Ρώσοι ερευνητές αναπτύσσουν νέα μέθοδο κατασκευής 3D εκτυπωμένων οστών

//Ρώσοι ερευνητές αναπτύσσουν νέα μέθοδο κατασκευής 3D εκτυπωμένων οστών

Ρώσοι ερευνητές αναπτύσσουν νέα μέθοδο κατασκευής 3D εκτυπωμένων οστών

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει εισβάλει δυναμικά στον χώρο της επιστήμης και της ιατρικής, από τα πρώτα κιόλας στάδια της εμφάνισής της. Έχει καταφέρει να δώσει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα και να βοηθήσει περιπτώσεις ανθρώπων αλλά και ζώων, κάνοντας τη ζωή τους ευκολότερη. Εστιάζοντας στη διαδικασία της αποκατάστασης κατεστραμμένων τμημάτων οστού, μια ομάδα Ρώσων ερευνητών από το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο στην περιοχή “Κρασνογιάρσκ” της Σιβηρίας, ανέπτυξε μια νέα και μοναδική ως τώρα μέθοδο ανακατασκευής οστών, η οποία περιλαμβάνει την αξονική τομογραφία και στη συνέχεια την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης.

russian-researchers-develop-new-method-3dprinting-biodegradable-bones-1  Ρώσοι ερευνητές αναπτύσσουν νέα μέθοδο κατασκευής 3D εκτυπωμένων οστών russian researchers develop new method 3dprinting biodegradable bones 1

Η επαναστατική αυτή μέθοδος με βάση τους ισχυρισμούς και τις μέχρι τώρα ενδείξεις που διαθέτει η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιεί ένα πλήρως βιοδιασπώμενο πολυμερές υλικό. Ονομάζεται πολύ-υδροξυβουτυρικό {PHB) και μπορεί σε ένα σχετικό βάθος χρόνου να απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό του ασθενούς μετά το πέρας της ανάπλασης του οστού. Με βάση τα λεγόμενα της Catherine Shishatskiy, μιας γιατρού των βιολογικών επιστημών του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, ο τρόπος με τον οποίο η 3D εκτύπωση έχει συμβάλει στην ιατρική και την επιστήμη είναι πρωτοφανής.

6ddb51df-db4a-4dea-956d-49ac35a6f355  Ρώσοι ερευνητές αναπτύσσουν νέα μέθοδο κατασκευής 3D εκτυπωμένων οστών 6ddb51df db4a 4dea 956d 49ac35a6f355Αναφέρει και επισημαίνει πως η παραπάνω τεχνολογία έδωσε τεράστιες ελευθερίες στον σχεδιασμό και έδειξε τον δρόμο προς την ποιοτικότερη δημιουργία οστών “κατά παραγγελία”, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το σώμα του ασθενή. Συνδυάζοντας την 3D εκτύπωση με τις τομογραφικές τεχνολογίες όπως είναι για παράδειγμα η αξονική και η μαγνητική, το επίπεδο ακρίβειας στον σχεδιασμό τρισδιάστατων προς εκτύπωση μοντέλων-εμφυτευμάτων έχει προοδεύσει θεαματικά.

Εδώ έρχεται να προστεθεί και η αναφορά του Constantine Kisterskiy, ενός ακόμα γιατρού από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα τήξης και συσσωμάτωσης στρωμάτων του υλικού πάνω στον ίδιο του τον “εαυτό”, χρίζει περιττή και εξαλείφει κάθε ανάγκη  εφαρμογής διάφορων χημικών δομών και συνθέσεων κόλλας προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να “δέσουν” μεταξύ τους τα εμφυτεύματα, δίνοντας στο σύνολό τους μια ενιαία μορφή οστικής μάζας, αποκαθιστώντας με μεγαλύτερη επιτυχία τη βλάβη σε όποιο σημείο του σώματος έχει υποστεί φθορά.

russian-researchers-develop-new-method-3dprinting-biodegradable-bones-3  Ρώσοι ερευνητές αναπτύσσουν νέα μέθοδο κατασκευής 3D εκτυπωμένων οστών russian researchers develop new method 3dprinting biodegradable bones 3

Μέχρι τώρα, η πλειονότητα των 3D εκτυπωμένων εμφυτευμάτων οστού ήταν περιορισμένη και με ελάχιστη δυνατή παραμετροποίηση. Στο σύνολό τους ήταν από κράματα μετάλλου, με πιο διαδεδομένα αυτά που προέρχονται από τιτάνιο. Οι περιορισμοί όμως και τα λειτουργικά προβλήματα που σε αρκετές των περιπτώσεων προέκυπταν, άφηναν μια αίσθηση  ατέλειας στην ιατρική κοινότητα, κάτι που με βάση την τόσο υποσχόμενη νέα μέθοδο τείνει να ξεπεραστεί οριστικά, ανακουφίζοντας τους ασθενείς από τα τωρινά μετεγχειρητικά προβλήματα.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος