Το ανθρώπινο σώμα μέσα από το 3D εκτυπωμένο μοντέλο ανατομίας

//Το ανθρώπινο σώμα μέσα από το 3D εκτυπωμένο μοντέλο ανατομίας

Το ανθρώπινο σώμα μέσα από το 3D εκτυπωμένο μοντέλο ανατομίας

jordan-pelovitz-learn-human-body-3d-printed-anatomical-model2  Το ανθρώπινο σώμα μέσα από το 3D εκτυπωμένο μοντέλο ανατομίας jordan pelovitz learn human body 3d printed anatomical model2Από τα σχολικά κιόλας χρόνια, τα μαθήματα ανθρώπινης ανατομίας ήταν από τη φύση τους απαιτητικά, χρονοβόρα και σε πολλές περιπτώσεις δυσνόητα για τον μέσο μαθητή. Οι λεπτομέρειες που έπρεπε να δώσει κάποιος προσοχή περιείχαν ιατρικές ορολογίες και πολύπλοκες ονομασίες των οργάνων και των υπόλοιπων τμημάτων του σώματος, κάνοντας συχνά την απομνημόνευσή τους έναν μικρό άθλο. Ένας καθηγητής βιολογίας λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη του, έβαλε στόχο να κάνει την εκπαίδευση στην ανατομία πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα για τους μαθητές – φοιτητές και το έφερε με επιτυχία εις πέρας χρησιμοποιώντας τη 3D εκτύπωση.

jordan-pelovitz-learn-human-body-3d-printed-anatomical-model  Το ανθρώπινο σώμα μέσα από το 3D εκτυπωμένο μοντέλο ανατομίας jordan pelovitz learn human body 3d printed anatomical modelΗ αρχική του ιδέα και βασικό κίνητρο, ήταν να καταφέρει να αποδώσει την ανατομία σε  βαθμό λεπτομέρειας ικανό να φθάνει πολύ κοντά στην εικόνα που αντικρίζει ένας χειρουργός όταν ανοίγει ένα ανθρώπινο σώμα, προκειμένου να επέμβει διορθώνοντας βλάβες από κάποια ασθένεια ή μετά από τραυματισμό. Επιστρατεύοντας έναν 3D εκτυπωτή, δημιούργησε σε πραγματικό μέγεθος ένα ανθρώπινο παζλ, αποτελούμενο κομμάτι κομμάτι από τα εξωτερικά τμήματα του σώματος αλλά και από το εσωτερικό του, με τα όργανα και τα οστά να απεικονίζονται τρισδιάστατα, με πραγματικά εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος έδωσε νέα πνοή στα μαθήματα ανατομίας, κάνοντας την όλη διαδικασία πιο ευχάριστη και εποικοδομητική.

jordan-pelovitz-learn-human-body-3d-printed-anatomical-model4  Το ανθρώπινο σώμα μέσα από το 3D εκτυπωμένο μοντέλο ανατομίας jordan pelovitz learn human body 3d printed anatomical model4Οι φοιτητές μπορούν πλέον να διακρίνουν και να εμβαθύνουν τη γνώση τους σχετικά με τα πιο λεπτομερή σημεία του σώματος, όπως οι αρτηρίες, τα μικρά σε μέγεθος οστά, η έκταση και η μορφή των μυών, λεπτομέρειες που με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης έγιναν πλέον ξεκάθαρες στα μάτια των σπουδαστών. Η μελέτη των εσωτερικών οργάνων έγινε και αυτή με τη σειρά της ευκολότερη. Η θέση τους στο σώμα μπορεί να αποδοθεί καλύτερα και ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να κρατήσει και να εξετάσει με τα χέρια του το κάθε ένα ξεχωριστά, κατανοώντας ουσιαστικότερα τον ρόλο του στο ανθρώπινο σώμα και τις συγκεκριμένες λειτουργίες που του έχει αναθέσει η φύση να εκτελεί.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος