Επαναστατική 3D εκτυπώσιμη ίνα, για ενδύματα που μπορούν να σας δροσίσουν

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Επαναστατική 3D εκτυπώσιμη ίνα, για ενδύματα που μπορούν να σας δροσίσουν

Επαναστατική 3D εκτυπώσιμη ίνα, για ενδύματα που μπορούν να σας δροσίσουν

Ο φετινός χειμώνας είναι προ των πυλών και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μπαίνουμε στη διαδικασία της αποθήκευσης των καλοκαιρινών ρούχων και της προετοιμασίας των αντίστοιχων χειμωνιάτικων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κρύες ημέρες και νύχτες της χειμερινής περιόδου. Όσο πιο χαμηλά κατεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο πιο χοντρά και ζεστά ενδύματα υποχρεωνόμαστε να φορέσουμε για να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό. Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατακόρυφα και χτυπάνε «κόκκινο»; Αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο, τότε τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Τι γίνεται όμως αν είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε έξω; Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να αντιμετωπίσουμε την υπερβολική ζέστη, διότι από ένα σημείο και μετά αδυνατούμε για ευνόητους λόγους να αφαιρέσουμε τα ελάχιστα ρούχα που έχουν απομείνει στο σώμα μας.

Επαναστατική 3D εκτυπώσιμη ίνα, για ενδύματα που μπορούν να σας δροσίσουν Screen Shot 2016 03 10 at 12

Ένα άλυτο πρόβλημα, που ίσως όμως για πρώτη φορά η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης καταφέρει να δώσει μια ουσιαστική και πρακτική λύση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland College Park (UMCP) εργάζονται με σκοπό να αναπτύξουν ένα νέο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προσωπική μονάδα ψύξης, χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε ενεργειακής τροφοδοσίας από κάποια εξωτερική πηγή. Η επιστημονική μελέτη η οποία ονομάστηκε “Τρισδιάστατα Εκτυπωμένα Υφάσματα Θερμικής Ρύθμισης”, διερευνά τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης στην κατασκευή ενδυμάτων υψηλής τεχνολογίας που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν το ανθρώπινο σώμα δροσερό και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό ACS Nano της “Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας”.

Επαναστατική 3D εκτυπώσιμη ίνα, για ενδύματα που μπορούν να σας δροσίσουν scientists develop a 3d printable fiber for clothes that can cool you down 1

Όπως υπογραμμίστηκε στη μελέτη, οι ερευνητές συνδύαζαν το νιτρίδιο του βορίου(ένα υλικό γνωστό για τις εξαιρετικές του δυνατότητες μεταφοράς της θερμότητας) με πολυβινυλική αλκοόλη. Το αποτέλεσμα ήταν μια εντελώς νέα, πρωτοποριακή νανο – σύνθετη ίνα που μπορεί να εκτυπωθεί τρισδιάστατα και να υφανθεί σε διάφορα είδη ενδυμάτων. Εκτεταμένες δοκιμές που προσομοίωσαν την εφαρμογή του υλικού υψηλής τεχνολογίας στο ανθρώπινο δέρμα, έδειξαν ότι είναι 1,5 φορές πιο αποτελεσματικό από την καθαρή πολυβινυλική αλκοόλη, απορροφώντας την περιβάλλουσα θερμοκρασία και εκτοπίζοντάς τη μακριά από το σώμα. Σε σύγκριση με τα κοινά βαμβακερά υφάσματα, το νέο υλικό έδειξε πως αναμένεται να είναι έως και δύο φορές πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της θερμότητας. Με άλλα λόγια, τα ρούχα που θα κατασκευάζονται με το 3D εκτυπωμένο συνθετικό νήμα θα μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να είναι δροσεροί και άνετοι, μειώνοντας σημαντικά την «επιτακτική» ανάγκη για αναζήτηση παραδοσιακών μεθόδων κλιματισμού.

Επαναστατική 3D εκτυπώσιμη ίνα, για ενδύματα που μπορούν να σας δροσίσουν scientists develop a 3d printable fiber for clothes that can cool you down 2

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος