3D εκτυπωτής, μετατρέπει τη νανο – κυτταρίνη σε θρεπτικά γεύματα

//3D εκτυπωτής, μετατρέπει τη νανο – κυτταρίνη σε θρεπτικά γεύματα

3D εκτυπωτής, μετατρέπει τη νανο – κυτταρίνη σε θρεπτικά γεύματα

Πόσο πιθανό είναι άραγε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να μπορούμε να απολαύσουμε γευστικά, θρεπτικά γεύματα, κατευθείαν από τον 3D εκτυπωτή μας; Με βάση τους ισχυρισμούς δύο ερευνητών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, όχι μόνο θεωρείται μία πιθανή εκδοχή, αλλά είναι η εξέλιξη της γαστρονομικής απόλαυσης. Το μυστικό βρίσκεται στη νανο – κυτταρίνη, μια τελείως φυσική ίνα που δεν περιέχει θερμίδες και μπορεί εύκολα να διασπαστεί από τα ένζυμα του εντέρου. Τα πρώτα πειράματα έδειξαν πως με την τεχνολογία της  3D εκτύπωσης μπορούν να παρασκευαστούν ολόκληρα γεύματα, ξεφεύγοντας από τις μέχρι τώρα περιορισμένου εύρους αντίστοιχες προσπάθειες, όπως είναι διάφορες περιπτώσεις 3D εκτυπωμένης πίτσας και γλυκών εδεσμάτων με τη σοκολάτα να κατέχει τα πρωτεία. Αξιοσημείωτες υλοποιήσεις σίγουρα, όμως, όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί ερευνητές, βαδίζουμε πλέον ολοταχώς προς την εποχή του 3D εκτυπωμένου φαγητού.

3D εκτυπωτής, μετατρέπει τη νανο - κυτταρίνη σε θρεπτικά γεύματα 3d printer turns nano cellulose nutritious meals part kitchen 5 years 2

Ίσως ακούγεται αποτρεπτικό σε αρκετούς. Μπορεί η συγκεκριμένη τεχνολογία να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο και περισσότερους τομείς με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, όμως κακά τα ψέματα, όταν πρόκειται για φαγητό, τα δεδομένα αλλάζουν και καθώς ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλότερα, γεννιούνται ερωτήματα όπως: θα είναι νόστιμο; Θα είναι θρεπτικό; Και πάνω απ’ όλα, το πιο σημαντικό: θα είναι υγιεινό και ασφαλές; Βέβαια όταν και εφόσον η 3D εκτύπωση εδραιωθεί στον χώρο της παρασκευής γευμάτων, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης από τους αρμόδιους οργανισμούς ανά την υφήλιο. Παρόλα αυτά, σίγουρα θα υπάρξουν όπως και με κάθε τι καινούργιο και ριζοσπαστικό, οι θερμοί υποστηρικτές, οι σκεπτόμενοι και διστακτικοί και φυσικά οι καθολικοί αρνητές που θα το αντιμετωπίσουν σαν μία απειλή για την υγεία και τη ζωή τους γενικότερα.

3D εκτυπωτής, μετατρέπει τη νανο - κυτταρίνη σε θρεπτικά γεύματα 3d printer turns nano cellulose nutritious meals part kitchen 5 years 3

Ωραία όλα αυτά, γιατί όμως να προτιμήσει κάποιος το 3D εκτυπωμένο φαγητό σε αντίθεση με το σπιτικό, παραδοσιακά μαγειρεμένο; Την απάντηση δίνουν οι δύο Ισραηλινοί ερευνητές, οι Oded Shoseyov και Ido Braslavsky, μέλη της Σχολής Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Robert H. Smith στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Υποστηρίζουν πως σε ένα 3D εκτυπωμένο γεύμα θα μπορούν να εισάγονται οι ακριβείς ποσότητες συγκεκριμένων συστατικών, όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, και αντιοξειδωτικά. Θα μπορούσε επίσης να εξυπηρετήσει εκείνους που βρίσκονται σε δίαιτες χωρίς γλουτένη, χορτοφάγους και vegan, διαβητικούς αλλά και αθλητές που είναι απαραίτητο να λαμβάνουν τροφές ιδιαίτερα εμπλουτισμένες σε θρεπτικά συστατικά. Εάν όλα πάνε καλά και ληφθούν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις, επιλεγμένα εστιατόρια μέσα σε λίγα χρόνια (εντός πέντε ετών όπως τονίζουν οι ερευνητές) θα εισάγουν στο μενού και θα μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους φαγητό, βγαλμένο κατευθείαν από 3D εκτυπωτή.

2018-07-31T13:53:09+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος