Νέα, χαμηλού κόστους 3D εκτυπωμένη συσκευή επεξεργασίας νερού

//Νέα, χαμηλού κόστους 3D εκτυπωμένη συσκευή επεξεργασίας νερού

Νέα, χαμηλού κόστους 3D εκτυπωμένη συσκευή επεξεργασίας νερού

Στον Δυτικό κόσμο, η καθημερινή και αναγκαία πρόσβαση στα αποθέματα πόσιμου νερού είναι μια πολύ απλή και συνηθισμένη διαδικασία, χωρίς ο μέσος πολίτης να αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Τι γίνεται όμως όταν φύγουμε από τα δεδομένα της Δύσης και περάσουμε (εξετάζοντας το ίδιο θέμα) στις αναπτυσσόμενες χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγαλύτερη επικράτεια της  Αφρικανικής ηπείρου? Εκεί τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά εις βάρος των κατοίκων, κάνοντας την εύκολη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, έναν ατελείωτο καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Τα διαθέσιμα αποθέματα του πολύτιμου αυτού αγαθού όχι μόνο σπανίζουν στις περισσότερες περιοχές, αλλά και από τα ήδη υπάρχοντα, τα περισσότερα κρίνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ακατάλληλα και επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων, με αμέτρητες αρνητικές επιπτώσεις.

3d-printed-water-treatment-system-produce-35-liters-clean-water-day-2  Νέα, χαμηλού κόστους 3D εκτυπωμένη συσκευή επεξεργασίας νερού 3d printed water treatment system produce 35 liters clean water day 2

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath της Μεγάλης Βρετανίας, θέλοντας να συμβάλουν με τον τρόπο τους στον περιορισμό του μεγάλου προβλήματος,  ανέπτυξαν ένα 3D εκτυπωμένο σύστημα επεξεργασίας – καθαρισμού του νερού, κατάλληλο για ερασιτεχνική, οικιακή χρήση. Η επαναστατική, απόλυτα φορητή συσκευή παραγωγής ασφαλούς πόσιμου νερού, είναι κατασκευασμένη από οικολογικό νήμα PLA φυτικής προέλευσης, το κόστος της δεν ξεπερνάει τα 6.5 δολάρια και μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί πάνω από μία φορές, με κύριο στόχο να μπορούν να την προμηθευτούν εκείνοι που έχουν πενιχρά εισοδήματα, δίνοντας λύση στο μεγάλο πρόβλημά τους. Με βάση τα λεγόμενα της ερευνητικής ομάδας μπορεί να παράγει μέχρι και 35 λίτρα καθαρού πόσιμου νερού την ημέρα. Μια πολύ σημαντική και αξιόλογη ποσότητα, η οποία θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες αρκετών ανθρώπων που ζουν σε υποανάπτυκτες περιοχές, με την πρόσβαση σε αποθέματα πόσιμου νερού να χαρακτηρίζεται από δύσκολη έως αδύνατη.

3d-printed-water-treatment-system-produce-35-liters-clean-water-day-1  Νέα, χαμηλού κόστους 3D εκτυπωμένη συσκευή επεξεργασίας νερού 3d printed water treatment system produce 35 liters clean water day 1

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι πολύ απλός. Σε αντίθεση με τις γνωστές μεθόδους καθαρισμού και απολύμανσης ακάθαρτου νερού όπως είναι για παράδειγμα η διήθηση και ο βρασμός, η συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιεί τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός. Το κύριο τμήμα της αποτελείται από ένα ειδικό, πλαστικό, ανθεκτικό δοχείο που ονομάζεται “Sodis Bottle” και μέσα από έναν συνδυασμό θερμότητας και υπεριωδών ακτίνων, καταστρέφει το μεγαλύτερο σύνολο από τα μικρόβια και τα βακτήρια που ενδεχομένως να περιέχει η επεξεργαζόμενη ποσότητα νερού που έχει εισαχθεί. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι περίπου 10.000 μονάδες του συστήματος θα μπορούν να παράγονται κάθε χρόνο από εκπαιδευόμενους εργαζόμενους, μειώνοντας έτσι κατά πολύ το συνολικό κόστος παραγωγής, προκειμένου να προσφέρουν μια σημαντική βοήθεια σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος