3D εκτυπωμένα υλικά, αποκτούν την ικανότητα να επιδιορθώνονται από μόνα τους

/, Υλικά & Νήματα (Filaments), Χωρίς κατηγορία/3D εκτυπωμένα υλικά, αποκτούν την ικανότητα να επιδιορθώνονται από μόνα τους

3D εκτυπωμένα υλικά, αποκτούν την ικανότητα να επιδιορθώνονται από μόνα τους

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής διακατέχεται από ένα πλήθος ανέσεων. Όσο εξελίσσεται μια κοινωνία, τόσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες για την απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών. Βέβαια αυτό εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους εμφάνισης επίκτητων «δεσμεύσεων» με τον υλικό κόσμο, μέσα από μια χρονικά πιεσμένη καθημερινότητα, όπου χωρίς να το καταλάβουμε, τα σημάδια αποδέσμευσης και αποξένωσης με τη φύση, φθάνουν στο σημείο να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτά. Ένα φλέγον θέμα, το οποίο όμως δεν θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο, καθώς θα εστιάσουμε σε έναν από τους κρυφούς, σιωπηλούς εχθρούς της ψυχικής γαλήνης και ηρεμίας. Με λίγα λόγια θα αναφερθούμε στα υλικά αγαθά και τις ιδιαιτερότητές τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με τη φθορά.

3D εκτυπωμένα υλικά, αποκτούν την ικανότητα να επιδιορθώνονται από μόνα τους The 12 goods silhouette of the black and white design elements series vector material 5260

Μια ματιά γύρω μας – όχι πολύ μακριά, αρκεί μόνο να περιεργαστούμε το ίδιο μας το σπίτι – και αμέσως θα πειστούμε πως περιτριγυριζόμαστε από αμέτρητα αντικείμενα. Όλα αυτά τα άψυχα αγαθά, έχουν και αυτά με τη σειρά τους έναν συγκεκριμένο κύκλο ζωής. Όταν αυτός ολοκληρωθεί, συνήθως και ανάλογα πάντα με τις ανάγκες μας, επέρχεται η αντικατάστασή τους. Από την άλλη, αν παρουσιαστεί κάποια φθορά βίαιης φύσεως, όπως είναι για παράδειγμα η ρήξη στη συνοχή της επιφάνειάς τους, τότε ακολουθείται η διαδικασία της επιδιόρθωσης. Εκεί όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναποτελεσματικής ή ελλιπούς αποκατάστασης, όσον αφορά την «επιστροφή» στην αρχική κατάσταση, προτού λάβει χώρα το εκάστοτε ατυχές γεγονός.

3D εκτυπωμένα υλικά, αποκτούν την ικανότητα να επιδιορθώνονται από μόνα τους repair broken ray ban sunglasses

Μια ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τον Επίκουρο Καθηγητή Qiming Wang και φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Viterbi της Νότιας Καλιφόρνιας, κατασκεύασαν 3D εκτυπωμένα εσωτερικά πέλματα υποδημάτων, χρησιμοποιώντας μια ειδική ρητίνη που οι ίδιοι ανέπτυξαν, εφαρμόζοντας τη μέθοδο του φωτο – πολυμερισμού για να επιτύχουν τη στερεοποίησή της, ώστε να δοθεί το επιθυμητό σχήμα. Κύριος σκοπός του εγχειρήματος ήταν η δοκιμή «αυτό – ίασης των 3D εκτυπωμένων πελμάτων, μετά από τον κάθετο τεμαχισμό τους. Αφού ένωσαν μεταξύ τους τα δύο επί μέρους τμήματα, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν πως το εγχείρημά τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η επανένωση πραγματοποιήθηκε σε μόλις δύο ώρες.

3D εκτυπωμένα υλικά, αποκτούν την ικανότητα να επιδιορθώνονται από μόνα τους 190205144340 1

Καταλυτικό ρόλο στην «επούλωση» της ρήξης του 3D εκτυπωμένου πέλματος έπαιξε η θερμοκρασία. Οι ερευνητές εξέθεσαν τις εσωτερικές άκρες των δύο τμημάτων στους 60 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να καταφέρουν τη μερική τήξη του υλικού, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης συγκόλληση του πέλματος, διατηρώντας την αρχική μηχανική αντοχή του. Πριν φθάσει στο τελικό αποτέλεσμα, η ομάδα πραγματοποίησε αρκετές δοκιμές μέχρι να καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας κυμαίνεται ανάμεσα στους 40-60 βαθμούς, ώστε από τη μία να τηχθούν επαρκώς οι δύο προς συγκόλληση επιφάνειες, ενώ από την άλλη να μην αλλοιωθεί η δομή του υλικού από την υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ισορροπία δύο διαφορετικών παραγόντων, που αν διαταραχθεί, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο ίδιο το υλικό. Όλα αυτά βέβαια αφορούν τις ιδιότητες της ειδικής ρητίνης που ανέπτυξαν οι ερευνητές. Μελλοντικές δοκιμές σε 3D εκτυπωμένα υλικά διαφορετικής φύσεως και υλικής υπόστασης, ενδεχομένως να απαιτούν θερμοκρασίες διαφορετικού εύρους. Το μόνο σίγουρο είναι πως το εν λόγω εγχείρημα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας υλικά που θα μπορούν να αυτό – θεραπεύονται πλήρως.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος