Συγγενείς καρδιοπάθειες: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης

//Συγγενείς καρδιοπάθειες: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης

Συγγενείς καρδιοπάθειες: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης

H «σύλληψη» της δυσλειτουργίας:

Στατιστικά εμφανίζονται περίπου σε 8-10 παιδιά ανά χίλιους τοκετούς. Ουσιαστικά πρόκειται για παθήσεις οι οποίες δημιουργούνται όταν κατά την περίοδο της εμβρυογένεσης, η καρδιά ή τα αγγεία του αίματος που βρίσκονται γύρω από το σημαντικότερο ζωτικό όργανο του ανθρώπου δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα καρδιακό ελάττωμα ή αλλιώς, μια συγγενής καρδιοπάθεια. Στις περιπτώσεις αυτές, όσο γρηγορότερη είναι η διάγνωση και η ταυτοποίηση της πάθησης, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η αντίστοιχη θεραπεία, με τις πιθανότητες ακόμα και για πλήρη αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς, να αυξάνονται σημαντικά.

Συγγενείς καρδιοπάθειες: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης istock 000014156140small

Η «γονιμοποίηση» μιας επαναστατικής ιδέας:

Ο Dr. Reza Razavi, σύμβουλος παιδο – καρδιολόγος, αποφάσισε να εξελίξει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες έγκαιρης διάγνωσης, όταν η ίδια του η κόρη κινδύνεψε σοβαρά από μια μορφή της συγκεκριμένης πάθησης. «Νόμιζα ότι θα τη χάσουμε. Ήταν ένα πολύ ισχυρό σοκ. Από εκείνη τη στιγμή έβαλα στόχο να εντρυφήσω όσο πιο βαθιά γίνεται στις δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε να συμβάλω ενεργά στην ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών μεθόδων, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών.», δήλωσε στο BBC ο Dr. Razavi. Αμέσως εστίασε στις δυνατότητες της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης, ώστε να πυροδοτήσει την επιστημονική έρευνα και να φθάσει η ιατρική στο σημείο που θα είναι σε θέση να εντοπίζει καθολικά το πρόβλημα όταν η δημιουργία της ίδιας της ζωής βρίσκεται στην απαρχή της. Στο εσωτερικό της μήτρας.

Συγγενείς καρδιοπάθειες: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης 1446743973 g examinations493216409

Η «γέννηση» της νέας μεθόδου:

Το αμέσως επόμενο βήμα πραγματοποιήθηκε από τη συνεργασία μιας ομάδας ερευνητών του King’s College London and Guy’s και του St Thomas’s NHS Foundation Trust. Από κοινού, ανέπτυξαν μια διαφορετική μέθοδο προσέγγισης της διάγνωσης, με έναν πρωτοφανή τρόπο. Συνδύασαν μια σειρά απεικονίσεων μαγνητικής τομογραφίας για κάθε μία από τις 85 έγκυες γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα και με βάση τα ληφθέντα δεδομένα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ψηφιακά 3D μοντέλα των εμβρυακών καρδιών. Ο τεχνολογικός δρόμος από κει και πέρα ήταν αρκετά πιο βατός. Την ολοκλήρωση του εγχειρήματος ανέλαβε η 3D εκτύπωση, δίνοντας φυσική μορφή στις τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις. Ένα σημείο σταθμός, καθώς οι ερευνητές είχαν κυριολεκτικά στα χέρια τους ένα ακριβές αντίγραφο της πρωτο – σχηματισμένης καρδιάς, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες για ακόμα πιο ενδελεχή έλεγχο και έγκαιρο εντοπισμό οποιασδήποτε προγεννητικής ανωμαλίας. Το έργο δημοσιεύτηκε στο ιατρικής φύσεως διαδικτυακό περιοδικό «The Lancet».

Συγγενείς καρδιοπάθειες: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης 106136880 de27

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος