Γιγάντια 3D εκτυπωμένα βιονικά μυρμήγκια, εκτελούν εντολές μέσω Wi-Fi

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Γιγάντια 3D εκτυπωμένα βιονικά μυρμήγκια, εκτελούν εντολές μέσω Wi-Fi

Γιγάντια 3D εκτυπωμένα βιονικά μυρμήγκια, εκτελούν εντολές μέσω Wi-Fi

Η Festo, μια γερμανική εταιρία αυτοματισμού και ρομποτικής, πρόσφατα ανέπτυξε και στη συνέχεια υλοποίησε με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης, ένα τεχνολογικό εγχείρημα που μοιάζει να είναι βγαλμένο από το μέλλον και τις ταινίες του Hollywood. Θα μπορούσε κάλλιστα με το πρώτο άκουσμα να θεωρηθεί επιστημονική φαντασία, όμως η εταιρία Festο μετέτρεψε το μέλλον σε παρόν, παρουσιάζοντας στο κοινό μια τεχνολογία μέσω της οποίας ανοίγουν πολλές πόρτες, τόσο σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο, όσο σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό.

 

festo-unveils-its-3d-printed-giant-ants-4  Γιγάντια 3D εκτυπωμένα βιονικά μυρμήγκια, εκτελούν εντολές μέσω Wi-Fi festo unveils its 3d printed giant ants 4Οι δημιουργοί του παραπάνω εγχειρήματος εμπνεύστηκαν από τη συμπεριφορά και το σύνολο των κινήσεων των μυρμηγκιών. Μελετώντας τα στο φυσικό τους περιβάλλον, τους συνεπήρε η τάση της απόλυτης συνεργασίας που έχουν μεταξύ τους, ο εντονότατος κοινωνικός τους χαρακτήρας και η δομημένη σε αξιοζήλευτα επίπεδα ιεραρχία τους. Τα βιονικά μυρμήγκια κατασκευάστηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να  είναι ικανά να μιμούνται με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις των πραγματικών εντόμων. Η ικανότητα της ομαδικής συνεργασίας στην εκτέλεση αποστολών και της επικοινωνίας με τον εντολέα τους, πραγματοποιήθηκε μέσω της τεχνολογίας του ασύρματου δικτύου Wi-Fi.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος των βιονικών μυρμηγκιών, το κέλυφός τους δηλαδή, κατασκευάστηκε από 3D εκτυπωτή και στη συνέχεια μέσα σε αυτό τοποθετήθηκαν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Το συνολικό μέγεθός τους σε μήκος αγγίζει τα 13,5 εκατοστά (ικανό για να θεωρηθούν γιγάντια μυρμήγκια), με τα πόδια τους να είναι κατασκευασμένα από κεραμεικούς συνδέσμους, εξασφαλίζοντας ταχεία, ομαλή και ακριβή κίνηση, εφαρμοσμένη τόσο σε επίπεδο περιβάλλον, όσο και σε ανάγλυφο, παρακάμπτοντας τυχόν εμπόδια.

 

festo-unveils-its-3d-printed-giant-ants-2  Γιγάντια 3D εκτυπωμένα βιονικά μυρμήγκια, εκτελούν εντολές μέσω Wi-Fi festo unveils its 3d printed giant ants 2Ο εφοδιασμός τους με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, παρέχει τη δυνατότητα του προσδιορισμού τους στον χώρο ως προς ένα αντικείμενο και κατόπιν συνεργασίας μεταξύ τους, εκτελούν ατομικά ή ομαδικά τις εντολές φέρνοντας εις πέρας την αποστολή που τους έχει δοθεί. Η ικανότητα της κίνησης σε δύσβατες επιφάνειες και η δυνατότητα διείσδυσης σε σημεία άκρως περιορισμένου χώρου, δίνει τη λύση σε πολύ δύσκολα προβλήματα. Τοποθετώντας μια κάμερα στο σώμα τους, ο έλεγχος και ο εντοπισμός κάθε είδους βλάβης σε δύσβατα, απρόσιτα σημεία, γίνεται πλέον ευκολότερος και η όποια επισκευή, αποτελεσματικότερη και πολύ πιο γρήγορη.

 

Τέλος, από το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει σε καμία περίπτωση ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας. Σε μια καταστροφή, φυσική και μη, ο εντοπισμός των επιζόντων είναι συχνά δύσκολος έως και αδύνατος, ειδικά όταν έχει προηγηθεί κατάρρευση κτηρίων, δυσχεραίνοντας περαιτέρω το έργο των διασωστικών συνεργείων. Αν ληφθεί υπόψιν και ο περιορισμός του διαθέσιμου χρόνου, τότε η κατάσταση γίνεται αρκετά δυσκολότερη. Χάρη όμως στην 3D εκτύπωση και σε επιτεύγματα όπως είναι τα βιονικά έντομα, ευνοείται και επιταχύνεται η εξέλιξη στους διάφορους τεχνολογικούς τομείς και αυξάνεται σημαντικά η διευκόλυνση σε ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτούν έρευνα και διάσωση.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος