3D εκτυπωμένο υποβρύχιο ρομπότ, κινείται εκμεταλλευόμενο τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/3D εκτυπωμένο υποβρύχιο ρομπότ, κινείται εκμεταλλευόμενο τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία

3D εκτυπωμένο υποβρύχιο ρομπότ, κινείται εκμεταλλευόμενο τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία

Η ιδέα της δημιουργίας ενός αυτόνομου κατά μία έννοια ρομποτικού μηχανισμού, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους ερευνητές σε όλον τον κόσμο. Να έχει τη δυνατότητα να κινείται χωρίς την παραμικρή ανάγκη καυσίμου, ηλεκτρικού ρεύματος και γενικότερα να χαρακτηρίζεται από την παντελή απουσία οποιουδήποτε ενεργοβόρου συστήματος προώθησης. Ομάδα ερευνητών της ETH Zurich και της Caltech, σχεδίασε και ανέπτυξε ένα εξελιγμένο προϊόν 3D εκτύπωσης. Αναφερόμαστε στο πρωτότυπο υποβρύχιο ρομπότ που λειτουργεί και κινείται με έναν μη συνηθισμένο, για τα μέχρι σήμερα τεχνολογικά δεδομένα, τρόπο. Μάλιστα καταφέρνει και ολοκληρώνει πολύπλοκες και σύνθετες «μανούβρες» μέσα στο νερό, με μοναδική κινητήρια δύναμη τις αλλαγές στη θερμοκρασία του υδάτινου περιβάλλοντος. Έχουμε ακούσει ανά καιρούς από διάφορους επιστήμονες πως ο άνθρωπος έχει εξερευνήσει και γνωρίζει πολύ περισσότερα για το διάστημα, σε σχέση με τα αχανή βάθη των ωκεανών.

3D εκτυπωμένο υποβρύχιο ρομπότ, κινείται εκμεταλλευόμενο τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία dn16517 9 600

Αν το σκεφτούμε κρύβει μια γερή δόση αλήθειας, καθώς και στο τεχνολογικό σύμπαν της 3D εκτύπωσης έχουν γίνει πολύ περισσότερες προσπάθειες καινοτόμων υλοποιήσεων ως προς την υιοθέτηση της μεθόδου της προσθετικής κατασκευής, σε ένα ευρύτερο λειτουργικό πλαίσιο όσον αφορά την κατάκτηση του διαστήματος. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σε μερικά χρόνια ένας 3D εκτυπωτής θα εκτελεί χρέη δεξιάς χείρας των αστροναυτών και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη δημιουργία μελλοντικών αποικιών σε άλλους πλανήτες, καθώς θα χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες τα υλικά του εδάφους τους και στη συνέχεια θα τα μετατρέπει σε 3D εκτυπωμένα οικοδομήματα. Ωστόσο η νέα υλοποίηση της ερευνητικής ομάδας, προϊδεάζει πως η 3D εκτύπωση κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εξερεύνησης των θαλασσών μας και των αλλόκοτων πλασμάτων που ζουν στα μεγάλα βάθη.

3D εκτυπωμένο υποβρύχιο ρομπότ, κινείται εκμεταλλευόμενο τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία Screen Shot 2018 06 07 at 15

Το συνολικό μέγεθος του ρομποτικού υποβρύχιου μηχανισμού εκτείνεται στα 7.5 εκατοστά και είναι εξοπλισμένο με μικροσκοπικά πτερύγια που επιφέρουν την κίνησή του μέσα στο νερό. Παρόλα αυτά, το πιο ενδιαφέρον σημείο του εγχειρήματος θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο τρόπος με τον οποίο εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Χρησιμοποιεί δύο «ταινίες» από ένα ειδικό πολυμερές, που λειτουργούν σαν τεχνητοί μύες. Η μετάβαση από το κρύο στο ζεστό και αντίστροφα, συστέλλει ή διαστέλλει αυτούς τους «μύες» και ως επακόλουθο πραγματοποιείται η κίνηση των πτερυγίων. Το υλικό και η γεωμετρία του 3D εκτυπωμένου υποβρυχίου παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ικανότητά του να ακολουθεί πιστά μια συγκεκριμένη, προκαθορισμένη πορεία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ήδη εργάζονται στη βελτίωση αρκετών σημείων του αρχικού πρωτότυπου. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η άρση του περιορισμού της κίνησης μέσω της θερμότητας, θέτοντας ως στόχο την αξιοποίηση των αλλαγών στην οξύτητα και την αλατότητα του νερού, διευρύνοντας κατά πολύ την εκμετάλλευση αστείρευτων και απόλυτα φιλικών με το περιβάλλον, πηγών ενέργειας.

 

 

2018-07-31T13:53:03+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος