Η 3D εκτύπωση αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο και την ποιότητα μετάδοσης του ήχου

/, Μουσική/Η 3D εκτύπωση αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο και την ποιότητα μετάδοσης του ήχου

Η 3D εκτύπωση αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο και την ποιότητα μετάδοσης του ήχου

Τι είναι άραγε η μουσική; Πώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε την έννοια αυτής της τόσο απλής αλλά ταυτόχρονα «σύνθετης» λέξης; Σύνθετης όχι εννοιολογικά, αλλά βάσει της επίδρασης που ασκεί στο σπουδαιότερο τμήμα του κεντρικού νευρικού μας συστήματος. Τον εγκέφαλο. Εκεί όπου συντελούνται ακατάπαυστα οι σημαντικότερες συνειδητές και υποσυνείδητες διεργασίες, καθορίζοντας μια σειρά από ψυχοσωματικούς παράγοντες, που έχουν σαν αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ανάλογα ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα ηχητικά κύματα όταν φθάνουν στον εγκέφαλο μέσω του ακουστικού συστήματος, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Είτε θετικό, είτε αρνητικό – ανάλογα τη φύση τους. Η μουσική από αρχαιοτάτων χρόνων στοχεύει χωρίς αμφιβολία στη θετική πλευρά. Ευφορία, χαρά, ηρεμία, δημιουργικότητα, συγκέντρωση, βελτίωση της μνήμης, αντιμετώπιση του άγχους. Είναι μόνο μερικά από τα άκρως σημαντικά οφέλη της άμεσης επιρροής της στον άνθρωπο.

Η 3D εκτύπωση αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο και την ποιότητα μετάδοσης του ήχου Music In Mind no text

Μια αξιοσημείωτη παράμετρος που είναι ικανή να απογειώσει ή να καταστρέψει τη συνολική εμπειρία ενός μουσικού γεγονότος – όπως είναι για παράδειγμα μια συναυλία – είναι ο τρόπος μετάδοσης και η ποιότητα του ήχου. Εκεί ακριβώς έστρεψε την προσοχή της μια Βρετανική ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Bristol και του Sussex, αναπτύσσοντας μια σειρά 3D εκτυπωμένων υλικών εξελιγμένης μορφολογίας, με σκοπό την κατευθυνόμενη χειραγώγηση των ηχητικών κυμάτων, διαχειρίζοντας κατάλληλα τον τρόπο διάδοσής τους. Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, τα νέα 3D εκτυπωμένα μετα – υλικά, θα προσφέρουν μια ανώτερη εμπειρία ακουστικής φύσεως, αποδομώντας κυριολεκτικά οτιδήποτε θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ως ανώτερο ποιοτικά και του προσδίδαμε τον χαρακτηρισμό του «κρυστάλλινου».

Η 3D εκτύπωση αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο και την ποιότητα μετάδοσης του ήχου Screenshot 1 1

Η νέα μέθοδος, δεν εστιάζει στη φύση των 3D εκτυπωμένων υλικών – όπως θα περίμενε κανείς – αλλά στη γεωμετρία τους, με σκοπό τη στοχευμένη μετάδοση των ηχητικών κυμάτων. Για να γίνει πιο κατανοητό, θα σας δώσουμε ένα απλό παράδειγμα. Φανταστείτε μια πηγή φωτός μέσω ενός κοινού λαμπτήρα, να διασπείρεται σε ένα ολόκληρο δωμάτιο και από την άλλη έναν προβολέα να στοχεύει επάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ναι μεν η βάση παραμένει η ίδια, το αποτέλεσμα όμως είναι τελείως διαφορετικό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα «ακουστικά» μετα – υλικά. Αποτελούνται κυρίως από χαρτί, καουτσούκ, ξύλο και πλαστικό, όμως η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ηχητικά φίλτρα που χαρακτηρίζονται από περίπλοκες εσωτερικές γεωμετρικές δομές, τα οποία θα συλλέγουν τις μουσικές συχνότητες και στη συνέχεια θα τις ανακατευθύνουν ελεγχόμενα προς το επιθυμητό σημείο. Με τον τρόπο αυτό, η μετάδοση σε θορυβώδη περιβάλλοντα θα είναι απόλυτα στοχευμένη, ενώ αντίστοιχα η ποιότητα της ακουστικής σε ένα συναυλιακό γεγονός, θα αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η 3D εκτύπωση αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο και την ποιότητα μετάδοσης του ήχου Yondr cover mincopy

«Στο άμεσο μέλλον ο τρόπος που θα μεταδίδονται τα ηχητικά κύματα δεν θα έχει καμία σχέση με οτιδήποτε γνωρίζουμε σήμερα. Οι 3D εκτυπωτές μας επιτρέπουν να δημιουργούμε νέα υλικά, σπάζοντας τους κανόνες. Φανταστείτε πως θα είναι να κάνετε χρήση ακουστικών για να βελτιώσετε την εμπειρία της μουσικής απόλαυσης, χωρίς όμως να βρίσκετε οτιδήποτε τοποθετημένο μέσα ή επάνω στα αυτιά σας.», δήλωσε η Letizia Chisari, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η 3D εκτύπωση αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο και την ποιότητα μετάδοσης του ήχου bigstock headphones and disco waves iso 106665782

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος