Ισχυρότατο 3D εκτυπωμένο εργαλείο από χάλυβα, κόβει με επιτυχία το τιτάνιο

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Ισχυρότατο 3D εκτυπωμένο εργαλείο από χάλυβα, κόβει με επιτυχία το τιτάνιο

Ισχυρότατο 3D εκτυπωμένο εργαλείο από χάλυβα, κόβει με επιτυχία το τιτάνιο

Είναι τόσο ισχυρό όσο ο χάλυβας, αλλά 45% ελαφρύτερο. Τα κράματα τιτανίου χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα υψηλή αντοχή τους στον εφελκυσμό, τη διάβρωση, αλλά και την ικανότητά τους να μην επηρεάζονται από τις ακραίες θερμοκρασίες. Όλες οι παραπάνω ιδιότητες τα καθιστούν ιδανικά ώστε να βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορα τμήματα της ατράκτου των αεροσκαφών, να επιλέγονται ως το κατάλληλο υλικό κατασκευής σωλήνων για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικών ελασμάτων, πολεμικών πλοίων, πυραύλων και διαστημόπλοιων. Επίσης, το τιτάνιο χρησιμοποιείται και στον ιατρικό κλάδο για την κατασκευή μοσχευμάτων όπως είναι οι κρανιακές πλάκες σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων, αλλά και στις τεχνητές αρθρώσεις ισχίου και γονάτου, όταν κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή της μεθόδου της αρθροπλαστικής. Κάλλιστα μπορούμε να μιλάμε για ένα πανίσχυρο υλικό, το οποίο δύσκολα μπορεί να κοπεί ή να σπάσει.

Ισχυρότατο 3D εκτυπωμένο εργαλείο από χάλυβα, κόβει με επιτυχία το τιτάνιο 3d printed steel tool cuts through titanium wins innovation prize 1 1

Προφανώς και στη βιομηχανία υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατο να αναφέρουμε όλα τα προηγούμενα παραδείγματα. Θα μπορούσε όμως να συμβεί σε ερασιτεχνικό επίπεδο; Με βάση την έρευνα του Jimmy Toton, υποψήφιου διδάκτορα του Πανεπιστημίου RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης έδωσε τη θετική απάντηση στο ερώτημα. Ο Toton κέρδισε το βραβείο Young Defense Innovator 2019, ύψους 15.000 δολαρίων, για την κατασκευή ενός 3D εκτυπωμένου χαλύβδινου εργαλείου, το οποίο έχει την ικανότητα να διαπερνά και να κόβει τα ισχυρά κράματα του τιτανίου.

Ισχυρότατο 3D εκτυπωμένο εργαλείο από χάλυβα, κόβει με επιτυχία το τιτάνιο 3d printed steel tool cuts through titanium wins innovation prize 2 1

Τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην εθνική άμυνα και την αεροδιαστημική είναι πολύ ισχυρά, καθιστώντας τα υψηλής ποιότητας εργαλεία κοπής να αποτελούν μια αρκετά δαπανηρή πρόκληση. Οι 3D εκτυπωμένοι χαλύβδινοι κοπτήρες που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Toton, αποτελούν μια αρκετά πιο οικονομική λύση. Κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο Laser Metal Deposition, η οποία λειτουργεί με την τροφοδοσία μεταλλικής σκόνης χρησιμοποιώντας μια ειδική δέσμη λέιζερ. Καθώς η ακτίνα κινείται, το μέταλλο διαμορφώνεται στρώμα – στρώμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος 3D εκτύπωσης, επιτρέπει τη δημιουργία αντικειμένων με σύνθετες εσωτερικές και εξωτερικές δομές, μια πρακτική κατάλληλη για την υλοποίηση εξειδικευμένων εργαλείων χαμηλού κόστους.

2019-04-23T16:18:08+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος