Ισχυρότερα κράνη και θωράκιση σώματος, με πηγή έμπνευσης τη δομή των κοχυλιών

//Ισχυρότερα κράνη και θωράκιση σώματος, με πηγή έμπνευσης τη δομή των κοχυλιών

Ισχυρότερα κράνη και θωράκιση σώματος, με πηγή έμπνευσης τη δομή των κοχυλιών

Ερευνητές στο MIT, εμπνεύστηκαν από τη σκληρότητα και την ανθεκτικότητα στην κρούση που παρουσιάζουν τα κοχύλια και αφού εξέτασαν προσεκτικά τη δομή τους, δοκίμασαν χρησιμοποιώντας έναν 3D εκτυπωτή την αναδημιουργία των σύνθετων οργανικών δομών τους. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά και σκέφτηκαν πως η τεχνητή αναπαράστασή τους θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν ισχυρότερα κράνη και αποτελεσματικότερη θωράκιση σώματος. Το μυστικό της ανθεκτικότητας ήρθε στην επιφάνεια όταν τοποθέτησαν τμήματα κοχυλιών κάτω από το μικροσκόπιο και διαπίστωσαν πως το κέλυφός τους έχει μια συνεχόμενη, κυματοειδούς μορφής δομή, εκτεινόμενη σε τρεις διαστάσεις, κάτι το οποίο καθιστά πολύ δύσκολο την εξάπλωση και τη διεύρυνση των ρωγμών. Το παρομοίασαν με την ύπαρξη ενός προστατευτικού «λαβύρινθου», ο οποίος αποτρέπει με επιτυχία τη διαπλάτυνση οποιασδήποτε μικρορωγμής εμφανιστεί στην επιφάνειά τους.

3d-printed-conch-shells-basis-stronger-helmets-body-armor-mit-study-finds-4  Ισχυρότερα κράνη και θωράκιση σώματος, με πηγή έμπνευσης τη δομή των κοχυλιών 3d printed conch shells basis stronger helmets body armor mit study finds 4

Με βάση τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές του MIT κατανόησαν με ουσιαστικό τρόπο τον λόγο που παρουσιάζουν τόσο αυξημένη σκληρότητα και πήγαν ένα βήμα παρά πέρα, χρησιμοποιώντας τα οφέλη της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης δημιουργώντας πανίσχυρες τεχνητές δομές. Στη συνέχεια τις επέβαλαν σε εξαντλητικές δοκιμές αντοχής στην πρόσκρουση και συγκρίνοντάς τις με διαφορετικής φύσεως 3D εκτυπωμένα αντικείμενα, οι μιμητές των κοχυλιών αποδείχτηκαν επάξιοι «νικητές». Στηριζόμενοι σε όλα τα παραπάνω και με σύμμαχο τις αποδεδειγμένες, υψηλής αντοχής πολυστρωματικές δομές, ξεκίνησαν να εργάζονται εντατικά προκειμένου να τις ενσωματώσουν σε «προστατευτικές» συσκευές, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων τραυματισμών σε επικίνδυνα εργασιακά περιβάλλοντα, όπως είναι για παράδειγμα τα εργοτάξια.

3d-printed-conch-shells-basis-stronger-helmets-body-armor-mit-study-finds-3  Ισχυρότερα κράνη και θωράκιση σώματος, με πηγή έμπνευσης τη δομή των κοχυλιών 3d printed conch shells basis stronger helmets body armor mit study finds 3

Μια ακόμη πολύ σημαντική παράμετρος, είναι η δυνατότητα της εξατομικευμένης κατασκευής, σαρώνοντας το σώμα του εργαζόμενου και κατασκευάζοντας ένα υπερανθεκτικό κράνος με ικανότητα εφαρμογής που αγγίζει το ποσοστό του 100%, χωρίς την παραμικρή απόκλιση, παρέχοντας ακόμα πιο αυξημένη ασφάλεια. Η 3D εκτύπωση είναι μια κατασκευαστική τεχνολογία που δείχνει να μη γνωρίζει όρια και τα οφέλη που καρπωνόμαστε από αυτήν είναι ανεξάντλητα. Η φύση από την άλλη, μας έχει αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο πως διαθέτει λυσιτελείς «μηχανισμούς»  και εντυπωσιακές δικλείδες ασφαλείας, με τα οφέλη να είναι τεράστια όταν καταφέρνουμε και συνδυάζουμε σε ένα λειτουργικό αποτέλεσμα τις δύο αυτές παραμέτρους.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος