H 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιοποικιλότητα των κοραλλιογενών υφάλων

/, Περιβάλλον & Ανακύκλωση/H 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιοποικιλότητα των κοραλλιογενών υφάλων

H 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιοποικιλότητα των κοραλλιογενών υφάλων

Στηρίζουν το 25% της θαλάσσιας ζωής του πλανήτη. Συγκαταλέγονται στα πλουσιότερα οικοσυστήματα, καθώς φιλοξενούν ένα μεγάλο πλήθος οργανισμών και η ομορφιά που προσφέρουν σε όποιον είχε ή θα έχει την τύχη κάποια στιγμή στη ζωή του να βουτήξει και να θαυμάσει από κοντά το φυσικό αυτό θαύμα, είναι μια συγκλονιστική εμπειρία που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με απλές λέξεις. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή με κύριο ένοχο τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον, τείνει να αλλάξει μια για πάντα το μαγευτικό υποθαλάσσιο τοπίο και να οδηγήσει στον θάνατο τους πανέμορφους κοραλλιογενείς υφάλους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τη δεκαετία του 1980, περίπου οι μισοί από αυτούς, αποτελούν παρελθόν και δυστυχώς ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται σταθερά. Πριν από δύο μόλις χρόνια, οι επιστήμονες παρατήρησαν σοκαρισμένοι την τρίτη και μαζικότερη παγκόσμια λεύκανση των κοραλλιών, τη μεγαλύτερη καταστροφή τους στην καταγεγραμμένη ιστορία.

H 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιοποικιλότητα των κοραλλιογενών υφάλων Coral 1

Υπάρχει άραγε ελπίδα να σταματήσει η αντίστροφη μέτρηση και να ανακάμψουν οι «πληγωμένοι» από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων κοραλλιογενείς ύφαλοι; Ναι υπάρχει, και είναι καθαρά στο «χέρι» του ανθρώπου να μειώσει από τη μία τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, τη βασική αιτία για την πρόκληση του φαινομένου του θερμοκηπίου και να επιστρατεύσει από την άλλη την όποια διαθέσιμη τεχνολογία προκειμένου να βοηθήσει, όσο γρηγορότερα γίνεται. Ήδη από το 2015, μια ομάδα ερευνητών παρουσίασε στον προστατευόμενο κόλπο του Larvatto στο Μονακό, έξι σε αριθμό 3D εκτυπωμένους κοραλλιογενείς υφάλους,  σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής. Ο καθένας έχει διαστάσεις 1,2 x 2 μέτρα και ζυγίζει 2,5 τόνους. Την κατασκευή τους ανέλαβε η Ολλανδική ναυτιλιακή εταιρεία Boskalis, υποστηριζόμενη από το Ίδρυμα Prince Albert II του Μονακό. Η διάρκεια της 3D εκτύπωσης κυμάνθηκε στις 13 ώρες για τον κάθε ένα και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν άμμος Δολομίτη και ηφαιστειακή τέφρα.

H 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιοποικιλότητα των κοραλλιογενών υφάλων 3D printed coral reefs installed on monacos ocean floor 3

Η τελική έγκριση από την κυβέρνηση δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας την τοποθέτησή τους στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου, προκειμένου να γίνουν αντικείμενο έρευνας και επιστημονικής μελέτης για το πώς αναπτύσσεται η ζωή στους τεχνητούς υφάλους σε σχέση και σύγκριση με τους φυσικούς. Σύμφωνα με την εργαζόμενη στην Boskalis, μηχανικό περιβάλλοντος Astrid Kramer: “Η κατασκευή και τοποθέτηση 3D εκτυπωμένων υφάλων στον πυθμένα είναι το πρώτο εγχείρημα του είδους στον κόσμο. Θεωρώ πως πραγματικά ανοίγουμε νέους ορίζοντες στην προστασία της βιοποικιλότητας, προσπαθώντας να αποτρέψουμε την οριστική «ερημοποίησή» τους, εμπλουτίζοντας το θαλάσσιο περιβάλλον με τεχνητούς, σε όποιες περιοχές θα κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μελετήσουμε την αποκατάσταση της ζωής γύρω από αυτούς. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και νομίζω πώς πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, θέτοντας σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο σχέδιο σωτηρίας, όχι μόνο των κοραλλιογενών υφάλων, αλλά ολόκληρου του πανέμορφου πλανήτη μας.”

H 3D εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιοποικιλότητα των κοραλλιογενών υφάλων 3d printed coral reefs installed on monacos ocean floor 1

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος