Εντυπωσιακός 3D εκτυπωμένος σκελετός μαμούθ, σε πλήρη κλίμακα

///Εντυπωσιακός 3D εκτυπωμένος σκελετός μαμούθ, σε πλήρη κλίμακα

Εντυπωσιακός 3D εκτυπωμένος σκελετός μαμούθ, σε πλήρη κλίμακα

Θεωρείται πρόγονος του σημερινού ελέφαντα και χαρακτηρίζεται από τους ιδιαίτερα μεγάλους χαυλιόδοντές του. Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι στο σύνολό τους εξαφανίστηκαν πριν από 10 χιλιάδες χρόνια. Νεότερα ευρήματα όμως ανέτρεψαν τη θεωρία αυτή και έδειξαν ότι κάποιοι πληθυσμοί επιβίωσαν μέχρι το 8000 π.χ. ενώ ένα υποείδος νάνος του οποίου τα υπολείμματα βρέθηκαν στο νησί Γράνγκλερ βόρεια της Σιβηρίας στον Αρκτικό κύκλο, επιβίωσε μέχρι και το 1700 π.χ. Αναφερόμαστε στα εντυπωσιακά μαμούθ, όπου με τη συνδρομή της 3D εκτύπωσης η εταιρεία Materialise έχει ήδη ξεκινήσει την αναδημιουργία του σκελετού ενός από τα πιο γνωστά ευρήματα στην ιστορία. Του Lier Mammoth. Ο πρωτότυπος σκελετός ανακαλύφθηκε στην ομώνυμη πόλη του Βελγίου και η γνωστή εταιρεία 3D εκτύπωσης θέλησε να κατασκευάσει και να παρουσιάσει στο κοινό την ολοκληρωμένη μορφή του.

Εντυπωσιακός 3D εκτυπωμένος σκελετός μαμούθ, σε πλήρη κλίμακα mammoth

Παράλληλα, θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή ευκαιρία για να αναδείξει η Materialise τις δυνατότητες της σε απαιτητικές 3D εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας. Η ψηφιοποίηση και αναδημιουργία του Lier Mammoth αποτελεί για την εταιρεία το μεγαλύτερο σε μέγεθος εγχείρημα προσθετικής κατασκευής που έχει ποτέ επιχειρήσει. Όπως τόνισε ο Gertjan Brienan, Διευθυντής του συγκεκριμένου έργου: «Η σύνθεση του πρωτότυπου ημιτελή σκελετού παρουσιάζει κάποιες ανακρίβειες που αντικατοπτρίζουν το αρκετά περιορισμένο εύρος της γνώσης πριν από 150 χρόνια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συνολικό μήκος της ουράς, το οποίο γνωρίζουμε πλέον με βεβαιότητα ότι είναι αρκετά μικρότερο από ότι αρχικά είχε θεωρηθεί. Στο νέο 3D εκτυπωμένο αντίγραφο μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως αποτυπώνονται πιστά όλες οι λεπτομέρειες των αναλογιών του σκελετικού συστήματος.»

Εντυπωσιακός 3D εκτυπωμένος σκελετός μαμούθ, σε πλήρη κλίμακα Mammoth 0

Το εγχείρημα απαιτούσε λεπτομερείς σαρώσεις για κάθε ένα από τα 320 οστά του μαμούθ. Για να το φέρει εις πέρας, η εταιρεία συνεργάστηκε με τον παλαιοντολόγο του μουσείου που εκτίθεται ο πρωτότυπος σκελετός, ώστε να μην χαθεί ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια. Προχωρώντας στη 3D εκτύπωση των οστών, η Materialise χρησιμοποίησε εννέα από τους δικούς της ιδιόκτητους 3D εκτυπωτές SLA, οι οποίοι διαθέτουν ωφέλιμο όγκο 220 x 70 x 80 cm, καθιστώντας τους ιδανικούς για μεγάλου μεγέθους δημιουργίες σε κλίμακα 1: 1. Συνολικά θα χρειαστεί περισσότερο από ένας μήνας για την κατασκευή ολόκληρου του σκελετού. Μετά από αυτό, θα λάβει χώρα η μετα – επεξεργασία με τη μορφή ειδικού καθαρισμού και στη συνέχεια ειδικές πινελιές ζωγραφικής θα δώσουν ένα εντυπωσιακό τελικό φινίρισμα.

Εντυπωσιακός 3D εκτυπωμένος σκελετός μαμούθ, σε πλήρη κλίμακα Mammoth3

2018-09-02T19:18:21+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος