3D εκτυπωμένο ρομπότ, ικανό να προσκολληθεί στο σώμα μεγάλων ψαριών

/, Περιβάλλον & Ανακύκλωση/3D εκτυπωμένο ρομπότ, ικανό να προσκολληθεί στο σώμα μεγάλων ψαριών

3D εκτυπωμένο ρομπότ, ικανό να προσκολληθεί στο σώμα μεγάλων ψαριών

Η 3D εκτύπωση και η ρομποτική εξελίσσονται αρμονικά, ακολουθώντας κοινούς δρόμους σε αρκετές περιπτώσεις.  Όσο η τεχνολογία διευρύνει τους ορίζοντες και τις δυνατότητες της 3D σχεδίασης, κορυφαίες ερευνητικές ομάδες ανά την υφήλιο συνεχώς ανακαλύπτουν και εφευρίσκουν τρόπους για να παρατηρούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τον κόσμο γύρω μας, αλλά και να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη με τις νέες καινοτομίες που έρχονται στο προσκήνιο. Η παρατήρηση και η μελέτη της υδρόβιας ζωής παραμένει ένα τεράστιο, σχεδόν ανεξερεύνητο κεφάλαιο για τον επιστημονικό τομέα, καθώς η ανθρωπότητα πλέον γνωρίζει πολύ περισσότερα για το αχανές διάστημα, παρά για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τα μεγάλα βάθη των ωκεανών. Πρόσφατα έλαβε χώρα μια ιδιαίτερα αξιόλογη συνεργασία μεταξύ δύο Πανεπιστημίων, του Beihang και του Harvard, καθώς και του Κολεγίου της Βοστώνης, προκειμένου να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα υποβρύχιο ρομπότ παρακολούθησης της θαλάσσιας ζωής.

3D εκτυπωμένο ρομπότ, ικανό να προσκολληθεί στο σώμα μεγάλων ψαριών 3d printed remora inspired robot can cling to shark skin underwater thanks to ultrastrong sucker 2

Εμπνεύστηκαν από το ψάρι Remora και την ικανότητά του να προσκολλάται στο δέρμα των κητωδών, το οποίο τρέφεται από τα διάφορα παράσιτα και νεκρά κύτταρα τα οποία υπάρχουν σε αφθονία πάνω στο σώμα τους. Το θαλάσσιο αυτό πλάσμα, αντί για στόμα έχει ένα ειδικό δίσκο αναρρόφησης, ο οποίος λειτουργεί ως μια ισχυρή βεντούζα επιτρέποντάς του να παραμένει σταθερό στο σημείο της προσκόλλησης πάνω στα  μεγαλύτερα υδρόβια ζώα όπως είναι οι φάλαινες, οι καρχαρίες και οι χελώνες. Ακόμα και απότομες μανούβρες, ελιγμοί αλλά και ταχύτητες που αγγίζουν και ξεπερνούν τα 1,5 μέτρα το δευτερόλεπτο, δεν αρκούν για να προκαλέσουν την αποκόλλησή του. Καταφέρνει με τον τρόπο αυτό να διανύει τεράστιες αποστάσεις χωρίς να εξαντλεί μεγάλο μέρος της δικής του σωματικής ενέργειας. Μια πολύ σημαντική πτυχή του ρομποτικού σχεδιασμού, ιδιαίτερα εκείνων που προορίζονται να μετακινηθούν υποβρυχίως. Στην πλειοψηφία τους, τα υδρόβια ρομπότ κινούνται αργά και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε την ερευνητική ομάδα στην αντιγραφή της στρατηγικής του Remora, αναπτύσσοντας ένα ομοίωμά του που χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια τεχνική.

3D εκτυπωμένο ρομπότ, ικανό να προσκολληθεί στο σώμα μεγάλων ψαριών 3d printed remora inspired robot can cling to shark skin underwater thanks to ultrastrong sucker 3

Κατασκευάστηκε συνδυάζοντας την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης και την τεχνική της κοπής με λέιζερ. Tα δύο κύρια χαρακτηριστικά του σώματός του είναι το κεντρικό πτερύγιο κίνησης και ένας δίσκος αναρρόφησης πάνω στον οποίο έχουν τοποθετηθεί 1000 μικροσκοπικοί ράβδοι, αποτελούμενοι από ίνες άνθρακα. Μπορούν ανάλογα την περίσταση να χαμηλώσουν ή να ανυψωθούν ώστε να βοηθήσουν τον δίσκο να εφαρμόσει με ακρίβεια στην επιφάνεια με την οποία πρόκειται να έρθει σε επαφή. Με βάση τις πρώτες δοκιμές, το ρομπότ ήταν σε θέση να αντέξει δυνάμεις έλξης ισοδύναμες με 340 φορές το βάρος του. Προσκολλήθηκε με επιτυχία σε μια σειρά από τραχιές και λείες επιφάνειες για να δοκιμαστεί η ικανότητα της πρόσφυσής του κάτω από το νερό, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο των εργαστηριακών δοκιμών. Η επόμενη φάση της έρευνας θα είναι μια προσπάθεια δοκιμασίας σε πραγματικές συνθήκες, το πιο πιθανό σε κάποιον καρχαρία, φάλαινα ή δελφίνι και ανάλογα με τα αποτελέσματα η ομάδα θα οδηγηθεί στον τελικό της στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη προηγμένων τρόπων καταγραφής δεδομένων για τη ζωή των θαλάσσιων ζώων και την παρακολούθηση της γενικότερης συμπεριφοράς τους.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος