Η σουηδική αστυνομία ανακαλύπτει και κατασχέτει 3D εκτυπωμένο όπλο

//Η σουηδική αστυνομία ανακαλύπτει και κατασχέτει 3D εκτυπωμένο όπλο

Η σουηδική αστυνομία ανακαλύπτει και κατασχέτει 3D εκτυπωμένο όπλο

Οτιδήποτε καινοτόμο και επαναστατικό, οποιαδήποτε μορφή νέας τεχνολογίας τείνει να εδραιωθεί και να κατακτήσει τον κόσμο, δυστυχώς θα βρει απήχηση και σε ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να την καρπωθούν, χωρίς να έχουν ειρηνικές προθέσεις. Η 3D εκτύπωση με τη σειρά της δεν μπόρεσε να ξεφύγει από αυτό και έφτασε η ώρα που επαληθεύτηκαν κάποια από τα αρνητικά σενάρια για τον κακόβουλο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Ένα από αυτά ήταν και είναι η ενδεχόμενη δυνατότητα κατασκευής 3D εκτυπωμένων όπλων και ο κώδωνας του κινδύνου είχε αρχίσει να κρούεται όταν ακόμα η συγκεκριμένη τεχνολογία βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανά τον κόσμο προσπάθησαν να λάβουν, και τελικώς εφάρμοσαν, αρκετά μέτρα προς αποφυγή,  όμως έστω και μεμονωμένα, αποκαλύφθηκε πρόσφατα πως το κακό έχει πάρει σάρκα και οστά.

Swedish-police-uncover-3D-printed-handguns-1  Η σουηδική αστυνομία ανακαλύπτει και κατασχέτει 3D εκτυπωμένο όπλο Swedish police uncover 3D printed handguns 1

Στην πόλη Scania, την τρίτη μεγαλύτερη της Σουηδίας, η αστυνομία του Malmo ανακάλυψε και κατέσχεσε ένα 3D εκτυπωμένο όπλο, έπειτα από μια μεγάλη επιχείρηση ενάντια στην παράνομη οπλοκατοχή σε ολόκληρη την επικράτεια της πόλης. Με βάση τα στοιχεία που είχαν ήδη συγκεντρωθεί από αρκετές έρευνες και αξιοποίηση πληροφοριών, υπήρχαν οι υποψίες για την περίπτωση ύπαρξης οικιακού όπλου, κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από πλαστικό, μέσα από 3D εκτυπωτή. Ήταν παρόμοιο με το Scorpion, ένα αντίστοιχο προϊόν Τσέχικης προέλευσης, αλλά με διαφορετικό διαμέτρημα. Ορισμένα τμήματά του προέρχονταν από άλλα όπλα, στην πλειοψηφία του όμως ήταν 3D εκτυπωμένο και απόλυτα λειτουργικό.

liberator printed gun  Η σουηδική αστυνομία ανακαλύπτει και κατασχέτει 3D εκτυπωμένο όπλο 479341 orig

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια το εύρημα δοκιμάστηκε από το Σουηδικό Εθνικό Εγκληματολογικό Κέντρο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Stefan Sintéus, οι μηχανικοί της υπηρεσίας πραγματοποίησαν δοκιμές πυροβολισμών σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις και μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πως πρόκειται για μια πραγματική και ρεαλιστική απειλή. Ο τρόπος κατασκευής του συμβαδίζει με τις αρχικές προβλέψεις των ειδικών του χώρου, όταν προειδοποιούσαν πως με την εδραίωση της 3D εκτύπωσης, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το παραπάνω, πιθανό σενάριο.

3dp_guns_liberator-museum-gun  Η σουηδική αστυνομία ανακαλύπτει και κατασχέτει 3D εκτυπωμένο όπλο 3dp guns liberator museum gun

Όπως επισήμαναν οι αρχές, η διαδικασία περιλαμβάνει την αρχική αποσυναρμολόγηση ενός παραδοσιακού όπλου, στη συνέχεια τη σάρωση όλων των τμημάτων του και τέλος την ανακατασκευή τους μέσω ενός 3D εκτυπωτή, συναρμολογώντας τα και φθάνοντας σε ένα τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα για τις αστυνομικές αρχές είναι πως η μέθοδος κατασκευής των επιμέρους τμημάτων του, καθώς και η 3D εκτύπωσή τους δεν είναι παράνομες. Μόνο στην περίπτωση που συναρμολογηθούν, παραβιάζουν τον νόμο περί όπλων, με τις Σουηδικές αρχές ήδη να εξετάζουν την αλλαγή της συγκεκριμένης νομοθεσίας, προκειμένου να αποτρέπουν πιο αποτελεσματικά παρόμοιες κακόβουλες ενέργειες.

Swedish-police-uncover-3D-printed-handguns-2  Η σουηδική αστυνομία ανακαλύπτει και κατασχέτει 3D εκτυπωμένο όπλο Swedish police uncover 3D printed handguns 2

Όπως γνωρίζουμε και όπως έχουμε διδαχθεί από την ίδια την ιστορία, λόγω της φύσης του ανθρώπου, πάντα υπήρχαν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν αντίστοιχες ιδέες και πρακτικές, σε οποιονδήποτε τομέα. Είναι μια «μάχη» διαρκείας και εμείς, ως απλοί πολίτες, έχουμε το καθήκον να συμβάλουμε στην αποτροπή τους, καταγγέλλοντας στις αρχές οποιαδήποτε παρόμοιας φύσεως ενέργεια υποπέσει στην αντίληψή μας.

2018-07-31T13:53:12+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος