Νέα εποχή για τη ρομποτική, με 3D εκτυπωμένους βιολογικούς μυϊκούς ιστούς

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Νέα εποχή για τη ρομποτική, με 3D εκτυπωμένους βιολογικούς μυϊκούς ιστούς

Νέα εποχή για τη ρομποτική, με 3D εκτυπωμένους βιολογικούς μυϊκούς ιστούς

Αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με σιγουριά έναν τεχνολογικό τομέα ως το μέσο γεφύρωσης μεταξύ του παρόντος και του μέλλοντος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η 3D εκτύπωση κατέχει τα πρωτεία. Ένας απόλυτα δίκαιος τίτλος, καθώς τα τεχνολογικά της πλοκάμια επεκτείνονται όλο και περισσότερο, βοηθώντας να ξεπεραστεί μια πληθώρα εμποδίων. Ένα από αυτά, το οποίο αποτελεί και μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους επιστήμονες, είναι η ολοκληρωτική απαγκίστρωση από τους περιορισμούς που θέτει η τεχνολογία της ρομποτικής. Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί, πως είναι αυτό δυνατόν, όταν ήδη βρίσκεται στα σπάργανα η μαζική δημιουργία ρομπότ; Και αμέσως μετά έρχεται η αποστομωτική απάντηση με ερωτηματικό χαρακτήρα.

Νέα εποχή για τη ρομποτική, με 3D εκτυπωμένους βιολογικούς μυϊκούς ιστούς ibec 3d printed bionic muscle tissues soft robotics 2

Για τι είδους ρομπότ μπορούμε να μιλάμε και ποια είναι εν τέλει η ευελιξία στις κινήσεις τους; Μια ερώτηση που η απάντησή της μας φέρνει ταυτόχρονα αντιμέτωπους με την πρόοδο της τεχνολογίας του σήμερα, αλλά και με τους σημαντικούς περιορισμούς της που «βασανίζουν» την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Όχι, δεν είμαστε αχάριστοι, ούτε και πλεονέκτες. Είμαστε ρεαλιστές. Η φύση της ίδιας της έρευνας μας εξαναγκάζει έμμεσα να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο. Να βελτιώνουμε ακόμα περισσότερο οτιδήποτε έχουμε δημιουργήσει, παρόλο που θεωρείται καινοτόμο και πρωτοποριακό. Να το εξελίσσουμε συνεχώς, καθώς το τεχνολογικό ποτάμι δεν σταματά ποτέ, ρέει συνεχώς και αδιάκοπα.

Νέα εποχή για τη ρομποτική, με 3D εκτυπωμένους βιολογικούς μυϊκούς ιστούς RobotEvolution

Οι δυνατότητες της σημερινής ρομποτικής τεχνολογίας φαντάζουν εξωπραγματικές για τα δεδομένα του παρελθόντος. Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα. Εξελιγμένοι ρομποτικοί βραχίονες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία 3D εκτυπωμένων δομών μεγάλης κλίμακας. Απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως. Ανθρωπόμορφα ρομπότ, έχουν την ικανότητα να κινούνται και να εκτελούν διάφορες εντολές, απλές αλλά και πιο σύνθετες, ανάλογα πάντα την περίπτωση. Εστιάζοντας στο τελευταίο παράδειγμα, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το εξελικτικό μέλλον των ρομπότ είναι η υιοθέτηση όλο και περισσότερων ανθρώπινων χαρακτηριστικών.

Νέα εποχή για τη ρομποτική, με 3D εκτυπωμένους βιολογικούς μυϊκούς ιστούς 25440855 10215237590876947 182456417 o

Το βασικότερο αφορά την κίνηση τους. Όσο πιο ρεαλιστική, τόσο το καλύτερο. Όχι από θέμα αισθητικής, αλλά από την οπτική πλευρά της ευελιξίας και της ικανότητας για διαχείριση και εκτέλεση εργασιών που απαιτούν λεπτεπίλεπτους χειρισμούς. Μια αποκλειστικότητα των μυϊκών συστημάτων που διαθέτει μια σειρά βιολογικών όντων στη φύση. Ανάμεσα σε αυτά είναι φυσικά και ο άνθρωπος. Η ερευνητική ομάδα  Smart Nano-Bio-Devices από το (IBEC),  Ινστιτούτο Βιο – ϊατρικής της Καταλονίας, ανέπτυξε 3D εκτυπωμένο βιολογικό μυϊκό ιστό, κατάλληλο για εφαρμογές ρομποτικής. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη 3D εκτύπωση βιο-ενεργοποιητών που αποτελούνται από ευθυγραμμισμένες, πολυπύρηνες ίνες σκελετικών μυών. Όπως υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα, τα πρώτα πειράματα έδωσαν θετικά αποτελέσματα.

Νέα εποχή για τη ρομποτική, με 3D εκτυπωμένους βιολογικούς μυϊκούς ιστούς ibec 3d printed bionic muscle tissues soft robotics 1j

Οι 3D εκτυπωμένοι βιολογικοί μύες ανταποκρίθηκαν στα κατάλληλα ερεθίσματα και έδειξαν διαμορφωτική ευαισθησία στις δυνάμεις που μπορούν να παράγουν, χαρακτηριζόμενοι ταυτόχρονα από αυξημένη προσαρμοστικότητα. Η ενσωμάτωση των βιολογικών συστημάτων σε ρομποτικές συσκευές, αναμφίβολα θα εκτοξεύσει τις δυνατότητές τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Το μόνο αναπάντητο ερώτημα είναι αν και κατά πόσο θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Αν δηλαδή υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να χαθούν αρκετές θέσεις εργασίας. Η προσωπική τοποθέτηση του αρθρογράφου πάνω σε αυτό το φλέγον ερώτημα είναι πως η βιολογική εξέλιξη των ρομπότ θα συμβεί. Είναι απλά θέμα χρόνου. Θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν, όμως θα δημιουργηθούν νέες. Αυτό υποστηρίζουν άλλωστε αρκετές έρευνες. Έχουμε τη γνώση και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελός μας. Ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό. Στο χέρι μας είναι.

Νέα εποχή για τη ρομποτική, με 3D εκτυπωμένους βιολογικούς μυϊκούς ιστούς AI ethics conference

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος