Πλαστικές σακούλες ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένους καναπέδες

/, Περιβάλλον & Ανακύκλωση, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Πλαστικές σακούλες ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένους καναπέδες

Πλαστικές σακούλες ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένους καναπέδες

Στην πόλη του Άμστερνταμ,  πρόσφατα διεξήχθη μια έκθεση με κύριο θέμα την ανακύκλωση, προωθώντας τη δέσμευση της Ολλανδικής κυβέρνησης να δώσει στην πρωτεύουσα της χώρας έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης και πιο συγκεκριμένα η δυνατότητα της μετατροπής πλαστικών απορριμμάτων σε αξιοποιήσιμο νήμα (filament). Βασικό μέλημα της έκθεσης “Circulaire Exposition”, ήταν να προβάλει στο ευρύτερο κοινό προϊόντα καθημερινής χρήσης, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν ενδεχομένως στο περιβάλλον με αρκετά επιβλαβείς συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν δύο 3D εκτυπωμένοι καναπέδες, αποτελούμενοι από 3.000 πλαστικές σακούλες ο καθένας.

Πλαστικές σακούλες ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένους καναπέδες amsterdam unveils two 3d printed sofas each made up of 3000 plastic bags 2

Σχεδιασμένοι με ένα αρκετά φουτουριστικό στυλ προέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο τη βιώσιμη κοινή πορεία του εκσυγχρονισμού με τον σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον. Όπως δήλωσε άλλωστε ένα κυβερνητικό στέλεχος του Άμστερνταμ: «Η τρέχουσα παγκόσμια διαδικασία παραγωγής είναι γραμμική καθώς λειτουργεί ως μια πεπερασμένη ευθεία. Αρχικά συλλέγουμε τις πρώτες ύλες, έπειτα τις χρησιμοποιούμε στις γραμμές παραγωγής και στη συνέχεια το τελικό επιθυμητό προϊόν ακολουθείται από την απόρριψη των εκάστοτε αποβλήτων. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει  σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, με ανησυχητικά αρνητικές συνέπειες για ένα μεγάλο αριθμό ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη, χωρίς να αποτελεί εξαίρεση από αυτό και ο ίδιος ο άνθρωπος. Αντιθέτως, σε μια κυκλική διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης, τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορές, η εξόρυξη των πρώτων υλών ελαχιστοποιείται και αποσυμφορίζεται η κατασπατάληση των φυσικών πόρων».

 

Πλαστικές σακούλες ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπωμένους καναπέδες amsterdam unveils two 3d printed sofas each made up of 3000 plastic bags 3Εκτός από τους 3D εκτυπωμένους καναπέδες, στην Circulaire Expositie παρουσιάστηκαν επίσης αρκετά ενδύματα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά. Τα βλέμματα όμως του κοινού έμειναν καρφωμένα στους δύο εντυπωσιακούς καναπέδες, τους οποίους μάλιστα συνόδευε μια πινακίδα με την εξής επιγραφή: «Το ξέρατε ότι 650.000 από αυτά τα οικολογικού χαρακτήρα έπιπλα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από τα πλαστικά απορρίμματα όλων των πολιτών του Άμστερνταμ;»

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος