3D εκτυπωμένο ανθρώπινο ομοίωμα, βοηθά στην αποδοτικότερη εφαρμογή της ακτινοθεραπείας

/, Εφαρμογές στην Ιατρική/3D εκτυπωμένο ανθρώπινο ομοίωμα, βοηθά στην αποδοτικότερη εφαρμογή της ακτινοθεραπείας

3D εκτυπωμένο ανθρώπινο ομοίωμα, βοηθά στην αποδοτικότερη εφαρμογή της ακτινοθεραπείας

Για να καταπολεμηθούν αρκετές μορφές καρκίνου, εκτός από τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Ο «βομβαρδισμός» του καρκινικού όγκου με ακτίνες Χ, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του μεγέθους του. Στην ουσία προκαλείται η επιτηδευμένη καταστροφή των κυττάρων του, μέσω της σκόπιμης βλάβης του γενετικού τους υλικού, ώστε να καταστεί αδύνατη η περαιτέρω κυτταρική διαίρεση και κατά συνέπεια η ανάπτυξή του. Το μεγάλο «αγκάθι» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και ένας μεγάλος αριθμός υγιών κυττάρων. Ο κύριος λόγος της πρόκλησης των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Η αλήθεια είναι πως οι προσπάθειες των ερευνητών για να περιορίσουν την έκτασή τους είναι συνεχείς και με την πάροδο των χρόνων έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το ζητούμενο όμως είναι πότε άραγε θα φθάσουμε στο σημείο να μιλάμε για την ολοκληρωτική τους εξάλειψη;

3D εκτυπωμένο ανθρώπινο ομοίωμα, βοηθά στην αποδοτικότερη εφαρμογή της ακτινοθεραπείας meaganmoore1

H Meagan Moore, ερευνήτρια του τμήματος Βιολογικής και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα (LSU), ανέπτυξε μια νέα μέθοδο που στοχεύει στην αποδοτικότερη εφαρμογή της ακτινοθεραπείας. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης, κατασκεύασε ένα ομοίωμα – μοντέλο σε πραγματικές ανθρώπινες διαστάσεις. Χρησιμοποίησε 3D σαρώσεις πέντε διαφορετικών γυναικείων σωμάτων, που ολοκληρώθηκαν στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών του Pennington. Αφού τις ενοποίησε σε ένα τελικό ψηφιακό 3D μοντέλο, χρησιμοποίησε την τρισδιάστατη εκτύπωση για να δώσει φυσική μορφή στο πρωτότυπό της. Η Marie, όπως ονόμασε το δημιούργημά της, θα χρησιμοποιηθεί εντατικά σε δοκιμές που έχουν να κάνουν με την εξατομικευμένη ακτινοθεραπεία, με σκοπό να αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά ιάσεως σε δύσκολες και απαιτητικές μορφές καρκίνου.

3D εκτυπωμένο ανθρώπινο ομοίωμα, βοηθά στην αποδοτικότερη εφαρμογή της ακτινοθεραπείας meaganmoore2

Όραμά της είναι να φτάσει η στιγμή που για τον κάθε ασθενή θα μπορεί άμεσα και γρήγορα να κατασκευαστεί το 3D εκτυπωμένο ομοίωμά του από βιο – πλαστικό. Στη συνέχεια, το εσωτερικό του θα γεμίζει με νερό για να μιμηθεί την πυκνότητα του αληθινού σώματος ενός ασθενούς, ώστε να επιτευχθεί η εξατομικευμένη χρήση της θεραπείας. Η κατανομή της απαιτούμενης δόσης και ο προσδιορισμός της καλύτερης γωνίας στόχευσης της ακτινοβολίας στο σώμα – ομοίωμα του πάσχοντος, θα προσδιορίζεται και θα ελέγχεται καλύτερα, πριν ακόμα εκτεθούν σε αυτή οι πραγματικοί βιολογικοί του ιστοί. H Marie, επιλέχθηκε από την Moore επειδή η γεωμετρία του γυναικείου σώματος είναι πιο ιδιαίτερη και περισσότερο σύνθετη. «Ευελπιστώ η έρευνά μου να χρησιμοποιηθεί για τη μελλοντική εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου και να βρει απήχηση ακόμα και σε ασθενείς που έχουν ανάγκη από σύνθετες και πιο δύσκολες θεραπείες. Θεωρώ ότι όσα περισσότερα μαθαίνουμε για οποιοδήποτε σώμα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να επιτύχουμε πλήρη ίαση, χρησιμοποιώντας ανώδυνους τρόπους θεραπείας. Έχουμε σίγουρα πολλά ακόμα να μάθουμε. Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης πιστεύω πως θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη γνώση πράξη και να πετύχουμε τον στόχο μας.», τόνισε η Moore.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος