3D εκτυπωμένο ομοίωμα, παρακάμπτει το σύστημα ξεκλειδώματος μέσω της αναγνώρισης προσώπου

//3D εκτυπωμένο ομοίωμα, παρακάμπτει το σύστημα ξεκλειδώματος μέσω της αναγνώρισης προσώπου

3D εκτυπωμένο ομοίωμα, παρακάμπτει το σύστημα ξεκλειδώματος μέσω της αναγνώρισης προσώπου

Η τεχνολογία προοδεύει, βελτιώνεται και εξελίσσεται συνεχώς. Τον δρόμο αυτό αναπόφευκτα ακολουθούν και όλοι οι τομείς που συνδέονται μαζί της. Ένας από αυτούς είναι και εκείνος των κινητών τηλεφώνων. Αρχικά όταν διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά, οι λειτουργίες τους ήταν ελάχιστες, συγκριτικά πάντα με τα σημερινά δεδομένα. Περιορίζονταν αποκλειστικά στην πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων. Τα χρόνια όμως πέρασαν και πολλά πράγματα διαφοροποιήθηκαν στην τεχνολογία, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Στην παρούσα περίπτωση όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως όσον αφορά τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόοδος. Το εύρος των δυνατοτήτων τους γιγαντώθηκε και διευρύνεται αδιάκοπα. Στην ουσία, πρόκειται πλέον για μικρού μεγέθους ολοκληρωμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στα ενδότερά τους μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να διαχειριστούμε μια πληθώρα εγγράφων και να εκτελέσουμε σημαντικές επαγγελματικές διεργασίες. Όλα αυτά όμως έχουν ένα τίμημα. Την ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη ασφάλεια.

3D εκτυπωμένο ομοίωμα, παρακάμπτει το σύστημα ξεκλειδώματος μέσω της αναγνώρισης προσώπου 2 electromagne

Οι πιο απλοί τρόποι για να προστατεύσουμε την έξυπνη συσκευή μας από τα αδιάκριτα βλέμματα και να εμποδίσουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη πρόσβαση, είναι να θέσουμε έναν κωδικό πρόσβασης ή κάποιο μοτίβο ξεκλειδώματος. Το επόμενο επίπεδο ασφαλείας έχει να κάνει με τα βιομετρικά μας χαρακτηριστικά. Δαχτυλικό αποτύπωμα, σάρωση της ίριδας και αναγνώριση προσώπου, είναι τα πιο διαδεδομένα και διαθέσιμα προς το παρόν. Ειδικά το τελευταίο είναι και εκείνο που θεωρείται ως το πιο λειτουργικό και αξιόπιστο. Ή μήπως όχι? Ο Thomas Brewster, δημοσιογράφος της πασίγνωστης Forbes, θέλησε να δοκιμάσει την αποδοτικότητα και το ενδεχόμενο περιθωρίου σφάλματος της μεθόδου της αναγνώρισης προσώπου. Για να το κάνει πράξη χρησιμοποίησε την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Το μέσο για να υλοποιήσει το εγχείρημά του δεν μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από το ίδιο του το κεφάλι. Ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς, ένα πιστό αντίγραφο – ομοίωμα του κεφαλιού του. H 3D εκτύπωση έλαβε χώρα στο Backface, στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου 50 κάμερες υψηλής ανάλυσης δημιούργησαν το 3D μοντέλο που θα «τροφοδοτούσε» τον 3D εκτυπωτή.

3D εκτυπωμένο ομοίωμα, παρακάμπτει το σύστημα ξεκλειδώματος μέσω της αναγνώρισης προσώπου forbes cracked android facial recognition with 3d printed heads 2

Το επόμενο βήμα αποτελούσε και τον λόγο για τον οποίο ο Brewster σκέφθηκε και αποφάσισε να κάνει πράξη το εγχείρημά του. Την προσπάθειά του να ξεγελάσει και να παραβιάσει το σύστημα προστασίας μέσω της αναγνώρισης του προσώπου. Δοκίμασε συνολικά 5 κορυφαία smartphones και πιο συγκεκριμένα τα Samsung Galaxy S9, OnePlus 6, Samsung Galaxy Note 8, LG G7 ThinQ και το iPhone X. Τα αποτελέσματα μόνο θετικά δεν θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει για το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας. Μόνο το iPhone X κατάφερε να μην «ξεγελαστεί». Όλα τα υπόλοιπα απέτυχαν να προστατέψουν την συσκευή. Το 3D εκτυπωμένο ομοίωμα του κεφαλιού του Brewster παρέκαμψε με επιτυχία το εν λόγω σύστημα προστασίας. Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, πόσο πιθανό είναι για κάποιον με κακόβουλες προθέσεις να καταφέρει να έχει στα χέρια του το 3D εκτυπωμένο ομοίωμα του κεφαλιού του «θύματος» του? Προφανώς και είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως το εγχείρημα του Brewster αποσκοπεί σε κάτι ανώτερο. Από τη μία, στον έμμεσο εξαναγκασμό των κατασκευάστριων εταιρειών να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τους αισθητήρες και τα αντίστοιχα λογισμικά οδήγησης και από την άλλη να αναδείξει τις εξελιγμένες δυνατότητες της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης.

3D εκτυπωμένο ομοίωμα, παρακάμπτει το σύστημα ξεκλειδώματος μέσω της αναγνώρισης προσώπου forbes cracked android facial recognition with 3d printed heads 1

 

2019-01-07T22:02:30+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος