευματικό και υλικό τους οπλοστάσιο για να καταφέρουν να παρακάμψουν τον συνδυασμό και να ανοίξουν την πόρτα ασφαλείας ώστε να εισβάλουν στο εσωτερικό του χρηματοκιβωτίου. Ο χρήστης του Thingiverse και δημιουργός μιας απλοποιημένης εκδοχής του δημοφιλούς μηχανισμού κλειδώματος, Hans Milling, σχεδίασε και υλοποίησε ένα 3D εκτυπωμένο αντίγραφο, όχι για να προστατέψει κάποια πολυπόθητη περιουσία (καθώς είναι κατασκευασμένο από πλαστικό), αλλά καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους.

Κατασκευάστε τον δικό σας 3D εκτυπωμένο μηχανισμό ασφαλείας, με κλείδωμα συνδυασμού capture 1

Προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα (αυτός αλλά και οι υπόλοιποι χρήστες που θα ενδιαφερθούν να κατεβάσουν τα αρχεία που ανέβασε στην ιστοσελίδα του Thingiverse, ώστε με βάση τις αναλυτικές οδηγίες να προχωρήσουν στη 3D εκτύπωση του ψηφιακού μοντέλου) τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο άξιος θαυμασμού μηχανισμός κλειδώματος, προσπάθησε να διατηρήσει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά σε μια πολύ πιο απλοποιημένη εκδοχή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της σύγχυσης και της εγκατάλειψης του εγχειρήματος. Για να φέρει εις πέρας το έργο του, χρησιμοποίησε  το λογισμικό 3D σχεδίασης Fusion 360, τον 3D εκτυπωτή Creality CR-10S και το νήμα HobbyKing PLA κίτρινου χρώματος.

Κατασκευάστε τον δικό σας 3D εκτυπωμένο μηχανισμό ασφαλείας, με κλείδωμα συνδυασμού Screenshot 1 4

Ο Milling συνέλαβε και ανέπτυξε την ιδέα της δημιουργίας του αντιγράφου της μηχανικής κλειδαριάς συνδυασμού από την αρχή. Όσοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία, δε χρειάζεται να ξεκινήσουν από τη βάση. Ευτυχώς για αυτούς, όλη τη «σκληρή» δουλειά την έχει ήδη κάνει ο Milling, οπότε μπορούν απλά να πάρουν έτοιμα τα αρχεία σε μορφή STL, να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να ολοκληρώσουν το 3D εκτυπωμένο αντικείμενο, κάνοντας κλικ εδώ για να μεταβούν στην ιστοσελίδα. Αν παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που δεν ενδιαφέρονται για την πρακτική γνώση, αλλά τους κεντρίζει το ενδιαφέρον να μάθουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τη λειτουργία του μηχανισμού σε τελείως θεωρητικό επίπεδο, μπορούν να παρακολουθήσουν το βίντεο που ακολουθεί, το οποίο ανέβασε και ο ίδιος ο Milling στη σελίδα του στο Thingiverse.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος