Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι στη Φινλανδία, ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο για να μελετήσουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τη διαδικασία των χημικών αντιδράσεων σε εργαστηριακό περιβάλλον. Εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης και κατασκεύασαν μια συσκευή ικανή να επιταχύνει με ασφάλεια τον απαιτούμενο χρόνο των δύσκολων χημικών πειραμάτων και παράλληλα να είναι σε θέση να καταγράφει με την παραμικρή λεπτομέρεια ολόκληρη την πορεία της διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν με καινοτόμο τρόπο ένα πρόβλημα που τους ταλαιπωρούσε σε αρκετές περιπτώσεις , βρίσκοντας άμεσα λύση, εύκολα και «αναίμακτα».
Αναφερόμαστε στις διαφοροποιήσεις και τις δυσκολίες που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων και πιο συγκεκριμένα στην «εύθραυστη» ανακατανομή των ηλεκτρονίων. Μια απαραίτητη και απαράβατη διαδικασία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι καινούργιοι, ζητούμενοι χημικοί δεσμοί μεταξύ των μορίων και να καταφέρουν οι ερευνητές να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όλα ξεκίνησαν από τον επιστήμονα του Πανεπιστημίου Dr. Gianmario Scotti και το καθημερινό πρόβλημα της απόστασης των 15 χιλιομέτρων που ήταν αναγκασμένος να διανύσει, προκειμένου να φθάσει από το εργαστήριό του στο ειδικό «Clean Room» και να εκτελέσει με ασφάλεια τα δύσκολης φύσεως πειράματά του. Σε συνεργασία με τον ερευνητή και φίλο του Markus Haapala, σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης να «μεταφέρουν» και να ενσωματώσουν τις προδιαγραφές του «Clean Room» σε μια μικρού μεγέθους συσκευή και μέσω της σύνδεσής της με ηλεκτρονικό υπολογιστή να καταγράψει τη διαδικασία των απαιτητικών χημικών πειραμάτων. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ολοκληρωμένο κύκλωμα, ο 3D εκτυπωμένος μικρο – αντιδραστήρας, ιονίζει τα ηλεκτρόνια και στη συνέχεια κατηγοριοποιεί τα φορτισμένα σωματίδια – ιόντα με βάση τον λόγο της έντασης του ηλεκτρικού τους φορτίου ως προς τη μάζα τους, προσδίδοντας ουσιαστικότερο έλεγχο, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι αποτυχημένες προσπάθειες .
Επίσης συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο απαιτούμενος συνολικός χρόνος, καθώς πλέον όλα τα πειράματα μπορούσαν κάλλιστα να διεξαχθούν στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου, με σημαντικά αυξημένο το ποσοστό της επιτυχίας και τη δυνατότητα της εκτενούς παρακολούθησης της διαδικασίας σε κάθε βήμα, καταγράφοντας διεξοδικά όλες τις παραμέτρους. Το εγχείρημα είχε μεγάλη επιτυχία και πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική διαδικτυακή «εφημερίδα» Reaction Chemistry & Engineering.