Η αποκωδικοποίηση του DNA οδηγεί σε εντυπωσιακά 3D εκτυπωμένα πορτρέτα

///Η αποκωδικοποίηση του DNA οδηγεί σε εντυπωσιακά 3D εκτυπωμένα πορτρέτα

Η αποκωδικοποίηση του DNA οδηγεί σε εντυπωσιακά 3D εκτυπωμένα πορτρέτα

Το «δε(σ)οξυριβο(ζο)νουκλεϊ(νι)κό» οξύ, ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας DNA, αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο στην πυραμίδα της γενετικής επιστήμης. Περιέχει αποθηκευμένες όλες τις πληροφορίες που αφορούν και καθορίζουν τη δομή και τη βιολογική ταυτότητα των κυττάρων. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πολυσύνθετο μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για τη «δόμηση» ενός οργανισμού και τη λειτουργία (είτε σωστή, είτε εσφαλμένη) όλων των οργάνων και των βιολογικών του συστημάτων. Από την ημέρα της ανακάλυψής του – πίσω στο 1869 όταν ο Friedrich Miescher κατάφερε και απομόνωσε βιο – εννοιολογικά τα νουκλεϊκά οξέα, ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αφιερώθηκε στην αποκωδικοποίηση του «γενετικού υλικού». Το επόμενο καθοριστικό βήμα έγινε από τους James D. Watson και Francis Crick. Ο λόγος για τους βραβευμένους με Νόμπελ ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, όταν το 1953 ανακάλυψαν τη μορφή της δομής του DNA. Την πασίγνωστη «διπλή έλικα».

Η αποκωδικοποίηση του DNA οδηγεί σε εντυπωσιακά 3D εκτυπωμένα πορτρέτα image

Εγκληματολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία και Ιατροδικαστική, είναι μονάχα ορισμένες από τις επιστήμες στις οποίες ενσωματώθηκε με πρωτοφανή θετικά αποτελέσματα η ανάλυση και η ταυτοποίηση του «Γενετικού Κώδικα». Πάνω σε αυτή τη βάση, η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Heather Dewey-Hagborg, συνέλαβε μια καταπληκτική ιδέα. Να δημιουργήσει 3D εκτυπωμένα πορτρέτα, βασιζόμενη στην ανάλυση τυχαίων δειγμάτων DNA. Για να υλοποιήσει το εγχείρημά της, ξεκίνησε τον δικό της ξεχωριστό  – και ίσως θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως ιδιόρρυθμο, «μαραθώνιο» συλλογής μικρο –  απορριμάτων, όπως είναι οι τσίχλες, τα αποτσίγαρα και οι τρίχες μαλλιών, από τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μπορεί να φαντάζουν εντελώς παράταιρα μεταξύ τους, όλα όμως κρύβουν κάτι πολύ χρήσιμο και σημαντικό. Τα απαραίτητα για την Hagborg, δείγματα DNA.

Η αποκωδικοποίηση του DNA οδηγεί σε εντυπωσιακά 3D εκτυπωμένα πορτρέτα Screenshot 1

Τα δεδομένα που κατάφερε να αντλήσει από τις αμέτρητες εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων, αφορούσαν το φύλο, την εθνικότητα, ακόμη και το χρώμα των ματιών του κάθε «δότη». Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα ειδικό λογισμικό δημιουργίας προσώπου για να συνθέσει τα δεδομένα και να κατασκευάσει ψηφιακά 3D μοντέλα. Το αμέσως επόμενο και τελικό βήμα ήταν να αναλάβει ένας 3D εκτυπωτής τη δημιουργία χειροπιαστών πορτρέτων πλήρους κλίμακας, αφήνοντας στην κυριολεξία με ανοιχτό το στόμα οποιονδήποτε αντίκρισε από κοντά το εκθαμβωτικό αποτέλεσμα μιας γενετικά «προσωποποιημένης»  εκκόλαψης. Τα 50 σε αριθμό 3D εκτυπωμένα πορτρέτα εντάχθηκαν σε μόνιμη βάση στην έκθεση «Wellcome Collection» στην οδό Euston Road του κεντρικού Λονδίνου και από τις 5 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα προς το ευρύτερο κοινό.

Η αποκωδικοποίηση του DNA οδηγεί σε εντυπωσιακά 3D εκτυπωμένα πορτρέτα Heather Dewey Hagborg 3dprinted face8jpg

Πόσο πιθανό είναι άραγε ένα τυχαίος επισκέπτης να έρθει οπτικά αντιμέτωπος με τον «βιο – τεχνολογικά κλωνοποιημένο» εαυτό του?!

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος