Νέα μέθοδος 3D εκτύπωσης με υγρή σιλικόνη

//Νέα μέθοδος 3D εκτύπωσης με υγρή σιλικόνη

Νέα μέθοδος 3D εκτύπωσης με υγρή σιλικόνη

Τα ιατρικά εμφυτεύματα είναι χωρίς αμφιβολία αναγκαία και αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής κοινότητας, προσφέροντας λύσεις και βοηθώντας τους ασθενείς να ξεπεράσουν έναν σοβαρό τραυματισμό ή κάποια φθορά στο σώμα τους λόγω προχωρημένης ηλικίας. Εξελίσσονται συνεχώς και βελτιώνονται ποιοτικά με την πάροδο των χρόνων, με την έρευνα και την επιστήμη να μη σταματούν να ανοίγουν συνεχώς νέους δρόμους στον πολύ σημαντικό τομέα της  αποθεραπείας και της αποκατάστασης. Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης έχει προσφέρει πολλά και έχει λύσει αρκετά ιατρικής φύσεως προβλήματα, κυρίως στην κατασκευή εξατομικευμένων εμφυτευμάτων. Το περιθώριο βελτίωσης σαφώς και δεν γνωρίζει όρια και με γνώμονα το συνεχόμενο «κυνήγι» της τελειοποίησης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας των ΗΠΑ, πρόσφατα παρουσίασαν μια νέα μέθοδο 3D εκτύπωσης υγρής σιλικόνης.

oily-microgels-key-florida-researchers-new-3d-printed-silicone-medical-devices-1  Νέα μέθοδος 3D εκτύπωσης με υγρή σιλικόνη oily microgels key florida researchers new 3d printed silicone medical devices 1

Με πρωταρχικό σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα σε μια ολόκληρη σειρά ιατρικών «συσκευών» όπως είναι για παράδειγμα τα ειδικά δοχεία για την αποστράγγιση σωματικών υγρών, μαλακοί καθετήρες, εύκαμπτοι εμφυτεύσιμοι ιμάντες και πλέγματα, θεώρησαν πως έπρεπε να εφεύρουν και να χρησιμοποιήσουν ένα νέο επαναστατικό 3D εκτυπώσιμο υλικό για να φέρουν εις πέρας το εγχείρημά τους. Με την εκτυπώσιμη υγρή σιλικόνη μειώνεται αισθητά ο χρόνος της όλης διαδικασίας, από την αρχή της κατασκευής τους έως την τελική φάση της εμφύτευσης, ενώ ταυτόχρονα είναι αντικειμενικά ισχυρότερες, ανθεκτικότερες, φθηνότερες και αρκετά πιο ευέλικτες και άνετες από τις μέχρι τώρα διαθέσιμες σε ολόκληρη την αγορά των ιατρικών εξαρτημάτων.

organogel-silicone-3d-printing  Νέα μέθοδος 3D εκτύπωσης με υγρή σιλικόνη organogel silicone 3d printing

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό βελτιστοποίησης που παρουσιάζουν, είναι η ικανότητά τους να διογκώνονται και να συστέλλονται χωρίς κανέναν αριθμητικό περιορισμό, δηλαδή στην ουσία «άπειρες» φορές, παρέχοντας λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών προβλημάτων. Οι μέχρι σήμερα αντίστοιχες «συσκευές» κατασκευάζονται με τη διαδικασία της χύτευσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι εταιρίες στη μαζική ζήτηση για την παραγωγή τους, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες διαθεσιμότητας. Με τον τρόπο αυτό το αρνητικό είναι πως αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζονται «εν μέρει», καθώς η εξατομικευμένη κατασκευή με την παραπάνω μέθοδο είναι τεχνικά σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί, λόγω του απαιτούμενου χρόνου και κόστους. Με την 3D εκτύπωση υγρής σιλικόνης, οι προαναφερθείσες δυσκολίες με βάση τα λεγόμενα των ερευνητών είναι πολύ πιθανό να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό ή ακόμα και να εξαλειφθούν.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος