Νέα έρευνα πάνω στη 3D εκτύπωση με πρώτη ύλη το γυαλί

/, Εφαρμογές στην Ιατρική, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Νέα έρευνα πάνω στη 3D εκτύπωση με πρώτη ύλη το γυαλί

Νέα έρευνα πάνω στη 3D εκτύπωση με πρώτη ύλη το γυαλί

Μέχρι και σήμερα οι περισσότεροι 3D εκτυπωτές  χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη το πλαστικό αλλά αυτό ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά. Όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να εκτυπώνουν αντικείμενα κάνοντας χρήση διαφορετικών υλικών πέρα από το  πλαστικό. Έτσι, βλέπουμε να κάνουν την εμφάνισή τους πρώτες ύλες για 3D εκτύπωση όπως είναι ο σίδηρος ή ο ασβεστόλιθος αλλά και να κατασκευάζονται νήματα για 3D εκτυπωτές που περιέχουν σε ένα αρκετά  μεγάλο ποσοστό ίνες ξύλου και μετάλλων όπως είναι ο μπρούτζος και το αλουμίνιο.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην έρευνα και στην εφαρμογή της17m7ya652h2x2jpg  Νέα έρευνα  πάνω στη 3D εκτύπωση με πρώτη ύλη το γυαλί 17m7ya652hjpg  εκτύπωσης 3D είναι ο στόχος που έχουν θέσει ερευνητές και επιστήμονες από όλον τον κόσμο, να καταφέρουν δηλαδή να εκτυπώσουν γυάλινα αντικείμενα. Ήδη, αρκετές εταιρείες πειραματίζονται με την κατασκευή 3D εκτυπωμένωνφακών” γυαλιών οράσεως, ακόμα και εκτυπωμένων φακών με προορισμό την επιτυχή τοποθέτησή τους σε φωτογραφικές μηχανές. Κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό όφελος ως προς την εξατομικευμένη κατασκευή των παραπάνω και φυσικά τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής τους.

pied-gauche-redim  Νέα έρευνα  πάνω στη 3D εκτύπωση με πρώτη ύλη το γυαλί pied gauche redimΗ 3D εκτύπωση γενικά, αλλά και ειδικά, έχοντας σαν βάση τη “γυάλινη” πρώτη ύλη, είναι μια καινοτομία πολλά υποσχόμενη, μια σίγουρη  επένδυση στην τεχνολογία του αύριο που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη σε όλη την υφήλιο. Η επίτευξη των παραπάνω  έχει ασφαλώς να κάνει με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η εκτύπωση 3D με βάση το γυαλί σε διάφορους τομείς, όπως είναι η ιατρική, με την κατασκευή ορθοπεδικών εμφυτευμάτων, έχοντας σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη και καλύτερη ενσωμάτωσή τους στα οστά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα η αξιοσημείωτη άνοδος στα ποσοστά της πλήρους ανάκαμψης των ασθενών και ταυτόχρονα η εξοικονόμηση πόρων στα συστήματα και στις υπηρεσίες παροχής υγείας.

Ένας ακόμα μεγάλος στόχος των επιστημόνων είναι να καταφέρουν να αλληλοδιεισδύσουν 3D εκτυπωμένο γυαλί καθώς και μέταλλα σύνθετων δομών σε τρισδιάστατες επιφάνειες. Αυτή η ξεχωριστή και πρωτοπόρος εφαρμογή της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης, θα δώσει στον κλάδο της αρχιτεκτονικής  μία τεράστια ώθηση στους δύο βασικούς τομείς που τον απαρτίζουν, τον κατασκευαστικό και τον οικονομικό.

fig_01  Νέα έρευνα  πάνω στη 3D εκτύπωση με πρώτη ύλη το γυαλί fig 01Στον πρώτο, όσον αφορά στην ευκολία της διαχείρισης δυσεπίλυτων προβλημάτων που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές, όπως είναι η δημιουργία  πρωτοποριακών και πρωτότυπων σχεδιασμών κτιρίων, γεφυρών κτλ. Στον δεύτερο, με την εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν “δύσκολα” και “απαιτητικά” οικοδομικά εγχειρήματα, συνδυάζοντας τα χαμηλότερα χρηματικά ποσά που θα απαιτούνται για την εκάστοτε κατασκευή μαζί με την εφαρμογή νέων υλικών, κάτι που θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί χωρίς την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης.

2018-07-31T13:53:20+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος