Διαβητικά έλκη επουλώνονται ταχύτερα, χάρη στις ειδικές 3D εκτυπωμένες, εσωτερικές σόλες υποδημάτων

//Διαβητικά έλκη επουλώνονται ταχύτερα, χάρη στις ειδικές 3D εκτυπωμένες, εσωτερικές σόλες υποδημάτων

Διαβητικά έλκη επουλώνονται ταχύτερα, χάρη στις ειδικές 3D εκτυπωμένες, εσωτερικές σόλες υποδημάτων

Τα διαβητικά έλκη ταλαιπωρούν περίπου το 15% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Σχηματίζονται όταν το υψηλό σάκχαρο στο αίμα καταστρέφει τα νεύρα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να φθάνουν στο σημείο να μην μπορούν να αισθανθούν και να κινήσουν αποτελεσματικά τα πόδια τους. Οι ιστοί του δέρματος καταστρέφονται και δημιουργούνται επώδυνα έλκη, τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία ακρωτηριασμών σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, της τάξεως του 24%. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue  στην Ιντιάνα των Ηνωμένων πολιτειών χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης για να αναπτύξουν μια ειδικά σχεδιασμένη εσωτερική σόλα υποδημάτων που θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των διαβητικών ελκών στα πέλματά τους και να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό.

Διαβητικά έλκη επουλώνονται ταχύτερα, χάρη στις ειδικές 3D εκτυπωμένες, εσωτερικές σόλες υποδημάτων ziaie insoleLO

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που αντιμετωπίζονται τα διαβητικά έλκη εστιάζει στην αφαίρεση των κατεστραμμένων ιστών από τη συνολική έκταση του τραύματος και στη συνέχεια βοηθώντας τον ασθενή να περιορίσει το βάρος του σώματός του ώστε να μειωθεί το φορτίο που δέχεται το πόδι του. Ο Babak Ziaie, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Purdue, εξηγεί: «Ένας από τους τρόπους για να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές είναι να τους προσφέρουμε άφθονο οξυγόνο, ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά στους ιστούς που έχουν υποστεί φθορά. Μέσω της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης δημιουργήσαμε ένα σύστημα που σταδιακά απελευθερώνει πολύτιμο οξυγόνο κατευθείαν επάνω στο έλκος, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι ο ασθενής μπορεί να έχει αυξημένη κινητικότητα, δίνοντας στο οξυγόνο την ευκαιρία να κυκλοφορήσει πιο αποδοτικά στους ιστούς, επιταχύνοντας τη διαδικασία της επούλωσης.»

Διαβητικά έλκη επουλώνονται ταχύτερα, χάρη στις ειδικές 3D εκτυπωμένες, εσωτερικές σόλες υποδημάτων diabetes week 2015

Με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης, οι ερευνητές προσέγγισαν με έναν ξεχωριστό τρόπο την αυξανόμενη παροχή οξυγόνου στα έλκη. Ανέπτυξαν ειδικά σχεδιασμένες εσωτερικές λαστιχένιες σόλες υποδημάτων, κατασκευασμένες από σιλικόνη. Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου υλικού είναι στην ουσία δύο. Η μεγάλη ευκαμψία και η αυξημένη διαπερατότητα που παρουσιάζει στο οξυγόνο. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αναφέρουμε, είναι η δυνατότητα της εξατομικευμένης σχεδίασης ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και τις προσωποποιημένες ανάγκες του ασθενή. Προσαρμόζονται στο πέλμα σε απόλυτο βαθμό και οι ειδικά σχεδιασμένες «μικρο – δεξαμενές» οξυγόνου, τροφοδοτούν και επουλώνουν το έλκος του ασθενή για αρκετές ώρες την ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, για κάποιον που ζυγίζει 53-81 κιλά, η αδιάκοπη παροχή οξυγόνου μέσω της κίνησης του πέλματος, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και οκτώ ώρες την ημέρα.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος