Ελβετός σχεδιαστής έφτιαξε ένα εκπληκτικό πλήρως 3D εκτυπωμένο μηχανικό ρολόι εμπνευσμένο από γνωστή μάρκα.
Παρόλο που η εποχή μας συχνά χαρακτηρίζεται ως ψηφιακή, αφού καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερες εργασίες να γίνονται ηλεκτρονικά, ωστόσο κάποια μηχανικά αντικείμενα διατηρούν την αξία και τη μαγεία τους.
Ως φόρο τιμής στους αιώνες χειροποίητων ρολογιών, ο Christoph Laimer σχεδίασε και εκτύπωσε τρισδιάστατα ένα τεράστιο, άκρως περίπλοκο και πλήρως μηχανικό ρολόι τύπου Tourbillon που λειτουργεί με αρκετά καλή ακρίβεια Φυσικά υπάρχουν κι άλλες εργασίες για 3D εκτυπώσεις ρολογιών, αλλά η συγκεκριμένη δημιουργία είναι ξεχωριστή στο είδος της και όχι μόνο επειδή έχει κινητά μέρη. Ο σχεδιαστής του ρολογιού σχεδίασε και εκτύπωσε ένα μηχανισμό ρολογιού (τύπου tourbillon) που είναι από τους πιο περίπλοκους που υπάρχουν.
Ο μηχανισμός Tourbillon που αναπτύχθηκε το 1795 από τον Γάλλο-Ελβετό ωρολογοποιό Αβραάμ Louis Breguet και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1801, αποτελεί μια ευφυέστατη μέθοδο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που επηρεάζει όλα τα μηχανικά ρολόγια : τη βαρύτητα.
Στις μέρες μας δεν υπάρχει η ανάγκη για την κατασκευή ενός τόσο περίπλοκου μηχανισμού, μιας και χρησιμοποιείται ενέργεια από μπαταρίες, ώστε να καλυφθεί η ενέργεια που χάνεται εξαιτίας της βαρύτητας. Ωστόσο ο μηχανισμός tourbillon συνήθως αποτελεί ένα σπάνιο κόσμημα και γι’ αυτό ο Ελβετός σχεδιαστής Laimer αποφάσισε να προσφέρει μια νέα πνοή σ’ αυτό το κλασσικό αντικείμενο.
Το συγκεκριμένο 3D τυπωμένο ρολόι, τύπου tourbillon, είναι μεγάλο σε μέγεθος και δεν προοερίζεται για να φορεθεί, ωστόσο προβάλει πολύ ωραία τη λειτουργία του μηχανισμού. Ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει τέλεια για 35 λεπτά μέχρι να χρειαστεί νέο κούρδισμα. Τα υλικά υστερούν σε σχέση με το ατσάλι όσον αγορά την απόδοση και τη διατήρηση της ενέργειας, ωστόσο με την εξέλιξη των 3D εκτυπωτών έχουμε πολύ καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.
Το εγχείρημα γίνεται ακόμα καλύτερο, καθώς ο σχεδιαστής ανήρτησε στη διαδικτυακή πλατφόρμα Thingiverse όλα τα ψηφιακά σχέδια, τα οποία δημιούργησε με το λογισμικό Autodesk Fusion 360. Η κατασκευή περιλαμβάνει 51 αρχεία που πρέπει να εκτυπωθούν και θα χρειαστούν και μερικές μεταλλικές βίδες. Το πλαίσιο είναι επίσης εκτυπωμένο με χρήση PETG, ένα υλικό που βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών, ενώ για το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε PLA.
Το όλο εγχείρημα φαίνεται πολύ ενδιαφέρον αν και δύσκολο για κάποιον ερασιτέχνη. Ωστόσο στη σελίδα με το 3d σχέδιο θα βρείτε πολλές οδηγίες ακόμα και βίντεο.
Αν κάποιος το αποφασίσει να το υλοποιήσει θα χει πολύ ενδιαφέρον και ο πειραματισμός για καλύτερα υλικά…[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
by Nomikos