Ερευνητές αναπτύσσουν 3D εκτυπωμένη κάψουλα για ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων στο σώμα των ασθενών

/, Εφαρμογές στην Ιατρική/Ερευνητές αναπτύσσουν 3D εκτυπωμένη κάψουλα για ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων στο σώμα των ασθενών

Ερευνητές αναπτύσσουν 3D εκτυπωμένη κάψουλα για ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων στο σώμα των ασθενών

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στην τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει συνεχώς νέους δρόμους σε διάφορους τομείς. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και η επιστήμη της ιατρικής. Όσο η τελευταία εξελίσσεται, σοβαρές ασθένειες μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία, σε συνάρτηση πάντα με τη διαρκή και αδιάκοπη έρευνα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια και προφανώς το περιθώριο για βελτίωση στη διαδικασία της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η βιολογική διαφοροποίηση που παρουσιάζει ο οργανισμός του κάθε ασθενή. Μικρές, αλλά διόλου ασήμαντες διακυμάνσεις στον τρόπο που το κάθε ξεχωριστό βιολογικό σύστημα θα ανταποκριθεί σε ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα. Το πρόβλημα αυτό συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα. Για να περιοριστεί και κάποια στιγμή ενδεχομένως να εξαλειφθεί, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος διαρκούς παρακολούθησης της βιο – χημείας του ασθενή, ώστε η διάγνωση αλλά και η λήψη των φαρμάκων να γίνονται με απόλυτη χρονική ακρίβεια.

Ερευνητές αναπτύσσουν 3D εκτυπωμένη κάψουλα για ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων στο σώμα των ασθενών MIT logo 1

Ερευνητές από το MIT, το Draper και το Brigham and Womans Hospital, συνεργάστηκαν προκειμένου να αναπτύξουν μια 3D εκτυπωμένη κάψουλα με δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης και λήψης πληροφοριών, μέσω της τεχνολογίας Bluetooth. Ο ασθενής θα λαμβάνει το τεχνολογικά εξελιγμένο σκεύασμα με τη διαδικασία της κατάποσης, το οποίο θα μπορεί να παραμείνει στο στομάχι του έως και έναν μήνα πριν διασπαστεί σε μικροσκοπικά τμήματα και στη συνέχεια απορριφθεί με φυσικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας χρονικής περιόδου θα παρακολουθεί διαρκώς με ειδικούς αισθητήρες την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, μεταδίδοντας τις απαραίτητες πληροφορίες στο έξυπνο κινητό τηλέφωνό του. Παράλληλα, θα μπορεί να απελευθερώνει ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα τις απαραίτητες δοσολογίες φαρμάκων που θα βρίσκονται τοποθετημένες στο εσωτερικό του.

Ερευνητές αναπτύσσουν 3D εκτυπωμένη κάψουλα για ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων στο σώμα των ασθενών Screenshot 2 1

Η 3D εκτυπωμένη κάψουλα αποτελείται από τρεις βασικούς βραχίονες. Οι δύο χρησιμοποιούνται ως ειδικά άγκιστρα για να μπορεί να παραμένει σταθερά προσκολλημένη στα τοιχώματα του στομάχου, ενώ ο τρίτος λειτουργεί ως μικροσκοπικός αποθηκευτικός χώρος, με τέσσερα ξεχωριστά διαμερίσματα, μέσα στα οποία θα βρίσκονται αποθηκευμένες οι απαραίτητες φαρμακευτικές ουσίες. Προκειμένου να παρουσιάζει αυξημένη ανθεκτικότητα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διάβρωσής της λόγω των ισχυρών όξινων γαστρικών υγρών του στομάχου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για την κατασκευή της ειδικά πολυμερή, όπου η 3D εκτύπωση τους έδωσε τη δυνατότητα της διαστρωματικής εναλλαγής σκληρών και εύκαμπτων υλικών.

Ερευνητές αναπτύσσουν 3D εκτυπωμένη κάψουλα για ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων στο σώμα των ασθενών sensor stomachpill

«Με τη δυνατότητα της 3D εκτύπωσης ειδικών υλικών και ηλεκτρονικών στοιχείων, μπορούμε να κατασκευάσουμε μικροσκοπικές, εξατομικευμένες συσκευές που θα εισέρχονται στο σώμα του ασθενούς. Η δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης και της χρονικά ακριβέστατης λήψης φαρμάκων, θα ωθήσουν την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.», δήλωσε ο Yong Lin Kong, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής του MIT και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Advanced Materials Technologies.

2019-02-12T06:08:07+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος