Νέες, 3D εκτυπωμένες κούκλες για crash test που μοιάζουν με ηλικιωμένους

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Νέες, 3D εκτυπωμένες κούκλες για crash test που μοιάζουν με ηλικιωμένους

Νέες, 3D εκτυπωμένες κούκλες για crash test που μοιάζουν με ηλικιωμένους

Crash test dummies. Λίγοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τα ανδρείκελα – πρωταγωνιστές των δοκιμών προσομοίωσης σύγκρουσης που εφαρμόζουν οι κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων, πριν δοθεί η σκυτάλη στη γραμμή παραγωγής. Μέχρι σήμερα, οι κούκλες των crash test είχαν διαφοροποιηθεί ελάχιστα από τις πρώιμες εκδόσεις τους. Υιοθετούσαν ένα μοντέλο προσομοίωσης που ταιριάζει στις αναλογίες της σωματικής διάπλασης και το βάρος ενός μέσου ενήλικα. Όμως πλέον ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί, η ποιότητα ζωής έχει αναβαθμιστεί αισθητά, με αποτέλεσμα όλο και γηραιότεροι πολίτες να κρίνονται ικανοί να ανταπεξέλθουν στα δεδομένα της οδήγησης. Υπάρχουν όμως κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να θεωρούνται αμελητέοι. Αναφερόμαστε στην αλλαγή του σώματος, τη φθορά και την καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και την πιθανή αύξηση του βάρους ενός ανθρώπου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Νέες, 3D εκτυπωμένες κούκλες για crash test που μοιάζουν με ηλικιωμένους 170123093951 1

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, η Humanetics, εταιρία κατασκευής ανδρείκελων προοριζόμενων για δοκιμές σύγκρουσης οχημάτων, χρησιμοποίησε ένα σύνθετο υλικό από άνθρακα για να κατασκευάσει με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης μια καινούργια εκδοχή τους που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ ενός ηλικιωμένου οδηγού. Κύριος σκοπός του εγχειρήματος είναι η καλύτερη κατανόηση των τραυματισμών και των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει ένα τροχαίο ατύχημα σε κάποιον άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως γνωρίζουμε, όσο περνάνε τα χρόνια το σώμα φθείρεται. Ο σκελετός γίνεται πιο αδύναμος και οι μύες που συγκρατούν τα οστά ατροφούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να γίνει αιτία ενός πολύ πιο σοβαρού τραυματισμού, μεταξύ ενός ηλικιωμένου και ενός νεαρού ατόμου, κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες ενός τροχαίου ατυχήματος.

Νέες, 3D εκτυπωμένες κούκλες για crash test που μοιάζουν με ηλικιωμένους humanetics

«Θεωρώ για τον εαυτό μου πως είναι πρώτα από όλα καθήκον και έπειτα η δουλειά μου, να ατενίζω το μέλλον μέσα από ένα θετικό πρίσμα. Πάντα προσπαθώ να καταλάβω ποιες νέες διεργασίες και ποια καινοτόμα υλικά θα πρέπει να αναπτυχθούν βαδίζοντας προς το αύριο. Πιστεύω πως η νέα μας ανακάλυψη είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουμε κάνει. Ότι θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης πιστά και ποιοτικά αντίγραφα μιας σειράς από «ηλικιωμένα» ανδρείκελα, αποσκοπώντας στην καλύτερη κατανόηση των ευπαθειών ενός ατόμου μεγάλης ηλικίας, ώστε τα μελλοντικά οχήματα να πληρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις προδιαγραφές ασφάλειας.», δήλωσε ο Mike Beebe, Διευθύνων Σύμβουλος της Humanetics.

Νέες, 3D εκτυπωμένες κούκλες για crash test που μοιάζουν με ηλικιωμένους humanetics1

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος