Φοιτήτριες σχεδίασαν 3D εκτυπωμένα, φιλικά προς το περιβάλλον παπούτσια

//Φοιτήτριες σχεδίασαν 3D εκτυπωμένα, φιλικά προς το περιβάλλον παπούτσια

Φοιτήτριες σχεδίασαν 3D εκτυπωμένα, φιλικά προς το περιβάλλον παπούτσια

Δύο φοιτήτριες της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της πρωτεύουσας της Πολωνίας, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια σειρά 3D εκτυπωμένων αθλητικών παπουτσιών με ιδιαίτερες προδιαγραφές. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται αποκλειστικά από οικολογικά υλικά και λόγω της ίδιας τους της φύσης προσφέρουν τη δυνατότητα της ευελιξίας και απόλυτης προσαρμοστικότητας στο πέλμα του χρήστη. Οι  Zuzanna Gronowicz και Barbara Motylinska, θέλησαν να προσθέσουν το χαρακτηριστικό της εξατομίκευσης και λόγω αυτού οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, να καταγράψουν τις λεπτομέρειες του πέλματός τους και αφού στείλουν τις πληροφορίες στην εταιρία, θα μπορούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να έχουν στα πόδια τους απόλυτα προσαρμοσμένα, φιλικά προς το περιβάλλον υποδήματα.

polish-students-design-eco-friendly-3d-printed-shoes-customized-via-app-4  Φοιτήτριες σχεδίασαν 3D εκτυπωμένα, φιλικά προς το περιβάλλον παπούτσια polish students design eco friendly 3d printed shoes customized via app 4

Ίσως τα οικολογικά 3D εκτυπωμένα παπούτσια να μην είναι για όλα τα γούστα, καθώς υπάρχουν ακόμα σε πλειοψηφία οι «παραδοσιακοί» αγοραστές, είναι όμως αναμφισβήτητα εντυπωσιακά και κεντρίζουν το ενδιαφέρον καθώς συνδυάζουν την αειφόρο κατασκευή και τα οικολογικά υλικά, μαζί  με την πλήρη άνεση στο περπάτημα και τη γενικότερη λειτουργικότητά τους σε καθημερινή βάση. Οι φοιτήτριες – σχεδιάστριες, ανέπτυξαν τη δική τους μοναδική μέθοδο για την κατασκευή των υποδημάτων, εκτυπώνοντας όλα τα τμήματα του παπουτσιού χρησιμοποιώντας ειδικό νήμα κατασκευασμένο από φυσικό μαλλί και βαμβάκι. Με αυτή την τεχνική κατάφεραν να δημιουργήσουν ευέλικτα υποδήματα με υγιεινό χαρακτήρα, καθώς λόγω της πορώδους υφής τους, επιτρέπουν στα πέλματα να αναπνέουν, αφήνοντας σημαντική ποσότητα αέρα να περνάει και ως αποτέλεσμα να δροσίζει τα πόδια.

polish-students-design-eco-friendly-3d-printed-shoes-customized-via-app-5  Φοιτήτριες σχεδίασαν 3D εκτυπωμένα, φιλικά προς το περιβάλλον παπούτσια polish students design eco friendly 3d printed shoes customized via app 5

Τα συγκεκριμένα παπούτσια δεν είναι ακόμα διαθέσιμα προς αγορά, όμως οι δύο δημιουργοί τους σχεδιάζουν να τα διαθέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και όπως λένε χαρακτηριστικά, «αυτή ήταν μόνο η αρχή». Με κύριο μέλημά τους τη διατήρηση του οικολογικού χαρακτήρα, έχουν στα σκαριά αρκετά νέα σχέδια, όχι μόνο υποδημάτων, αλλά ετοιμάζονται να κατασκευάσουν και άλλου είδους 3D εκτυπωμένα προϊόντα ενδυμασίας. Το μόνο που μένει είναι να καταλήξουν σε ποιες οικολογικές πρώτες ύλες θα στραφούν πέρα από τις ήδη δοκιμασμένες, ώστε να παρουσιάσουν ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα τραβήξουν τα βλέμματα και θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος