3D εκτυπωμένα τρόφιμα για προσωποποιημένη διατροφή

//3D εκτυπωμένα τρόφιμα για προσωποποιημένη διατροφή

3D εκτυπωμένα τρόφιμα για προσωποποιημένη διατροφή

Μια νέα επαναστατική προσέγγιση στη διατροφή ανέπτυξαν πρόσφατα ερευνητές από τη Νότια Κορέα. Ο Jin-Kyu Rhee, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha Womans, σχεδίασε μια πλατφόρμα για να ενσωματώσει τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης στη δημιουργία προσαρμοσμένων ειδών διατροφής. Με ποιο τρόπο όμως θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο; Με βάση τους ισχυρισμούς της ομάδας, χρησιμοποιώντας τα θεμελιώδη συστατικά διατροφικής αξίας σε σκόνη, ελέγχοντας τις δομές τους με απόλυτη ακρίβεια που αγγίζει τη νανο – κλίμακα. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό οι ειδικές διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις οποιουδήποτε χρήστη.

3D εκτυπωμένα τρόφιμα για προσωποποιημένη διατροφή south korean researchers working on 3d printed food for personalized nutrition 4

«Κατασκευάσαμε μια εξειδικευμένη πλατφόρμα που χρησιμοποιεί την τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουμε μικρο – δομές τροφίμων που επιτρέπουν την προσαρμογή και την απορρόφησή τους από το ανθρώπινο σώμα σε ανώτερης φύσεως προσωπικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας της προσθετικής κατασκευής, δεν θα αργήσει η στιγμή όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν ειδικά δοχεία που θα περιέχουν κονιοποιημένες, εκδόσεις των διατροφικών συστατικών. Χρησιμοποιώντας στη συνέχεια έναν 3D εκτυπωτή, θα μπορούν να ενοποιηθούν και ακολούθως να μαγειρευτούν σύμφωνα και ανάλογα με τις ανάγκες ή τις προτιμήσεις του χρήστη» δήλωσε ο Rhee.

3D εκτυπωμένα τρόφιμα για προσωποποιημένη διατροφή 3DFoodPrinting SmoothFood

Ο πρωτότυπος 3D εκτυπωτής που δημιουργήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Rhee, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ειδών διατροφής με μικρο – δομές που αναπαράγουν επιτυχώς τις φυσικές ιδιότητες και τη συνολική υφή σε επίπεδο  νανο – κλίμακας. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν εκπληκτικές ομοιότητες με αντίστοιχα πραγματικά δείγματα καθημερινών τροφίμων. Η διαδικασία της 3D εκτύπωσης που ακολουθείται είναι ακριβώς η ίδια με τον τρόπο λειτουργίας ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή που χρησιμοποιεί την προσθετική κατασκευή. Με πιο απλά λόγια, η διαδικασία της σταδιακής εναπόθεσης υλικών στρώμα – στρώμα ώστε να δημιουργηθεί μια προκαθορισμένη δομή υλικής υπόστασης.

3D εκτυπωμένα τρόφιμα για προσωποποιημένη διατροφή 512217d4 ba20 11e7 affb 32c8d8b6484e  115901

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να αποδείξει την ικανότητα να μετατρέψει τις θρεπτικές «δυνάμεις» των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών σε τρόφιμα με συγκεκριμένες μικρο – δομές που μπορούν να «συντονιστούν» για τον καλύτερο έλεγχο της υφής των τροφίμων και του τρόπου με τον οποίο απορροφούνται από το σώμα. Μια τέτοιου είδους πρακτική καθιστά δυνατή τη βελτιστοποίηση των θρεπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων, ώστε να είναι ανώτερα από τις συνήθεις τροφές ή γεύματα που έχουν ως βάση τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

3D εκτυπωμένα τρόφιμα για προσωποποιημένη διατροφή south korean researchers working on 3d printed food for personalized nutrition 2

Όλα τα παραπάνω ωθούν τον Rhee και την ομάδα του ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω την έρευνά τους. Παρόλο που ο ίδιος δηλώνει πως είναι ακόμα η αρχή, πιστεύει ακράδαντα πως η 3D εκτύπωση τροφίμων είναι το μέλλον στην προσωποποιημένη διατροφή. Με τη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας, τα εξατομικευμένα διατροφικά προϊόντα θα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στη χρονική διάρκεια αποθήκευσης και πιο ποιοτική λειτουργικότητα όσον αφορά την απορρόφησή τους από το ανθρώπινο σώμα.

2018-09-21T08:10:06+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος