H 3D εκτύπωση δρα συμμαχικά με την επιστήμη στην καταπολέμηση των ιών

/, Εφαρμογές στην Ιατρική/H 3D εκτύπωση δρα συμμαχικά με την επιστήμη στην καταπολέμηση των ιών

H 3D εκτύπωση δρα συμμαχικά με την επιστήμη στην καταπολέμηση των ιών

Η μάστιγα των ιών και των βακτηρίων ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα από τις απαρχές της. Αδιάκοπα, επιστήμονες και ερευνητές ρίχνονται καθημερινά στη μάχη της ταυτοποίησης των μικροσκοπικών και ύπουλων εχθρών μας, ώστε να καταφέρουν να τους αντιμετωπίσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Επιστρατεύοντας τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη σε καμία περίπτωση η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης και τα οφέλη της. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Central Queensland στην Αυστραλία εφηύρε έναν πρωτοποριακό τρόπο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των φοιτητών της βιολογίας μέσα από την 3D εκτύπωση. Κατάφεραν να δημιουργήσουν πιστά αντίγραφα ιών σε μορφή τρισδιάστατων μοντέλων μεγάλης κλίμακας. Με τον τρόπο αυτό τα προερχόμενα από 3D εκτυπωτή βοηθήματα μάθησης, προσφέρουν έναν πιο δυναμικό και απτό τρόπο για να κατανοήσουν καλύτερα οι σπουδαστές τα μικρόβια και τους ιούς που μπορούν να εισέλθουν και ως επακόλουθη, αρνητική για εμάς συνέπεια, να βλάψουν με διάφορους τρόπους τον οργανισμό μας.

H 3D εκτύπωση δρα συμμαχικά με την επιστήμη στην καταπολέμηση των ιών australian university 3d prints scaled up virus particles tactile health education 1

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποσκοπεί στο να ρίξει φως και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά ιοί όπως είναι εκείνος της πολιομυελίτιδας, ο Έμπολα, ο νεοεμφανιζόμενος Ζίκα, καθώς και ο κοινός αλλά επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες ιός της γρίπης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βαθύτερη γνώση του σχήματος και της δομής του σωματιδίου του ιού, αποτελεί βασικό μέρος της κατανόησης του τρόπου ζωής και ανάπτυξης του παθογόνου μικρο – οργανισμού στο ανθρώπινο σώμα και το πιο σημαντικό,  τους πιθανούς τρόπους εξέλιξης και μετάλλαξής του. Μια σειρά κρίσιμων και άκρως σημαντικών παραγόντων, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση των αόρατων για τα ανθρώπινα μάτια εχθρών μας.

H 3D εκτύπωση δρα συμμαχικά με την επιστήμη στην καταπολέμηση των ιών australian university 3d prints scaled up virus particles tactile health education 3

«Με την 3D εκτύπωση και κατόπιν μελέτης των μεγάλης κλίμακας ομοιωμάτων, μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες σχετικά με τη μορφή, τη δομή και τη συμπεριφορά των ιών, ώστε οι φοιτητές μας  να είναι σε θέση να τους «κρατήσουν» στα χέρια τους, να τους κοιτάξουν και να κατανοήσουν μέσα από ένα ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο τις λεπτομέρειες και τους παράγοντες που ενδεχομένως σχετίζονται και αντίστοιχα προκαλούν τις διάφορες ασθένειες» εξήγησε ο Δρ. Padraig Strappe, ανώτερος λέκτορας του τμήματος βιολογίας του Central Queensland University. Τα 3D εκτυπωμένα μοντέλα έχουν το μέγεθος ενός softball και είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ABS νήμα. Κάθε σωματίδιο ιού χρειάστηκε περίπου 24 ώρες για να εκτυπωθεί, καθώς η ακρίβεια των μοντέλων αγγίζει τα 0,2 χιλ. Ο Δρ. Strappe τόνισε επίσης πως αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο της ιατρικής ενάντια στην ικανότητα της συνεχούς μετάλλαξης των ιών και της ανθεκτικότητάς τους απέναντι στους εμβολιασμούς.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος