110 βολτ ηλεκτρισμού, παράγονται μέσω 3D εκτυπωμένης συσκευής, εμπνευσμένης από το ηλεκτροφόρο χέλι

//110 βολτ ηλεκτρισμού, παράγονται μέσω 3D εκτυπωμένης συσκευής, εμπνευσμένης από το ηλεκτροφόρο χέλι

110 βολτ ηλεκτρισμού, παράγονται μέσω 3D εκτυπωμένης συσκευής, εμπνευσμένης από το ηλεκτροφόρο χέλι

Είναι ένα θαλάσσιο πλάσμα που έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο «μηχανισμό» άμυνας και επίθεσης, ώστε να προστατεύεται από τους εχθρούς του και να επιτίθεται στη λεία του αντίστοιχα. Αναφερόμαστε στο ηλεκτροφόρο χέλι και την ικανότητά του να δημιουργεί ηλεκτρικές κενώσεις της τάξης των 110 βολτ, μέσω χημικών ενώσεων, χρησιμοποιώντας μια σειρά από χιλιάδες νευρικά κύτταρα κατά μήκος του σώματός του. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μια ομάδα ερευνητών οι οποίοι κατάφεραν να ενώσουν αρκετά λεπτά στρώματα 3D βιο – εκτυπωμένης υδρογέλης, θέλοντας να μιμηθούν κατά μία έννοια τον εντυπωσιακό αυτό «μηχανισμό» που έχει χαρίσει η φύση στο ηλεκτροφόρο χέλι.

110 βολτ ηλεκτρισμού, παράγονται μέσω 3D εκτυπωμένης συσκευής, εμπνευσμένης από το ηλεκτροφόρο χέλι electriceeli 1

H δημιουργία της συσκευής:

Για να κατασκευάσουν τη συσκευή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν 3D βιο – εκτυπωτή για να εναποθέσουν συστοιχίες σταγονιδίων υδρογέλης σε πλαστικά υποστρώματα που το μέγεθός τους είναι παρόμοιο με μια κόλλα χαρτιού A4. Το κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει στο σύνολό του 2.500 σταγονίδια. Για να επιτευχθεί η δημιουργία των ηλεκτρικών κενώσεων ήταν απαραίτητο να ενωθούν μεταξύ τους αρκετές χιλιάδες από αυτά τα υποστρώματα, ένα έργο που δεν καθίσταται ιδιαίτερο δύσκολο όσον αφορά την ικανότητα διαστρωμάτωσης που παρουσιάζει ο τρόπος λειτουργίας ενός 3D εκτυπωτή. Μετά το πέρας της διαδικασίας οι ερευνητές «βομβάρδισαν» τις συστοιχίες των σταγονιδίων υδρογέλης με υπεριώδη ακτινοβολία, δίνοντάς τους μια σταθερή υπόσταση. Τέλος, χωρίζοντας τα υποστρώματα σε ανιόντα και κατιόντα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αγώγιμο «μονοπάτι» μεταξύ αυτών, ώστε μέσω ηλεκτρικών κενώσεων να παραγάγουν το ηλεκτρικό φορτίο των 110 βολτ.

110 βολτ ηλεκτρισμού, παράγονται μέσω 3D εκτυπωμένης συσκευής, εμπνευσμένης από το ηλεκτροφόρο χέλι 5a314c67b7e97

Στο κοντινό μέλλον, ίσως με τη μέθοδο αυτή να μπορέσει η ερευνητική κοινότητα να αναπτύξει πηγές ενέργειας για εμφυτεύσιμες συσκευές στο ανθρώπινο σώμα, προσφέροντας ουσιαστική λύση στην παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών όχι μόνο ενός ασθενή, αλλά και προληπτικά για τον οποιονδήποτε. Οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τροφοδοτούμενες με ενέργεια που θα αντλείται μέσα από το ίδιο το ανθρώπινο βιολογικό σύστημα. Μια άλλη πτυχή θα μπορούσε να αποτελέσει η συνεχής επαναφόρτιση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι για παράδειγμα ένα έξυπνο ρολόι (smartwatch), απλά και μόνο με την επαφή τους πάνω στο δέρμα ώστε να λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

 

110 βολτ ηλεκτρισμού, παράγονται μέσω 3D εκτυπωμένης συσκευής, εμπνευσμένης από το ηλεκτροφόρο χέλι 5a314c8f2760e

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος