Πρωτεΐνες λαχανικών, ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία 3D εκτυπωμένου κρέατος

/, Μαγειρική & γαστρονομία/Πρωτεΐνες λαχανικών, ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία 3D εκτυπωμένου κρέατος

Πρωτεΐνες λαχανικών, ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία 3D εκτυπωμένου κρέατος

Η μαζική κατανάλωση κρέατος, αναπόφευκτα συνοδεύεται από αρκετές αρνητικές επιπτώσεις. Οι πιο βασικές από αυτές αφορούν τόσο την υγεία των καταναλωτών, όσο και τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων που προορίζονται να καταλήξουν στο πιάτο μας. Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως η υπερκατανάλωση κρέατος, πιο συγκεκριμένα του κόκκινου και ειδικότερα του επεξεργασμένου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αλλά και διάφορων μορφών καρκίνου. Από την άλλη, η συνεχόμενα αυξανόμενη ζήτηση οδηγεί σε ανήθικες συνθήκες εκτροφής των ζωοειδών και πολύ συχνά σε επίπονες μεθόδους σφαγής. Ηθικά ζητήματα, τα οποία έχουν οδηγήσει έναν σεβαστό αριθμό καταναλωτών να γυρίσουν την πλάτη στη βιομηχανία κρέατος και να αποφασίσουν να διαβούν τον δρόμο της χορτοφαγίας. Θα μπορούσε άραγε να βρεθεί μια εναλλακτική λύση; Ένας συνδετικός κρίκος που θα εξυπηρετούσε τις δύο αντικρουόμενες ανάγκες που προαναφέραμε;

Πρωτεΐνες λαχανικών, ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία 3D εκτυπωμένου κρέατος 1280 3d printed meat

Ο ερευνητής Giuseppe Scionti, ιδρυτής της εταιρείας Nova Meat, έρχεται να μας δώσει τη δική του απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Κατάφερε και ανέπτυξε ένα 3D εκτυπωμένο υποκατάστατο κρέατος, το οποίο είναι κατασκευασμένο από λαχανικά. Στην ουσία χρησιμοποίησε τις φυτικές πρωτεΐνες τους για να μιμηθεί τα αντίστοιχα συμπλέγματα που βρίσκονται στο κρέας. Tα μεγάλα εμπόδια για τη Nova Meat ήταν δύο. Η υφή και η γεύση που θα είχε το συνθετικό 3D εκτυπωμένο κρέας. Ο Scionti εργάζεται πάνω από δέκα χρόνια ως ειδικός στον τομέα της βιοϊατρικής και της μηχανικής ιστών. Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία συνθετικών μοσχευμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι κερατοειδείς χιτώνες και διάφορα τμήματα χόνδρων, όπως είναι το εξωτερικό μέρος των αυτιών.

Πρωτεΐνες λαχανικών, ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία 3D εκτυπωμένου κρέατος laboratorio giuseppe scionti

Ας περάσουμε τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο. Το ορόσημο για έναν καταναλωτή, θα μπορούσαμε να πούμε. Το θέμα της γεύσης, τη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ο Scionti. Για να το ξεπεράσει συνεργάστηκε με δύο μεγάλους σεφ, τον Can Roca και τον Ferran Adriá. Από κοινού οι τρεις τους πειραματίζονται συνεχώς ώστε να καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου να κάνουν το 3D εκτυπωμένο κρέας θελκτικό γευστικά προς τους σκεπτόμενους και επιφυλακτικούς καταναλωτές, όσον αφορά τη νέα επαναστατική μέθοδο παρασκευής του. Ίσως βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη μέρα που η συνθετική μορφή του αγαπημένου μας γαστρονομικού εδέσματος θα κατακλύσει την αγορά τροφίμων. Όμως σε κάθε περίπτωση μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η εξέλιξη αυτή, ειδικότερα όταν τείνει να αντιμετωπίσει με φιλικό προς την υγεία και ηθικό τρόπο για τα ζώα, την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση κρέατος.

2018-12-13T10:14:17+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος