Μονάδα 3D εκτυπωμένων προσθετικών άκρων για παιδιά, εγκαινιάζεται σε νοσοκομείο της Ινδίας

//Μονάδα 3D εκτυπωμένων προσθετικών άκρων για παιδιά, εγκαινιάζεται σε νοσοκομείο της Ινδίας

Μονάδα 3D εκτυπωμένων προσθετικών άκρων για παιδιά, εγκαινιάζεται σε νοσοκομείο της Ινδίας

Μόνο ευχάριστα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τέτοιου είδους νέα, ειδικά όταν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή ενός μεγάλου αριθμού παιδιών. Στο τμήμα ορθοπεδικής του νοσοκομείου Kasturba στην Πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας, άνοιξε και ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο τμήμα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Κύριος σκοπός και μέλημα των υπεύθυνων διαχείρισής του είναι η κατασκευή 3D εκτυπωμένων προσθετικών άκρων για παιδιά που είτε είχαν την ατυχία να γεννηθούν με κάποια δυσμορφία, είτε έχασαν ένα μέλος του σώματός τους από ατύχημα ή κάποια εγκληματική ενέργεια. Όπως υποστηρίζει ο Dr. Avinash Shetty, Ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου, η δυνατότητα κατασκευής 3D εκτυπωμένων προσθετικών μελών και ειδικότερα εντός του ευρύτερου χώρου περίθαλψης, αποτελεί στην κυριολεξία επανάσταση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση τεχνητών άκρων.

Μονάδα 3D εκτυπωμένων προσθετικών άκρων για παιδιά, εγκαινιάζεται σε νοσοκομείο της Ινδίας Manipal Hostel 2

Ήδη, τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, η καθημερινότητα και η συνολική ποιότητα ζωής δύο παιδιών, έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο καθώς έλαβαν τα προσθετικά τους άκρα. Τα κυριότερα οφέλη είναι πως μπορούν να παραχθούν γρήγορα και οικονομικά, βρίσκοντας έδαφος ακόμα και στις πιο φτωχές ομάδες πολιτών της χώρας. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής καινοτόμων σχεδίων, διαφοροποιώντας τα από τα κοινά προσθετικά μέλη, δίνοντάς τους έναν πιο προσιτό χαρακτήρα στα παιδικά μάτια. Μια ακόμα πολύ σημαντική παράμετρος, βρίσκει πάτημα στην ευελιξία που προσφέρει η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Είναι η άρση του περιορισμού όσον αφορά τη χρήση των προσθετικών άκρων. Για παράδειγμα, ένα τεχνητό μέλος μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι κατάλληλο για τον αθλητισμό και ένα άλλο για να διευκολύνει τις απαραίτητες κινήσεις για ζωγραφική. Όλα αυτά, ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε παιδιού.

Μονάδα 3D εκτυπωμένων προσθετικών άκρων για παιδιά, εγκαινιάζεται σε νοσοκομείο της Ινδίας AVM 1355

Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα της 3D εκτύπωσης. Το μεγάλο εύρος και υψηλό επίπεδο προσαρμογής. Για την κατασκευή ενός προσθετικού μέλους, οι αρμόδιοι του αντίστοιχου τμήματος στο νοσοκομείο Kasturba χρησιμοποιούν έναν 3D σαρωτή ο οποίος θα διασφαλίσει ότι ο σχεδιασμός του τεχνητού άκρου ταιριάζει απόλυτα στο σώμα του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Στη συνέχεια, αφού περάσουν μερικές ώρες επεξεργασίας του εικονικού σχεδίου σε μορφή CAD, η σκυτάλη περνάει στον 3D εκτυπωτή και μετά το πέρας της προσθετικής κατασκευής, ένα ολοκαίνουργιο, απόλυτα εξατομικευμένο και περιορισμένου βάρους τεχνητό μέλος, είναι έτοιμο να προσαρμοστεί στον μικρό ασθενή.

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος