Η NASA πραγματοποιεί δοκιμή αντι – μικροβιακού 3D εκτυπωμένου υλικού, στο διάστημα

/, Η 3D εκτύπωση γενικά/Η NASA πραγματοποιεί δοκιμή αντι – μικροβιακού 3D εκτυπωμένου υλικού, στο διάστημα

Η NASA πραγματοποιεί δοκιμή αντι – μικροβιακού 3D εκτυπωμένου υλικού, στο διάστημα

Όσο βρισκόμαστε ασφαλείς στο «σπίτι» μας – στη Γη, νιώθουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, οποιαδήποτε επιπλοκή παρουσιαστεί στην υγεία μας. Από μια μικρή μόλυνση που ενδεχομένως έχει προκληθεί από κάποιο είδος βακτηρίου, μέχρι πιο σοβαρές καταστάσεις που απαιτούν  την ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Όλα καλά μέχρι εδώ, γιατί όπως προαναφέραμε, βρισκόμαστε στο «σπίτι» μας. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που κάποιοι συνάνθρωποί μας βρίσκονται πολύ μακριά, εκτός των ορίων του πλανήτη μας, σε κάποιο σημείου του αχανούς διαστήματος. Μια πασίγνωστη, ανθρώπινη κατασκευή που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και φιλοξενεί συνεχώς αστροναύτες, είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS). Το διάστημα υπόκειται στα άκρως απαιτητικά, αφιλόξενα και ιδιαίτερης φύσεως περιβάλλοντα, όπου μια πιθανή μικροβιακή μόλυνση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς η κοντινότερη μονάδα περίθαλψης ενδέχεται να απέχει εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Η NASA πραγματοποιεί δοκιμή αντι – μικροβιακού 3D εκτυπωμένου υλικού, στο διάστημα http  o

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς βαρυσήμαντων δηλώσεων από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς, εθνικούς όπως είναι η ίδια η NASA, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς. Μια τεχνολογική φρενίτιδα για το ποιος θα κατακτήσει πρώτος τη Σελήνη και τον Άρη. Δύο ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος που θα αποτελέσουν την ουσιαστική έναρξη της ευρύτερης κατάκτησης και εποίκισης του διαστήματος. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να διασφαλιστεί η υγεία των αστροναυτών καθ’ όλη τη διάρκεια των μακρινών ταξιδιών που θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες ή ακόμα και ολόκληρα χρόνια. Εκεί στόχευσε η Χιλιανή εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης, Copper 3D και μετά από διαγωνισμό κατάφερε και κέρδισε το βραβείο «NASA Nebraska Space Grant» ,του ομώνυμου παγκοσμίου φήμης οργανισμού.

Η NASA πραγματοποιεί δοκιμή αντι – μικροβιακού 3D εκτυπωμένου υλικού, στο διάστημα mars colony

Future Mars colonists playing with children on Mars, a place they call home.

Το πρόγραμμα αφορά τη μελέτη προς ανάπτυξη καινοτόμων αντιμικροβιακών υλικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στις διαστημικές βάσεις και τις αποικίες σε άλλους πλανήτες, αλλά και στα ίδια τα μεταφορικά μέσα, τα διαστημόπλοια. Σε κάθε μία περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της υγείας των αστροναυτών, οι οποίοι σε συνθήκες χαμηλής ή μηδενικής βαρύτητας έρχονται αντιμέτωποι με τη διατάραξη των φυσιολογικών σωματικών λειτουργιών τους και κατ’ επέκταση την «απορρύθμιση» έως έναν βαθμό του ανοσοποιητικού τους συστήματος, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις. Η Copper 3D, όπως είναι αυτονόητο λόγω του αντικειμένου ενασχόλησής της, εστίασε στη 3D εκτύπωση και ανέπτυξε το PLACTIVE. Ένα αντιμικροβιακό PLA υλικό, το οποίο θα μπορούσε να εξαλείψει τα βακτηρίδια, τους μύκητες και τους ιούς από την επιφάνειά του, λειτουργώντας ως προστατευτική ασπίδα για τους αστροναύτες.

Η NASA πραγματοποιεί δοκιμή αντι – μικροβιακού 3D εκτυπωμένου υλικού, στο διάστημα Screenshot 1

Τα κοινά σχέδια και οι δοκιμές της NASA σε συνεργασία με την Copper 3D, επεκτείνονται σε δύο βασικά σκέλη. Το πρώτο αφορά το διάστημα, ενώ το δεύτερο «επιστρέφει» πίσω στη Γη. Αρχικά θα μεταφέρουν 3D εκτυπωμένα αντικείμενα, κατασκευασμένα από το υλικό PLACTIVE, στον διεθνή διαστημικό σταθμό και στη συνέχεια θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους. Το επόμενο σκέλος του εγχειρήματος, όπως είπαμε αφορά τις γήινες συνθήκες. Ο Andrés Acuña, Διευθύνων Σύμβουλος της Copper3D, επεξηγεί: «Συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας τα αποτελέσματα του εγχειρήματος ενάντια στη διαπλανητική μικροβιακή μόλυνση, η εταιρεία μας θα μάθει πώς η κατασκευή αντικειμένων από το συγκεκριμένο υλικό, θα μπορούσε να βρει εφαρμογή εδώ στη Γη και πιο συγκεκριμένα σε τομείς που εκτείνονται από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την κτηνοτροφία. Πιστεύω πως βρισκόμαστε προ των πυλών μιας μεγάλης αλλαγής. Ο τρόπος που κατανοούμε τις φυσικές ιδιότητες και τη συμπεριφορά των υλικών, θα αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο.»

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος