Εργονομικά, 3D εκτυπωμένα προσθετικά στήθους, για ασθενείς με καρκίνο του μαστού

//Εργονομικά, 3D εκτυπωμένα προσθετικά στήθους, για ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Εργονομικά, 3D εκτυπωμένα προσθετικά στήθους, για ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Μια νόσος η οποία απειλεί με ύπουλο τρόπο τον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό, είναι ο καρκίνος του μαστού. Ευτυχώς, λόγω της εκτενούς ενημέρωσης για συστηματικό προληπτικό έλεγχο, ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών αντιμετωπίζονται στα πρωταρχικά στάδια. Ο μεγαλύτερος φόβος των γυναικών οι οποίες διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη νόσο, είναι η ενδεχόμενη αντιμετώπιση της μέσω της μαστεκτομής. Η myReflection, είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον Tim Carr και την Fay Cobbett, ένα ζευγάρι που κατοικεί στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης για να κατασκευάσουν άνετα, εργονομικά και προπαντός «αόρατα» για τα αδιάκριτα μάτια, προσθετικά στήθους προορισμένα για γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή.

Εργονομικά, 3D εκτυπωμένα προσθετικά στήθους, για ασθενείς με καρκίνο του μαστού cancer story 647 081617120119

Η ιδέα «γεννήθηκε» όταν η ίδια Cobbett διαγνώστηκε το 2015 με καρκίνο του μαστού και η αφαίρεση του στήθους της κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος και απειλήσει τη ζωή της. Αν και εξέτασε το ενδεχόμενο της αναδόμησης του μαστού μέσω πλαστικής χειρουργικής, έκρινε πως η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη και αποφάσισε να καταφύγει στη λύση των εξωσωματικών προσθετικών στήθους. Παρόλα αυτά αντιμετώπισε και εκείνη το γνωστό πρόβλημα. Τα μεγέθη που υπάρχουν στο εμπόριο είναι γενικής μορφής για να καλύπτουν όσο πιο μεγάλο εύρος ασθενών είναι δυνατό. Λόγω της συγκεκριμένης παραμέτρου και επειδή τοποθετούνται στον στηθόδεσμο, δεν επιτυγχάνεται η απόλυτη εφαρμογή τους και ελλοχεύει ο κίνδυνος σε κάποια κίνηση που απαιτεί την κάμψη του σώματος, να γίνει αντιληπτό από κάποιον τρίτο.

Εργονομικά, 3D εκτυπωμένα προσθετικά στήθους, για ασθενείς με καρκίνο του μαστού automatska skica12

Έτσι λοιπόν, το ζευγάρι αποφάσισε να αναλάβει δράση και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης, να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα. Μετά από μια σειρά αποτυχημένων δοκιμών, τα κατάφεραν. Σαρώνοντας το σώμα της, δημιούργησαν ένα 3D εκτυπωμένο προσθετικό στήθους με τέλεια εφαρμογή επάνω στο θωρακικό τμήμα της Cobbett, με τον κίνδυνο της μετακίνησής του από το σημείο τοποθέτησης, να απουσιάζει παντελώς. «Είναι απόλυτα εξατομικευμένο, ελαφρύ, εύκαμπτο, ανθεκτικό, αεροδιαπερατό και ασφαλές για το δέρμα. Τα 3D εκτυπωμένα προσθετικά στήθους θα ανατρέψουν όλα όσα γνωρίζαμε.», ισχυρίστηκε η Cobbett. Η τιμή ενός 3D εκτυπωμένου προσθετικού διαμορφώνεται στα 408 δολάρια, όμως προς το παρόν η διαθεσιμότητα περιορίζεται μόνο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της myReflection.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος