3D εκτυπωμένα σπίτια, κατασκευασμένα από βιομάζα κάνναβης

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/3D εκτυπωμένα σπίτια, κατασκευασμένα από βιομάζα κάνναβης

3D εκτυπωμένα σπίτια, κατασκευασμένα από βιομάζα κάνναβης

Το κίνημα νομιμοποίησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις του αμφιλεγόμενου φυτού, εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε πολλά μέρη του κόσμου. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι αυτή της φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς έρευνες που διήρκεσαν πολλά χρόνια, έδειξαν πως τα οφέλη της σε διάφορες παθήσεις είναι πολλαπλά. Ακόμα και στη χώρα μας πρόσφατα υπερψηφίστηκε το αντίστοιχο νομοσχέδιο και σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους σκευάσματα που θα έχουν ως δραστική ουσία τη φαρμακευτική κάνναβη. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων, ακριβώς επειδή οι ίνες της είναι πολύ ισχυρές και μπορούν με την κατάλληλη επεξεργασία να δημιουργήσουν ιδιαίτερα ανθεκτικά ενδύματα. Επόμενος σταθμός, όσο και αν ακούγεται περίεργο, είναι απ’ ότι φαίνεται η δημιουργία σπιτιών και διάφορων άλλων οικοδομημάτων.

3D εκτυπωμένα σπίτια, κατασκευασμένα από βιομάζα κάνναβης australian company plans construction 3d printed hemp homes hero e1530004974462

Η Mirreco, κατασκευάστρια εταιρεία από την Αυστραλία, δοκίμασε και χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη τη βιομάζα κάνναβης για να δημιουργήσει με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης οικοδομικά πλαίσια για σπίτια. Η έδρα της βρίσκεται στην πόλη του Perth και για να αναδείξει τη μέθοδο προσθετικής κατασκευής με εξελιγμένα βιο – υλικά, συνεργάστηκε με την αρχιτεκτονική εταιρεία Arcforms, προκειμένου να παρουσιάσουν από κοινού στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα τις δυνατότητες της νέας πρώτης ύλης, σε απόλυτη τεχνολογική αρμονία με τη 3D εκτύπωση. Όπως ισχυρίζονται κορυφαία στελέχη της Mirreco, τα νέα τρισδιάστατα εκτυπωμένα δομικά πλαίσια διαθέτουν κάποια εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Είναι εύκαμπτα χωρίς να χάνουν τις μηχανικές τους ιδιότητες, είναι σαφώς πολύ ευκολότερο να παραχθούν και παρέχουν εξαιρετική θερμική μόνωση, τόσο στη ζέστη, όσο και στο κρύο.

3D εκτυπωμένα σπίτια, κατασκευασμένα από βιομάζα κάνναβης 35001725 205622740088593 8624137942018818048 n

Τα νέα σπίτια θα ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής που επιτρέπουν στο φως να διέρχεται από τα παράθυρα και στη συνέχεια να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Mirreco έχει θέσει ως στόχο να φέρει εις πέρας μια σημαντική αποστολή. Να περιορίσει τις επικείμενες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η κατασκευή των 3D εκτυπωμένων σπιτιών από βιομάζα κάνναβης ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το όραμα. Τα συγκεκριμένα φυτά είναι ικανά να απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που τα καθιστά ως μια οικοδομήσιμη πρώτη ύλη με προστατευτικό για το περιβάλλον χαρακτήρα.

3D εκτυπωμένα σπίτια, κατασκευασμένα από βιομάζα κάνναβης hemp bio oil blog full

Σίγουρα δεν είναι ούτε το πρώτο παράδειγμα, ούτε και η πρώτη προσπάθεια για να ενσωματωθεί η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης στην κατασκευή κατοικήσιμων δομών. Στην πραγματικότητα, υπάρχει πλέον μια σειρά από τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια και άλλα κατασκευαστικά έργα που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, η χρήση της βιομάζας κάνναβης ως οικοδομικό υλικό, αναδεικνύει περίτρανα το εύρος των δυνατοτήτων της 3D εκτύπωσης. Μιας τεχνολογίας που αποδεικνύει συνεχώς πως μπορεί να αξιοποιήσει όχι μόνο τα πιο περίεργα, αλλά και τα πιο αμφιλεγόμενα υλικά.

 

2018-09-20T17:38:29+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος