Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος χώρος εργαστηρίων, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο Ντουμπάι

/, Έρευνα & Ανάπτυξη/Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος χώρος εργαστηρίων, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο Ντουμπάι

Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος χώρος εργαστηρίων, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ειδικότερα το Ντουμπάι, είναι σε όλο τον κόσμο γνωστό ως προς την εφαρμογή πρωτοποριακών ιδεών. Ιδιαίτεροι αρχιτεκτονικοί σχεδιασμοί και κορυφαίας τεχνολογίας ερευνητικά εργαστήρια, δίνουν συχνά την εντύπωση πως προσπερνούν χρονικά το σήμερα και τείνουν να αγγίξουν το μέλλον. Τα σημάδια της υπερβολής ίσως σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν έντονα την εμφάνισή τους, κάτι που εν κατακλείδι μόνο αρνητικά δεν μπορεί να λειτουργήσει, ειδικότερα στον αρκετά απαιτητικό κόσμο της έρευνας και της τόσα πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης.

dubai-3d-building  Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος χώρος εργαστηρίων, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο Ντουμπάι dubai 3d building

Κορυφαίοι ερευνητές του συγκεκριμένου χώρου υποστηρίζουν πως μια υποψήφια υλοποιήσιμη καινοτομία στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, είναι το πρώτο κτήριο στέγασης εργαστηρίων, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου χρησιμοποιώντας την παραπάνω μέθοδο. Στεγάζοντας τα διάφορα υπό – εργαστήρια και εφαρμόζοντας με τον τρόπο αυτό τη μέθοδο κατασκευής της 3D εκτύπωσης  σε τομείς όπως είναι τα υλικά δόμησης, τα ιατρικά προϊόντα, καθώς και μια σειρά από διάφορα καταναλωτικά αγαθά, θα μπορούμε πολύ σύντομα να καρπωθούμε τα σημαντικά αυτά οφέλη στην καθημερινότητά μας.

Εκτός από τα παραπάνω, μια ιδιαίτερα ξεχωριστή πτυχή του εγχειρήματος είναι η στόχευση στην περαιτέρω γνώση της μεθόδου της 3D εκτύπωσης και των δημιουργιών της, εστιάζοντας τεχνολογικά και υλοποιώντας μέσα  από την ίδια την 3D εκτύπωση. Το έναυσμα θα δώσει το πρώτο υπαίθριο κτήριο – εργαστήριο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου σε ανοιχτό χώρο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τη μελέτη της όλης διαδικασίας σε πραγματικές συνθήκες δομικής κλίμακας. Εξάλλου αρκετοί αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για μελλοντικά σπίτια κατασκευασμένα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, σε ποσοστό που θα αγγίζει το 100%.

dubai-3d-building2  Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος χώρος εργαστηρίων, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο Ντουμπάι dubai 3d building2

Το κυριότερο εμπόδιό τους και ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος”, ήταν και είναι έως και σήμερα κατά πόσο θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παρούσες κατασκευαστικές μεθόδους, με κάτι καινούργιο και ριζοσπαστικό, όπως είναι η δόμηση μέσα από την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Ειδικά οι αρχιτέκτονες, προσδοκούν και ανυπομονούν να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες και να γίνει γρήγορα πραγματικότητα, διότι από εκεί και πέρα οι ορίζοντες που θα ανοιχτούν μπροστά τους είναι χαοτικοί, με μόνο εμπόδιο στην υλοποίηση των ιδεών, τα όρια της φαντασίας τους.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος