Ο “οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων” των ΗΠΑ εγκρίνει την πρώτη συνταγογράφηση 3D εκτυπωμένου φαρμάκου

//Ο “οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων” των ΗΠΑ εγκρίνει την πρώτη συνταγογράφηση 3D εκτυπωμένου φαρμάκου

Ο “οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων” των ΗΠΑ εγκρίνει την πρώτη συνταγογράφηση 3D εκτυπωμένου φαρμάκου

Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης βρίσκει όλο και περισσότερες εφαρμογές στον τομέα της ιατρικής και πρόσφατα έγινε γεγονός η δημιουργία και έγκριση του πρώτου εκτυπωμένου φαρμάκου. Το Spritam, είναι ένα δισκίο που κατασκευάζεται με τη διαδικασία της εναπόθεσης και η δράση του στοχεύει σε περιπτώσεις ενηλίκων αλλά και παιδιών που πάσχουν από ορισμένους τύπους επιληπτικών κρίσεων. Είναι το πρώτο φάρμακο κατασκευασμένο από 3D εκτυπωτή που εγκρίνεται και διατίθεται για συνταγογράφηση. Έχει την ιδιότητα να διαλύεται στο νερό πριν από τη λήψη του και προορίζεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων.

3dp_3dppills_printer  Ο “οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων” των ΗΠΑ εγκρίνει την πρώτη συνταγογράφηση 3D εκτυπωμένου φαρμάκου 3dp 3dppills printerΜε βάση τους ισχυρισμούς της κατασκευάστριας φαρμακευτικής εταιρίας με έδρα στην πολιτεία του Οχάιο των ΗΠΑ, το Spritam μπορεί να εκτυπωθεί σε δισκία με περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας έως και 1000mg. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από τους επικεφαλείς της εταιρίας, η διάθεση του φαρμάκου αναμένεται να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, το πιο πιθανό μέσα στο πρώτο οχτάμηνο του 2016. Υποστηρίζουν ότι είναι η αρχή μιας ιατροφαρμακευτικής επανάστασης, καθώς με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης θα μπορούν στο μέλλον να κατασκευάζονται φάρμακα κατά παραγγελία, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και ενισχύοντας κατά πολύ τη δράση τους, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περίπτωσης που χρίζει ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ξεκάθαρα ο δρόμος προς την απόλυτα εξατομικευμένη παρασκευή φαρμάκων με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν λανθασμένων εκτιμήσεων σχετικά με την απαραίτητη κάλυψη της φαρμακευτικής αγοράς. Τα 3D εκτυπωμένα φάρμακα θα μπορούν να κατασκευάζονται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και το όφελος θα είναι τεράστιο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς αν αναλογιστεί κανείς πόσοι τόνοι χαπιών καταλήγουν στα σκουπίδια, επειδή απλά η παρασκευή τους έγινε πιο μαζικά από ότι στην πραγματικότητα ήταν αναγκαίο.

soluble_tabletsweb  Ο “οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων” των ΗΠΑ εγκρίνει την πρώτη συνταγογράφηση 3D εκτυπωμένου φαρμάκου soluble tabletswebΘα μπορέσει να εξοικονομηθεί χρόνος, χρήμα όσον αφορά στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης και φυσικά το πιο ενθαρρυντικό από όλα είναι η δυνατότητα της σχεδόν απόλυτα στοχευμένης δράσης τους. Το πρόβλημα θα μπορεί να χτυπηθεί πιο αποτελεσματικά στην ρίζα του, παραγκωνίζοντας τις διάφορες ελλιπείς θεραπείες, ειδικά σε περιπτώσεις αντιμετώπισης σπάνιων και δύσκολων ασθενειών που αναγκάζουν τους γιατρούς να “πειραματίζονται” και να δοκιμάζουν μια πληθώρα φαρμάκων μέχρι να κατασταλάξουν στο καλύτερο και πιο αποτελεσματικό.

2018-07-31T13:53:18+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος