Οικολογικός 3D εκτυπωτής, χρησιμοποιεί χαρτοπολτό αντί για πλαστικό

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Οικολογικός 3D εκτυπωτής, χρησιμοποιεί χαρτοπολτό αντί για πλαστικό

Οικολογικός 3D εκτυπωτής, χρησιμοποιεί χαρτοπολτό αντί για πλαστικό

Όσο η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης εξελίσσεται και όσο διευρύνονται όλο και περισσότερο οι τομείς στους οποίους βρίσκει απήχηση, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση σε πρώτες ύλες. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι τα γνωστά νήματα (filaments), σκοπός των οποίων είναι η συνεχής και αδιάκοπη τροφοδοσία ενός 3D εκτυπωτή με το απαραίτητο αναλώσιμο υλικό έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της μορφοποίησης του ψηφιακού 3D μοντέλου. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι η σημαντική διαφορά της προς το καλύτερο όσον αφορά την ταχύτητα και το κόστος κατασκευής ενός αντικείμενου, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους της χύτευσης. Υπάρχει όμως και μια αρνητική πτυχή. Τα περισσότερα νήματα αποτελούνται από πλαστικό, ένα από τα χειρότερα υλικά για τον πλανήτη.

Οικολογικός 3D εκτυπωτής, χρησιμοποιεί χαρτοπολτό αντί για πλαστικό designer beer holthuis creates paperpulpprinter that uses paper pulp instead of plastic 3

Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει αρκετές αξιόλογες προσπάθειες για να επιτευχθεί η δημιουργία βιο – πλαστικών, τα οποία ακόμα και αν απορριφθούν στο περιβάλλον, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επέρχεται η διάσπασή τους. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν και κατά πόσο διαταράσσουν την ήδη εύθραυστη ισορροπία της φύσης μέχρι να αποδομηθούν εντελώς. Αυτό ακριβώς ήταν και η πηγή έμπνευσης του σχεδιαστή Beer Holthuis, όταν ο ίδιος αναρωτήθηκε γιατί να μην υπάρχουν ακόμα πιο οικολογικά υλικά που να μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για μια πετυχημένη 3D εκτύπωση. Όλα τα παραπάνω συντέλεσαν στη δημιουργία του Paper Pulp Printer. Τον πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιεί χαρτοπολτό αντί για πλαστικές ύλες.

Οικολογικός 3D εκτυπωτής, χρησιμοποιεί χαρτοπολτό αντί για πλαστικό designer beer holthuis creates paperpulpprinter that uses paper pulp instead of plastic 5

Και κάπου εκεί γεννάται ένα αντικρουόμενο εύλογο ερώτημα. Ποιο το όφελος, για ποια προστασία του περιβάλλοντος μιλάμε όταν στην ουσία θα χρειαστεί να κόψουμε δέντρα για την παραγωγή της 3D εκτυπώσιμης ύλης? Ο Holthuis όμως ήταν έτοιμος να δώσει μια ρεαλιστική απάντηση. Μπορούμε κάλλιστα να εκμεταλλευτούμε την ποσότητα του χαρτιού που πετάμε κάθε χρόνο. Και ούτε λίγο ούτε πολύ αντιστοιχεί στα 80 κιλά ανά άτομο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το μετατρέψουμε σε αξιοποιήσιμο χαρτοπολτό και σε συνδυασμό με ένα φυσικό «συνδετικό» υλικό ώστε να ενισχυθεί η αντοχή του, να δημιουργήσουμε ισχυρά και απόλυτα ανακυκλώσιμα, 3D εκτυπωμένα προϊόντα.

PaperPulpPrinter from Beer Holthuis on Vimeo.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος