3D εκτυπωμένο τυρί, στο “μικροσκόπιο” των ερευνητών

//3D εκτυπωμένο τυρί, στο “μικροσκόπιο” των ερευνητών

3D εκτυπωμένο τυρί, στο “μικροσκόπιο” των ερευνητών

Χωρίς αμφιβολίες, ο τομέας των τροφίμων απασχολεί μια πληθώρα επαγγελμάτων, από τους παραγωγούς και τους μεσάζοντες, μέχρι ερευνητές και επιστήμονες, προκειμένου να διασφαλίσουν πως οτιδήποτε προορίζεται για άμεση η έμμεση κατανάλωση είναι απόλυτα ασφαλές και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης πλέον εισβάλει και σε αυτόν τον “ευαίσθητο” τομέα, ξεκινώντας έναν μακρύ δρόμο όσον αφορά στην εδραίωση στον χώρο και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τα μελλοντικά 3D εκτυπωμένα τρόφιμα. Οι πρώτες δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα τυριά, προερχόμενα από 3D εκτυπωτή, είναι πραγματικότητα.

researchers-put-3d-printed-cheese-under-microscope-2  3D εκτυπωμένο τυρί, στο “μικροσκόπιο” των ερευνητών researchers put 3d printed cheese under microscope 2

Ερευνητές στο University College Cork στην Ιρλανδία, έχουν διεξάγει μια σειρά πειραμάτων, ώστε να καταφέρουν σύντομα να αποδείξουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση 3D εκτυπωμένων τροφίμων. Αρχικά ξεκίνησαν τα πειράματα με ένα είδος που σχεδόν δεν λείπει από κανένα νοικοκυριό και ψυγείο, το γνωστό σε όλους τυρί. Μετά το πέρας των πρώτων δοκιμών και επιμέρους αναλύσεων, τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς το νέο προϊόν έχει αρκετά πλεονεκτήματα συγκριτικά με το αντίστοιχο, φυσικό, μη επεξεργασμένο. Είναι πιο μαλακό, το χρώμα του είναι λίγο πιο σκούρο και το βασικότερο, είναι λιγότερο κολλώδες, δίνοντας έτσι μια καλύτερη συνολική εικόνα και ομαλότερη υφή.

Η ομάδα δημοσίευσε την πρωτοποριακή έρευνα  στη διαδικτυακή εφημερίδα Journal of Food Engineering, ώστε να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, με σκοπό την ενημέρωση και τη λύση των αποριών που ενδεχομένως θα προκύψουν. Για τη διαδικασία του πειράματος, χρησιμοποίησαν έναν τροποποιημένο 3D εκτυπωτή τροφίμων, εφαρμόζοντας στο κυρίως σώμα του μια κεφαλή σε σχήμα σύριγγας και για τις πρώτες δοκιμές χρησιμοποίησαν ένα επεξεργασμένο προϊόν του εμπορίου, προοριζόμενο κυρίως για χρήση σε πίτσες. Η σύνθεση του συγκεκριμένου τυριού ήταν 25% λιπαρά, 3% υδατάνθρακες, 18% πρωτεΐνη και 3% αλάτι. Η διαδικασία ξεκίνησε με την τήξη του στους 75 βαθμούς Κελσίου για χρονικό διάστημα 12 λεπτών και χρησιμοποίησαν δύο μεθόδους, μία με αργή και μία με πιο γρήγορη ταχύτητα εκτύπωσης.

cheese-2-964x644  3D εκτυπωμένο τυρί, στο “μικροσκόπιο” των ερευνητών cheese 2

Παρόλο που οι ίδιοι δεν δοκίμασαν το 3D εκτυπωμένο προϊόν, καθώς οι δοκιμές είναι ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια και χρειάζεται χρόνος μέχρι να τελειοποιηθεί η μέθοδος και να γίνουν αρκετά πειράματα, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα. Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και εφόσον ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, τεχνικής αλλά και ηθικής φύσεως και εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των ελέγχων και δοθούν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις από τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων, είναι πολύ πιθανό να πλησιάζει η εποχή που τα 3D εκτυπωμένα τρόφιμα θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού τραπεζιού.

2018-07-31T13:53:14+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος