Ένα εξολοκλήρου 3D-τυπωμένο Ελβετικό ρολόι

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Ένα εξολοκλήρου 3D-τυπωμένο Ελβετικό ρολόι

Ένα εξολοκλήρου 3D-τυπωμένο Ελβετικό ρολόι

Ελβετός σχεδιαστής έφτιαξε ένα εκπληκτικό πλήρως 3D εκτυπωμένο μηχανικό ρολόι εμπνευσμένο από γνωστή μάρκα.

Παρόλο που η εποχή μας συχνά χαρακτηρίζεται ως ψηφιακή, αφού καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερες εργασίες να γίνονται ηλεκτρονικά, ωστόσο κάποια μηχανικά αντικείμενα διατηρούν την αξία και τη μαγεία τους.

swiss-designer-christoph-laimer-shows-off-amazing-3d-printed-fully-mechanical-tourbillon-watch-3[fusion_builder_container hundred_percent=  Ένα εξολοκλήρου 3D-τυπωμένο Ελβετικό ρολόι swiss designer christoph laimer shows off amazing 3d printed fully mechanical tourbillon watch 31Ως φόρο τιμής στους αιώνες χειροποίητων ρολογιών, ο Christoph Laimer σχεδίασε και εκτύπωσε τρισδιάστατα ένα τεράστιο, άκρως περίπλοκο και πλήρως μηχανικό ρολόι τύπου Tourbillon που λειτουργεί με αρκετά καλή ακρίβεια Φυσικά υπάρχουν κι άλλες εργασίες για 3D εκτυπώσεις ρολογιών, αλλά η συγκεκριμένη δημιουργία είναι ξεχωριστή στο είδος της και όχι μόνο επειδή έχει κινητά μέρη. Ο σχεδιαστής του ρολογιού σχεδίασε και εκτύπωσε ένα  μηχανισμό ρολογιού (τύπου tourbillon) που είναι από τους πιο περίπλοκους που υπάρχουν.

Ο μηχανισμός Tourbillon που αναπτύχθηκε το 1795 από τον Γάλλο-Ελβετό ωρολογοποιό Αβραάμ Louis Breguet και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1801, αποτελεί μια ευφυέστατη μέθοδο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που επηρεάζει όλα τα μηχανικά ρολόγια : τη βαρύτητα.

Στις μέρες μας δεν υπάρχει η ανάγκη για την κατασκευή ενός τόσο περίπλοκου μηχανισμού, μιας και χρησιμοποιείται ενέργεια από μπαταρίες, ώστε να καλυφθεί η ενέργεια που χάνεται εξαιτίας της βαρύτητας. Ωστόσο ο μηχανισμός tourbillon συνήθως αποτελεί ένα σπάνιο κόσμημα και γι’ αυτό ο Ελβετός σχεδιαστής Laimer  αποφάσισε να προσφέρει μια νέα πνοή σ’ αυτό το κλασσικό αντικείμενο.

swiss-designer-christoph-laimer-shows-off-amazing-3d-printed-fully-mechanical-tourbillon-watch-6[1]  Ένα εξολοκλήρου 3D-τυπωμένο Ελβετικό ρολόι swiss designer christoph laimer shows off amazing 3d printed fully mechanical tourbillon watch 61

Το συγκεκριμένο 3D τυπωμένο ρολόι, τύπου tourbillon, είναι μεγάλο σε μέγεθος και δεν προοερίζεται για να φορεθεί, ωστόσο προβάλει πολύ ωραία τη λειτουργία του μηχανισμού. Ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει τέλεια για 35 λεπτά μέχρι να χρειαστεί νέο κούρδισμα. Τα υλικά υστερούν σε σχέση με το ατσάλι όσον αγορά την απόδοση και τη διατήρηση της ενέργειας, ωστόσο με την εξέλιξη των 3D εκτυπωτών έχουμε πολύ καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Το εγχείρημα γίνεται ακόμα καλύτερο, καθώς ο σχεδιαστής ανήρτησε στη διαδικτυακή πλατφόρμα Thingiverse όλα τα ψηφιακά σχέδια, τα οποία δημιούργησε με το λογισμικό Autodesk Fusion 360. Η κατασκευή περιλαμβάνει 51 αρχεία που πρέπει να εκτυπωθούν και θα χρειαστούν και μερικές μεταλλικές βίδες. Το πλαίσιο είναι επίσης εκτυπωμένο με χρήση PETG, ένα υλικό που βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών, ενώ για το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε PLA.

swiss-designer-christoph-laimer-shows-off-amazing-3d-printed-fully-mechanical-tourbillon-watch-4[1]  Ένα εξολοκλήρου 3D-τυπωμένο Ελβετικό ρολόι swiss designer christoph laimer shows off amazing 3d printed fully mechanical tourbillon watch 41 swiss-designer-christoph-laimer-shows-off-amazing-3d-printed-fully-mechanical-tourbillon-watch-5[1]  Ένα εξολοκλήρου 3D-τυπωμένο Ελβετικό ρολόι swiss designer christoph laimer shows off amazing 3d printed fully mechanical tourbillon watch 51

Το όλο εγχείρημα φαίνεται πολύ ενδιαφέρον αν και δύσκολο για κάποιον ερασιτέχνη. Ωστόσο στη σελίδα με το 3d σχέδιο θα βρείτε πολλές οδηγίες ακόμα και βίντεο.

Αν κάποιος το αποφασίσει να το υλοποιήσει θα χει πολύ ενδιαφέρον και ο πειραματισμός για καλύτερα υλικά…[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

About the Author:

-