H Michelin ατενίζει το μέλλον της αυτοκίνησης με 3D εκτυπωμένα ελαστικά

//H Michelin ατενίζει το μέλλον της αυτοκίνησης με 3D εκτυπωμένα ελαστικά

H Michelin ατενίζει το μέλλον της αυτοκίνησης με 3D εκτυπωμένα ελαστικά

Η Γαλλική κατασκευάστρια εταιρία ελαστικών Michelin, θεωρείται και συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στις κορυφαίες του είδους σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία της είναι διαχρονική, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα οι αγώνες ταχύτητας, και αντίστοιχα ο εφοδιασμός των  οχημάτων ιδιωτικής χρήσης σε όλο τον κόσμο. Το τελευταίο επαναστατικό της εγχείρημα, θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε, ότι είναι ο σχεδιασμός ενός 3D εκτυπωμένου ελαστικού, με κορυφαίες προδιαγραφές και δυνατότητες που μοιάζουν λες και ξεπήδησαν από κάποια φουτουριστική χολυγουντιανή ταινία. Τα δύο αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά του, είναι πρώτον πως δεν θα απαιτεί τον εφοδιασμό με αέρα στο εσωτερικό του και δεύτερον, με βάση τα λεγόμενα των ερευνητών της εταιρίας, θα μπορούσε θεωρητικά να εφοδιάζει ένα όχημα καθ’ όλη τη διάρκεια της «ζωής» του, χωρίς καμία αντικατάσταση. Η καινοτομία αυτή θα μπορούσε με βάση τους ισχυρισμούς της εταιρίας να γίνει πράξη με τη βιο – μιμητική δομή του, δίνοντας στο πέλμα του την ικανότητα να αλλάζει και να προσαρμόζεται ανά πάσα ώρα και στιγμή στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Michelin-Concept-Tire-image-1  H Michelin ατενίζει το μέλλον της αυτοκίνησης με 3D εκτυπωμένα ελαστικά Michelin Concept Tire image 1

Το Michelin Visionary Concept, είναι ένα 3D εκτυπωμένο ελαστικό κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά και μπορεί και το ίδιο να περάσει στη φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία καταστροφής, όταν φτάσει στο οριστικό τέλος της «διαδρομής» του. Το πέλμα του, το οποίο είναι και το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του, μπορεί να επανεκτυπώνεται, αναδημιουργώντας την επιφάνειά του ανάλογα με τις παρούσες και απαιτούμενες συνθήκες πρόσφυσης, ακόμα και όταν αυτές αλλάζουν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης σε απόσταση διαδρομής. «Επειδή πιστεύουμε ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ανάπτυξη, καινοτομούμε με πάθος ώστε να την κάνουμε πιο ασφαλή, πιο αποτελεσματική και φιλικότερη προς το περιβάλλον», τόνισε κορυφαίο στέλεχος της Michelin. Μια δήλωση που μας προϊδεάζει πως η εταιρία ατενίζει το μέλλον με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη συνεχή έρευνα και την υλοποίηση των ιδεών της.

5941813ce9399f778ebec72b_o_U_v1  H Michelin ατενίζει το μέλλον της αυτοκίνησης με 3D εκτυπωμένα ελαστικά 5941813ce9399f778ebec72b o U v1

Η επαναστατική και εμπνευσμένη από τη φύση βιομιμητική δομή του ελαστικού, καλύπτει όχι μόνο το εξωτερικό τμήμα του, αλλά και ολόκληρο το εσωτερικό του, με τη μορφή επαναλαμβανόμενων  κυψελοειδών μορφών σε σχήμα κηρήθρας, έναν όπως έδειξαν οι έρευνες τέλειο σχεδιασμό για την επίτευξη της μέγιστης αντοχής, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ελαστικότητα χωρίς την παραμικρή ανάγκη της πλήρωσής του με αέρα. Τα ελαστικά θα εφοδιάζονται με ένα «έξυπνο» σύστημα μετάδοσης πληροφοριών προς την κονσόλα του οχήματος σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του πέλματος , ώστε αν κριθεί απαραίτητο να μπορεί ο χρήστης – οδηγός να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκτύπωσης. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα από την εταιρία αν αυτός ο «ανανεωτικός» 3D εκτυπωτής αναμένεται να είναι ενσωματωμένος στο όχημα ή θα παραμένει σταθερός σε κάποιον χώρο όπως είναι για παράδειγμα το γκαράζ. Το μόνο σίγουρο είναι πως η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης αγγίζει πλέον και τον τομέα των ελαστικών, ένα απαραίτητο για την ποιοτική και ασφαλή μετακίνηση προϊόν.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος