Ο κολοσσός Facebook κατοχυρώνει πατέντα για αρθρωτό, 3D εκτυπωμένο smartphone

//Ο κολοσσός Facebook κατοχυρώνει πατέντα για αρθρωτό, 3D εκτυπωμένο smartphone

Ο κολοσσός Facebook κατοχυρώνει πατέντα για αρθρωτό, 3D εκτυπωμένο smartphone

Σαφώς και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς πρόκειται για το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο επεκτάθηκε και κατέκτησε ολόκληρο τον «διαδικτυακό πλανήτη». Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι το ερευνητικό κέντρο με την ονομασία Building 8 που ανήκει και λειτουργεί κάτω από την επίβλεψη του αρμόδιου τμήματος έρευνας και τεχνολογίας του Facebook. Το πιο πρόσφατο εγχείρημά του παρουσιάζεται στη δημοσίευση της αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκε σχετικά με την κατασκευή ενός αρθρωτού έξυπνου τηλεφώνου. Με τα τωρινά δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, οποιοσδήποτε λόγος και ανάγκη οδηγήσουν έναν καταναλωτή στην αναβάθμιση της συσκευής του, θα πρέπει αναγκαστικά να υποχρεωθεί στην καθολική αντικατάστασή της, καθώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής ενός μόνο εξαρτήματος σε αντίθεση με τους κοινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

facebook-building-8-files-patent-mysterious-3d-printed-modular-smartphone-3  Ο κολοσσός Facebook κατοχυρώνει πατέντα για αρθρωτό, 3D εκτυπωμένο smartphone facebook building 8 files patent mysterious 3d printed modular smartphone 3

Η υιοθέτηση μιας τέτοιου είδους πρακτικής θα παρείχε διπλό όφελος. Αφενός στην «τσέπη» του αγοραστή, καθώς θα μπορούσε να αναβαθμίσει όποιο εξάρτημα επιθυμούσε, όπως για παράδειγμα την κάμερα, τη μνήμη ή τον επεξεργαστή και αφετέρου συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος με τον ουσιαστικό περιορισμό της εξόρυξης πρώτων υλών προοριζόμενων για την κατασκευή των υψηλής τεχνολογίας προϊόντων, όπως είναι ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο στην παρούσα περίπτωση. Η συγκεκριμένη πατέντα περιλαμβάνει μια συσκευή με το εξωτερικό πλαίσιό της να είναι κατασκευασμένο με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης, όπου μέσα σε αυτό θα βρίσκονται όλα τα λειτουργικά μέρη συνδεδεμένα μεταξύ τους κάτω από έναν αρθρωτό σχεδιασμό, ώστε να είναι δυνατή η αντικατάσταση ακόμα και ενός μόνο τμήματός του, χωρίς να επηρεάζεται η συνολική εμπειρία χρήσης και η γενικότερη λειτουργία του κινητού τηλεφώνου.

Spiral-2-prototype_1222-820x420  Ο κολοσσός Facebook κατοχυρώνει πατέντα για αρθρωτό, 3D εκτυπωμένο smartphone Spiral 2 prototype 1222

Ένα εγχείρημα που εφόσον ευδοκιμήσει και στεφθεί με επιτυχία, αν και θα είναι δύσκολο να συμβεί το αντίθετο εφόσον από πίσω κρύβεται ο τεχνολογικός γίγαντας Facebook με διαθέσιμα κεφάλαια δισεκατομμυρίων, θα είναι η αρχή μιας επανάστασης στον χώρο των έξυπνων τηλεφώνων, παρακάμπτοντας οριστικά τη δέσμευση της αναβάθμισης ολόκληρης της συσκευής όταν αυτό δεν είναι επιθυμητό από τον ίδιο τον καταναλωτή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ελπίζουμε να μην αργήσει να έρθει η στιγμή που θα μπορούμε να διαλέξουμε το προς αναβάθμιση εξάρτημα του έξυπνου κινητού μας τηλεφώνου, δίνοντάς μας μεγαλύτερη ελευθερία στην τελική επιλογή.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος